Nie spodziewałem się "masła maślanego" u człowieka pióra...karolk pisze:...okres czasu
Pozdrawiam,
Maciej
Pierwsze niszczyciele nie miały odrębnego uzbrojenia do niszczenia okrętów podwodnych bo ich jeszcze nie było więc odrębnego uzbrojenia też jeszcze nie wymyślono . Skąd stwierdzenie że nie były niszczycielami ??? Od samego początku to były uniwersalne okręty , długi czas nie budowano ich z myślą o niszczeniu okrętów podwodnych , takie zadadnie na początku było jedynie rozszeżeniem ich funkcjonalności .Auffenberg pisze:Boruta pisze:
Kontrtorpedowiec to terminologia francuska (contre-torpilleur), niszczyciel to angielska i austriacka (destroyer bądź Torpedoboots-zerstorer - to najlepiej oddaje istotę: niszczyciel torpedowców, rozciągnięty potem na okręt wielozadaniowy - pierwsze niszczyciele nie miały odrebnego uzbrojenia do zwalczania okrętów podwodnych, więc mimo terminologii nie były niszczycielami, tylkoniszczycielami torpedowców, wprowadzonymi do używania wzamian za nie bardzo udałe do tej funkcji kanonierki torpedowe
bo tak istotnie jest, na przykład klasyfikowane jako krążowniki liniowe okręty typu Scharnhorst ze wzgledu na kaliber główny 280 w istocie były szybkimi pancernikami zdolnymi do tak spektakularnych wyczynów jak zimowy rajd na oceanieMożna o sprecyzowanie terminu, bo wg tego wynika że np krążownik liniowy to też szybki pancernik , ciekawi mnie jak do tego doszło bo samo określenie sprawia wrażenie lekko naciąganego.
Sęk w tym, że podówczas okrety wiekszości klas mogły te funkcje spełniać.ssebitro pisze:Właśnie że pierwsze niszczyciele były okrętami wielofunkcjyjnymi , wiadomo zostały stworzone do obrony przed torpedowcami , zame zaś przejeły ich funkje , mogły torpedować większe okręty , dobijać je po pojedynkach artyleryjskich , stawiac miny , wykorzystywano je nawet do ostrzału celów naziemnych , pełniły funkcje rozpoznawcze - to nie jest wielofunkcyjny okręt ????
Gdyby krążownik liniowy był tak dobrze opancerzony jak okręt liniowy i dalej wyciągał 25 węzłów, to byłby oczywiście pancernikiem szybkim ...ssebitro pisze:Można o sprecyzowanie terminu, bo wg tego wynika że np krążownik liniowy to też szybki pancernik , ciekawi mnie jak do tego doszło bo samo określenie sprawia wrażenie lekko naciąganego.
Właśnie, to zależy czy przymiotnik jest elementem nazwy ("Szybki pancernik") czy też jest po prostu epitetem (określeniem cechy danej nazwy).Janusz C. pisze:Uwaga! Ważna sprawa!
W kwestii poprawności językowej...
Proszę zwrócić uwagę na subtelną różnicę: "szybki pancernik", "pancernik szybki"... Kiedyś Andrzej J. zrobił mi wykład na temat ważności umieszczenia przymiotnika i ... całkowicie mnie przekanał ...
Właśnie, że nie.ssebitro pisze:W II WŚ było przecież tak samo , tylko główny wróg dużych okrętów się zmienił z torpedowców na OP
Właśnie, co to znaczy "tak dobrze"?karolk pisze:czy byłbyś tak uprzejmy CIA doprecyzować podkreślenie i zilustrować przykładami rozwiązań we flotach?Gdyby krążownik liniowy był tak dobrze opancerzony jak okręt liniowy i dalej wyciągał 25 węzłów, to byłby oczywiście pancernikiem szybkim ...