Kanonierki rzeczne 1939
Kanonierki rzeczne 1939
Witam,
Jako modelarz zająłem się dosyć ambitnym projektem budowy kanonierki Zawzięta lub Zuchwała z Flotylli Pińskiej w skali 1/35 i umieszczenia jej z załogą na przystani. Mam już wykonany korpus jednostki bez nadbudówki i lufę haubicy. Potrzebuję jednak rozstrzygnąć parę problemów. Jeśli nie znajdę na nie odpowiedzi, będzie trzeba odwołać się do wizji artystycznej i sugestii w oparciu o inne jednostki. A oto moje problemy:
1. Jakie było malowanie jednostki? Ten szary z rys. p.Łakomskiego? Czy linia wody była malowana na czerwono???
2. Czy pokład był opancerzony kryty płytami, czy jak na monitorach krakowskich kryty deskami? (widziałem na jednym zdjęciu. Na monitorze były deski, na mniejszej jednostce były płyty).
3. Ponieważ na rysunkach tego nie widać, a na wszystkich zdjęciach innych jednostek jest to pytam się - gdzie na kanonierkach "Z" znajdowało się koło ratunkowe?
4. Macie jakieś zdjęcia tych jednostek?? Ewentualnie jakieś bardziej szczegółowe plany???
Za każdą pomoc będę wdzięczny...
Jako modelarz zająłem się dosyć ambitnym projektem budowy kanonierki Zawzięta lub Zuchwała z Flotylli Pińskiej w skali 1/35 i umieszczenia jej z załogą na przystani. Mam już wykonany korpus jednostki bez nadbudówki i lufę haubicy. Potrzebuję jednak rozstrzygnąć parę problemów. Jeśli nie znajdę na nie odpowiedzi, będzie trzeba odwołać się do wizji artystycznej i sugestii w oparciu o inne jednostki. A oto moje problemy:
1. Jakie było malowanie jednostki? Ten szary z rys. p.Łakomskiego? Czy linia wody była malowana na czerwono???
2. Czy pokład był opancerzony kryty płytami, czy jak na monitorach krakowskich kryty deskami? (widziałem na jednym zdjęciu. Na monitorze były deski, na mniejszej jednostce były płyty).
3. Ponieważ na rysunkach tego nie widać, a na wszystkich zdjęciach innych jednostek jest to pytam się - gdzie na kanonierkach "Z" znajdowało się koło ratunkowe?
4. Macie jakieś zdjęcia tych jednostek?? Ewentualnie jakieś bardziej szczegółowe plany???
Za każdą pomoc będę wdzięczny...
- Edward Teach

Jest to obraz Henryka Uziębło, Punkt obserwacyjny 1933-36.
Moim zdaniem obraz ten przedstawia kanonierkę typu Z.
Co wy na to?

Edward Teach www.pdf-model.pl
Ten obraz ciekawy
Prawdopodobnie to właśnie ta kanonierka, choć nieco abstrakcyjna. Mój adres to pathe@interia.eu. Z góry dziękuje!
- Edward Teach
Witam
Akurat tak się składa, że mam zeskanowane następujące publikacje na temat Kanonierek typu Z.
Morze lipiec 73 Kuligiewicz Morze 7-8/73 Tajemnice Kanonierek typy Z
Morze sierpień 73 Kuligiewicz Morze 7-8/73 Tajemnice Kanonierek typy Z
Żołnierz Polski 84,14 Soroka Kononierki typu Z
OW4,5,6 - Nr. 4-6 (1992) J. Malinowski 92,04 K.B.Strelbickij Pińskie kanonierki pod radziecką banderą
Pertek Wielkie Dni Małej Floty s. 605
Zasieczny, Broń Wojska Polskiego 1939-1945; s. 45.
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę przesłać mailem.

Akurat tak się składa, że mam zeskanowane następujące publikacje na temat Kanonierek typu Z.
Morze lipiec 73 Kuligiewicz Morze 7-8/73 Tajemnice Kanonierek typy Z
Morze sierpień 73 Kuligiewicz Morze 7-8/73 Tajemnice Kanonierek typy Z
Żołnierz Polski 84,14 Soroka Kononierki typu Z
OW4,5,6 - Nr. 4-6 (1992) J. Malinowski 92,04 K.B.Strelbickij Pińskie kanonierki pod radziecką banderą
Pertek Wielkie Dni Małej Floty s. 605
Zasieczny, Broń Wojska Polskiego 1939-1945; s. 45.
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę przesłać mailem.

Panowie, mam prośbę o pomoc. Mam łącznie 3 plany kanonierki. Plany oryginalne nie istnieją. W kilku miejscach muszę się domyślać. A więc oto moje problemy i baaaaaardzo proszę o pomoc. Jutro wrzuce zdjęcia z wyglądu modelu.
PLAN:

PROBLEMY:
1. Po obu stronach wieżyczki górnej znajduje się jakaś dziwca forma. Zaznaczyłem ją na rysunku. Co to może być???
2. Zaznaczyłem na planie. Co to jest za kółko? Czy to otwór na liny, czy co???
3. To najmniejszy problem, ale chciałem, aby ktoś potwierdził. Czy to świetliki? (z szybkami), czy może wentylacja z kratką? Chyba to pierwsze.
4. Zaznaczyłem na planie. Co to za kołki???
5. Czy ktoś byłby tak dobry i narysował mi poprawne olinowanie jednostki? Czy pomiędzy masztem głównym, a tylnim powinna iść lina (antena?)???
6. Gdzie w trybie bojowym powinna wisieć bandera? Tak jak na planie czy też na tyle???
Z góry dziękuje za pomoc!
PLAN:

PROBLEMY:
1. Po obu stronach wieżyczki górnej znajduje się jakaś dziwca forma. Zaznaczyłem ją na rysunku. Co to może być???
2. Zaznaczyłem na planie. Co to jest za kółko? Czy to otwór na liny, czy co???
3. To najmniejszy problem, ale chciałem, aby ktoś potwierdził. Czy to świetliki? (z szybkami), czy może wentylacja z kratką? Chyba to pierwsze.
4. Zaznaczyłem na planie. Co to za kołki???
5. Czy ktoś byłby tak dobry i narysował mi poprawne olinowanie jednostki? Czy pomiędzy masztem głównym, a tylnim powinna iść lina (antena?)???
6. Gdzie w trybie bojowym powinna wisieć bandera? Tak jak na planie czy też na tyle???
Z góry dziękuje za pomoc!
Światła pozycyjne.Pathe pisze:1. Po obu stronach wieżyczki górnej znajduje się jakaś dziwca forma. Zaznaczyłem ją na rysunku. Co to może być???
W grę wchodzić mogą jeszcze zejściówki.Pathe pisze:3. To najmniejszy problem, ale chciałem, aby ktoś potwierdził. Czy to świetliki? (z szybkami), czy może wentylacja z kratką? Chyba to pierwsze.
Ale też jestem za świetlikami.
'Kominki' wentylacyjne?Pathe pisze:4. Zaznaczyłem na planie. Co to za kołki???
Zejściówki to nie są, bo na innych planach (tylko ten miałem zeskanowany) są też na rzucie bocznym i wystają w formie trójkątów prostokątnych, więc to świetliki. Poza tym po ich przeliczeniu na skalę, to żołnierz nie zmieściłby się w nie.
A czy światła pozycyjne różnią się kolorem w zależności od burty? Pytam, bo marynistą nie jestem
Dzięki za pomoc. Może ktoś wyjaśni resztę wątpliwości???
A czy światła pozycyjne różnią się kolorem w zależności od burty? Pytam, bo marynistą nie jestem
Dzięki za pomoc. Może ktoś wyjaśni resztę wątpliwości???
Tak prawa burta - zielone, lewa - czerwone.Pathe pisze:A czy światła pozycyjne różnią się kolorem w zależności od burty? Pytam, bo marynistą nie jestem
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Nie wyjaśnię, ale wzbudzę (choć pwewnie jest Ci to wiadome):Pathe pisze:Dzięki za pomoc. Może ktoś wyjaśni resztę wątpliwości???
Kształt wieży działka 37 mm był inny.
http://derela.republika.pl/wz29dod.htm
Polecam też wątek (pewnie znany): http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=901
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

- Edward Teach
Rysunek wklejony przez Pathe pochodzi z artykułu śp. Mieczysława Kuligiewicza „Tajemnice Kanonierek Typu Z” zamieczonego w lipcowy „Morzu” 1973 r.
„ Na rysunku: plan generalny kanonierki rzecznej „Zuchwała” - rekonstruował Mieczysław Kuligiewicz. Rysunek odtworzony na podstawie fragmentarycznych materiałów źródłowych przedstawia przypuszczalny wygląd jednostki.”
W 1990 roku w książce „Wielkie dni Małej Floty” Kuligiewicz zamieścił inną rekonstrukcję.

Czy któryś z szanownych kolegów wie co autor miał na myśli rysując tą strzałkę oraz kreskę?
Dlaczego druga rekonstrukcja różni się od pierwszej?

„ Na rysunku: plan generalny kanonierki rzecznej „Zuchwała” - rekonstruował Mieczysław Kuligiewicz. Rysunek odtworzony na podstawie fragmentarycznych materiałów źródłowych przedstawia przypuszczalny wygląd jednostki.”
W 1990 roku w książce „Wielkie dni Małej Floty” Kuligiewicz zamieścił inną rekonstrukcję.

Czy któryś z szanownych kolegów wie co autor miał na myśli rysując tą strzałkę oraz kreskę?
Dlaczego druga rekonstrukcja różni się od pierwszej?

No ja to rozumiem, że tam był po prostu maszt z bocianim gniazdem, ale mogę się mylić...Edward Teach pisze:Czy któryś z szanownych kolegów wie co autor miał na myśli rysując tą strzałkę oraz kreskę?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
http://www.rzeczna2004.republika.pl/kan ... chwala.htm
Na rysunku pod tym adresem masz dwie pozostałe kanonierki, Zaradna miała skośna tylną część nadbudówki, gdzieś na FOW jest dyskusja na ten temat i chyba zdjęcie z radzieckiej słuzby z widocznym skosem.
Na rysunku pod tym adresem masz dwie pozostałe kanonierki, Zaradna miała skośna tylną część nadbudówki, gdzieś na FOW jest dyskusja na ten temat i chyba zdjęcie z radzieckiej słuzby z widocznym skosem.
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... c&start=48
W tym miejscu jest ta dyskusja, rysunki i zdjęcie
W tym miejscu jest ta dyskusja, rysunki i zdjęcie