Bangory - offtopic

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Z pewną dozą nieśmiałości ponownie zabieram głos w dziale psychole. Nie chciałbym zaogniać dyskusji, ale sprawa jak dla mnie jest prosta.

Poszukiwanie informacji na forum nie nakłada na nas obowiązku informowania do czego informacja takowa będzie potrzebna. Nie nakłada też na innych obowiązku udzielenia pomocy w zdobyciu takowej infomacji.

W wypowiedziach Crolicka nie dopatrzyłem się ani nieuczciwości, ani nieszczerości. Napisał tyle ile uznał za zasadne i ten kto chce to wie o co chodzi. Sam sposób formułowania wypowiedzi przez Crolicka czasami bywa cokolwiek kontrowersyjny (Crolick wie o co chodzi :wink: ), ale IMO nie wynika to z żadnych niecnych intencji.

Co do wypowiedzi Waldka K. to też sprawa wydaje mi się jasna. Wypowiedź też jest kontrowesyjna z uwagi na użycie słów niezgodne z ich znaczeniem. Gdyby ów przysłówek został napisany w cudzysłowie to nie byłoby problemu i chyba każdy odebrałby to tak jak ja odebrałem je bez cudzysłowu, tzn. odebrałem to jako pewien żal (nie zarzut), że Crolick nie wyłożył kawy na ławę i nie podał więcej informacji. Jak podkeśliłem, miał to tego pełne prawo i interlokutor może powiedzieć jedynie "szkoda" lub "trudno".

Cała "burza w szklance wody" polega na tym, że czasami dobieramy niewłaściwe słowa, więc nie można mieć pretensji do innych, że nie zrozumieli "co poeta miał na myśli" i chcą wyjaśnień. Takich wyjaśnień zażądał JB i miał do tego prawo oraz powód.

Tym akcentem również życzę spokojnych i rodzinnych (tym co mają to szczęście) Świąt Bożego Narodzenia.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Poszukiwanie informacji na forum nie nakłada na nas obowiązku informowania do czego informacja takowa będzie potrzebna. Nie nakłada też na innych obowiązku udzielenia pomocy w zdobyciu takowej infomacji.
Nikt tego nie wymaga w zaden sposob.

Gdyby tak bylo nie byloby tu 90 % postow.

avm
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Marmik pisze:Poszukiwanie informacji na forum nie nakłada na nas obowiązku informowania do czego informacja takowa będzie potrzebna. Nie nakłada też na innych obowiązku udzielenia pomocy w zdobyciu takowej infomacji.
Ależ całkowicie się z tobą zgadzam. Tylko przypominam od czego zaczął się ten (absurdalny imho) spór: od bezpodstawnego (bo bez wytłumaczenia) umieszczenia tematu o Bangorach w sekcji PMW (a później gromów rzucanych na mnie za przeniesienie do Wojen). Gdyby crolick wstawił go od razu w Wojnach światowych, nikt by się (słusznie) nie zastanawiał nad związkiem tych okrętów z polskimi dziejami morskimi - a tak Andrzej się poniekąd sam "podłożył". A że dalej zaczął się pogrążać, to inna sprawa ;)

Notabene czytam nowe posty poprzez "zobacz od ostatniej wizyty", stąd dopiero po kilku postach zauważyłem, iż temat znajduje się w dziale PMW... Przepraszam niniejszym za opieszałość :?

Niniejszym również życzę wesołych i spokojnych świąt, oraz więcej dystansu do siebie i innych :-)
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

A tak z innej beczki:

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 3:40

Cierpisz na bezsenność :?: :o :wink:
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Pewnie akurat wrócił z imprezy jakiejś...

Może powinniśmy wprowadzić na forum zakaz pisania po spożyciu... :D
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

A jak to wymusisz? :P Alkomat przy logowaniu? :-)

PS. A tak na serio, byłem trzeźwy.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Panowie, o co Wam właściwie chodzi, bo ja się troszkę pogubiłem. :?

A przy okazji także wesołych Świąt, chociaż u mnie nie za wesołych, skoro ma być 38 w plusie i to w cieniu. :-D
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Crolick podpadł i leją go z każdej strony, z jakiej tylko można Ryszardzie, tylko Marmik trzyma Jego stronę, ale robi to w taki sposób, że dolewa oliwy do ognia, więc czy na pewno trzyma? :lol: Bo wyobraź sobie, że ci wstrętni komuniści z PRL mieli swego czasu mieć Bangory w MW RP (tak, tak, to się wciąż tak samo nazywa), a Crolick oczywiście coś tam znalazł i sobie postanowił poigrać z towarzystwem Fow-owskim w stylu admina OWS czy DWs, nie pamiętam jak się tam nazywa te ich barbarzyńskie forum, co na Fow wywołuje oczywiście reakcję zgodną z poglądami na tego typu postawy (nie mylić człowieka od czynu! jak to słusznie ktoś już powyżej napisał) i nawet Janek B. poczuł się z lekka urażony tymi reakcjami. Ale jak to też napisano powyżej, Crolick sam się "podłożył" modowi i uszy natarte ma! :x nic więcej...
ps. a Swiąt oczywista pogodnych Ryszardzie tobie i wsiem tutaj!
Obrazek
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

karol pisze: komuniści z PRL mieli swego czasu mieć Bangory w MW RP (tak, tak, to się wciąż tak samo nazywa
A to bardzo ciekawa myśl mógłbyś ją rozwinąć?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Rany ile wpisów na tak głupi temat :shock:

Odpowiem tylko Waldkowi - bo od tego się wszystko zaczęło. Powiem tak:
na FOW jest wielu specjalistów, którzy dzielili się swoją wiedzą. Dlatego było dla mnie oczywistym, że po moim 'odkryciu' winienem się podzielić ze społecznością FOWowską. Jednak FOW czytają nie tylko Ci, którym wiele zawdzięczam, ale również inny użytkownicy czy też anonimowe indywidua. A ponieważ nie raz już się zdarzyło, że informacje podawane na FOW przez specjalistów 'wypływały' na innych forach jako informacje podawane przez ludzi totalnie anonimowych podających daną informację jako własną - ergo czerpali korzyści z cudzej pracy, oczywistym było dla mnie, że nie mogę podać całości na tacy. To jest chyba jasne. Musiałem zatem zastosować bernsteinowski kod ograniczony, zrozumiały jedynie dla wąskiej grupy specjalistów, a dla pozostałych będący informacją neutralną. I... nie zawiodłem się. Ci którzy mieli zrozumieć w lot pojęli, że umiejscowienie BANGORÓW w forum PMW nie jest przypadkowe (świadczą o tym PW czy emaile), a dla tych co nie było to jasne, po pytaniu Jarka i mojej odpowiedzi o SŁAWNYM myślę, że wszelkie wątpliwości zniknęły.
Tak to w skrócie wygląda :wink:

Czy jest to uczciwe postawienie sprawy? Moim zdaniem tak - przekazałem informację jaką pragnąłem, jednocześnie nie wyjawiając zbyt dużo tym którym nie chciałem informacji 'sprzedawać' przed drukiem artykułu (no i reklama też się przyda ;) ). Kropka.

PS. Jarek - jak w SŁAWNYM w 1945, jak w SŁAWNYM dali ale nie dali, ale w przeciwieństwie do SŁAWNEGO inna PMW :D
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Aleś wykopał :brawo: CAW ?
Fax et tuba
Awatar użytkownika
AvM

Panowie B przeciez i tak powiedzieli za duzo
sa 2 mozliwosci
.- Polska miala dostac Bangory od Anglii w II WS
.- Polska chciala kupic Bangory od Anglii z demobilu
(bardziej pasuje)

avm
Awatar użytkownika
AvM

PS. Jarek - jak w SŁAWNYM w 1945, jak w SŁAWNYM dali ale nie dali, ale w przeciwieństwie do SŁAWNEGO inna PMW
no to juz wiadomo

mozna poszukac, ktory z okretow byl w dyspozycji
raczej nie bylo to okrety RIN

AvM
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Grypsem zaczynamy się posługiwać, albo też innym szyfrem. Może tak trzeba.

Jak zbudują następny Żłobek, to wybieram się do Bawełny.

Też przekazałem, ile trzeba. Niektórzy zrozumieją, a reszta, nie. :wink:
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

AvM pisze:
PS. Jarek - jak w SŁAWNYM w 1945, jak w SŁAWNYM dali ale nie dali, ale w przeciwieństwie do SŁAWNEGO inna PMW
no to juz wiadomo

mozna poszukac, ktory z okretow byl w dyspozycji
raczej nie bylo to okrety RIN
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1305817#1305817
Czyżby umyślnych półsłówków kontynuacja? :wink:
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Zgadzam się Ryszardem - sięgamy absurdu!
Poza tym crolicku, nie wszyscy wyłapują "intryge" lub czają się z niecnymi zamiarami... i myślę, że to całkiem spora grupa forumowiczów :roll:

Pozdrawiam,
Maciej
ODPOWIEDZ