Służba Kobiet na Okrętach Wojennych

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

dakoblue

Post autor: dakoblue »

crolick pisze:dako - pod koniec maja z robocza wizyta przebywal Szef Sztabu Generalnego Sil Zbrojnych Portugalii admiral José Manuel Garciam Mendes Cabeçadas :)
to ja tez wiem
to bylo cos innego
patrzalem na zdjecia tam bylo gosci z kilku roznych marynarek conajmniej 3 .ale nie pamietam czy to byl maj czy kwiecien
Chłopiec z Placu Broni

Post autor: Chłopiec z Placu Broni »

Z powyższych wpisów widać, iż:

Sprawa ma chrakter skomplikowany i wielowątkowy.

najbardziej utożsamiam się z wypowiedzią RyszardaL.

Powracam do początku i dodaję kolejne pytanie:

jeśli służba kobiet na Okrętach Wojennych jest naprawdę niezbędna (jeśli w ogóle jest?), to dlaczego nie było ich (kobiet) na okrętach bojowych od wieków średnich, wojen napoleońskich, wieku XIX, , Iw.ś. ,II w.ś. ?

czy nikt z Admiralicji ( hiszpańskiej -oczywiście:-)) nie dostrzega ile to może powodować komplikacji w realnych warunkach bitwy?

może to uleganie "modzie" na zasadzie damskiego boksu, piłki nożnej,- jeśli tak to niedobrze bardzo niedobrze... tu chodzi o "zabawki" czasu wojny...
chyba, że wojen już nie będzie tylko operacje pokojowe...aaa to tak w poeracjach pokojowych kobiety jak najbardziej, z uwagi na ich pokojową naturę...
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
Żur

Post autor: Żur »

Chłopiec z Placu Broni pisze:jeśli służba kobiet na Okrętach Wojennych jest naprawdę niezbędna (jeśli w ogóle jest?), to dlaczego nie było ich (kobiet) na okrętach bojowych od wieków średnich, wojen napoleońskich, wieku XIX, , Iw.ś. ,II w.ś. ?
Ależ były (jezeli wierzyć p. Dyskantowi w "Trafalgar 1805" z serii Historyczne Bitwy), było to wtedy zupełnie normalne a Nelson tylko trochę bardziej niż inni przymykał na to oko (te na które widział).

Żur
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
Chłopiec z Placu Broni pisze:jeśli służba kobiet na Okrętach Wojennych jest naprawdę niezbędna (jeśli w ogóle jest?), to dlaczego nie było ich (kobiet) na okrętach bojowych od wieków średnich, wojen napoleońskich, wieku XIX, , Iw.ś. ,II w.ś. ?
Bo dopiero od lat sześćdziesiątych XX wieku - od czasu zastosowania pigułki hormonalnej - kobieta w pełni panuje nad swoim ciałem. Nie mogła ani zaplanować kariery (czy nawet dłuzszego rejsu), ani nawet przewidzieć, kiedy będzie miała okres, ani nawet, jak bardzo negatywnie wpłynie to na jej kondycję.
Nie mówiąć już o braku środków higienicznych - podpasek i tamponów. Jeśli ma się zapas płóciennych podpasek, które trzeba codziennie wygotowywać w garze - nie najlepszym pomysłem jest wypływać w morze.

Pozdrowienia od mojej żony - współautorki powyższego postu - i ode mnie
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
ZH

Post autor: ZH »

Ciekawe czy przypłyną do Gdyni?
Obrazek
ZH
dakoblue

dakoblue pisze:
crolick pisze:dako - pod koniec maja z robocza wizyta przebywal Szef Sztabu Generalnego Sil Zbrojnych Portugalii admiral José Manuel Garciam Mendes Cabeçadas :)
to ja tez wiem
to bylo cos innego
patrzalem na zdjecia tam bylo gosci z kilku roznych marynarek conajmniej 3 .ale nie pamietam czy to byl maj czy kwiecien
juz wiem co to bylo !!!
"CHEN Meeting 2005 " 13 Maja
Za MSiO 3/2005

sa z tego jakies zdjecia?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

dakoblue pisze:juz wiem co to bylo !!!
Za MSiO 3/2005

Prosisz - masz 8)
http://admin.mw.mil.pl/modules/foto.php ... id_md=4416
A teraz dako pokarz paluchem ktory to, a wysylamy chlopakow i robia mu kocowe :mrgreen:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
krzysiek

Post autor: krzysiek »

Widziałem kiedyś taki program, nie pamiętam za bardzo jaki, ale pamiętam, że mówili tam, że po powrocie amerykańskiego lotniskowca z jakiegoś długiego rejsu, połowa zaokrętowanego na nim personelu kobiecego zaszła w ciążę :lol:
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Ksenofont pisze:Witam!
Bo dopiero od lat sześćdziesiątych XX wieku - od czasu zastosowania pigułki hormonalnej - kobieta w pełni panuje nad swoim ciałem. Nie mogła ani zaplanować kariery (czy nawet dłuzszego rejsu), ani nawet przewidzieć, kiedy będzie miała okres, ani nawet, jak bardzo negatywnie wpłynie to na jej kondycję.
Nie mówiąć już o braku środków higienicznych - podpasek i tamponów. Jeśli ma się zapas płóciennych podpasek, które trzeba codziennie wygotowywać w garze - nie najlepszym pomysłem jest wypływać w morze.

Pozdrowienia od mojej żony - współautorki powyższego postu - i ode mnie
Ksenofont
Faflujesz.
Dopiero prochy powoduja, ze kobieta jast na gazie caly czas.
Ale to temat na inny watek.
Gość

Służba Kobiet na Okrętach Wojennych

Post autor: Gość »

A ja nie bardzo rozumiem, co ma pigułka hormonalna z planowaniem okresu.
Gość

Służba kobiet na Okrętach Wojennych

TK
Gość

Re: Służba Kobiet na Okrętach Wojennych

Anonymous pisze:A ja nie bardzo rozumiem, co ma pigułka hormonalna z planowaniem okresu.
Zapytaj się pani od biologii- to Ci powie.
X
dakoblue

crolick pisze:
dakoblue pisze:juz wiem co to bylo !!!
Za MSiO 3/2005

Prosisz - masz 8)
http://admin.mw.mil.pl/modules/foto.php ... id_md=4416
A teraz dako pokarz paluchem ktory to, a wysylamy chlopakow i robia mu kocowe :mrgreen:
ten co dostal w lape byl po cywilnemu
:x
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Anonymous pisze:
Anonymous pisze:A ja nie bardzo rozumiem, co ma pigułka hormonalna z planowaniem okresu.
Zapytaj się pani od biologii- to Ci powie.
X
W zasadzie nie powinienem reagować na anonimy, bo brak odwagi cywilnej do podpisania się pod złośliwymi uwagami eliminuje z prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji. Niemniej jednak przyznaję, że w moim pytaniu była pewna nieścisłość - chodzi o to, że przy nieregularnym okresie pigułka rzeczywiście wprowadza go na właśiwe tory, ale w przypadku kobiet - marynarzy zaleta jej działania to eliminacja okresu.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Tadeusz Klimczyk pisze:W zasadzie nie powinienem reagować na anonimy, bo brak odwagi cywilnej do podpisania się pod złośliwymi uwagami eliminuje z prowadzenia jakiejkolwiek dyskusji. Niemniej jednak przyznaję, że w moim pytaniu była pewna nieścisłość - chodzi o to, że przy nieregularnym okresie pigułka rzeczywiście wprowadza go na właśiwe tory, ale w przypadku kobiet - marynarzy zaleta jej działania to eliminacja okresu.
X = Ksenofont

Z tego co wiem to pigulka nie potrafi usunac calkowicie okresu. Chyba ze o czyms nie wiem?! :roll:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Potrafi - właśnie po to jest.

Organizm jest oszukiwany w ten sposób, że wydaje mu się, jakby był w ciąży - a nie jest. Następuje wtedy wstrzymanie owulacji.

Tak to działa, w dużym skrócie.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
ODPOWIEDZ