Najważniejsze okręty w historii?

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Czy są tu jakieś ramy czasowe ( przewrotność Karola wymyka się komentarzowi... ),
bo jeśli nie to chyba tiera grecka i drakar Wikingów powinny znaleźć tu swe miejsce.

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
Wpierw trzebaby sprecyzować, co znaczy najważniejsze i o czyję historię chodzi. Myślę, że o historię nowoczesnego okrętu o napędzie mechanicznym?

Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc...

Ważne są także i te, które namieszały w historii (nie Awrora, ona strzelała już po bolszewickim zamachu stanu) a więc Maine(doprowadził do eliminacji Hiszpanii z oceanów), Dreadnought (doprowadził do wyścigu zbrojeń, a przez to do Wielkiej Wojny), Goeben (wprowadził Turcję do Wielkiej Wojny, przedłużył ją i doprowadził do bolszewizacji imperium carskiego), bezimienne ubooty, Nautilius (który rozpoczał wyścig zbrojeń, a tym samym wykończył tym wyścigiem Sowdepię).

Dla historii Polski bardzo ważny (jeśli nie najważniejszy) jest Goeben, którego ucieczka do Turcji doprowadziła do jej zaangażowania w wojnę przeciw Moskalom, izolację imperium carów, załamanie systemu gospodarczego i rewolucję leninowską, a dzięki temu do odbudowy Rzeczpospolitej.

Pozdrawiam
Ksenofont

Więc "No 1" jest... Goeben
ale mi wyszło ;-)
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Kutry Makarowa "Czesma" i "Sinop" za nowy rodzaj ataku 14 stycznia 1878 roku i 15 grudnia 1877 roku.
Marek T

Post autor: Marek T »

Ksenofont pisze:... Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc. ...
Trzeba jeszcze rozróżńić między pierwszeństwem, a faktycznym wpływem na historię, technikę itp.
karolk

Post autor: karolk »

Kazimierz Zygadło pisze:karolk, konfederackie okręty miały oczywiście przed nazwą CSS (Confederate States Ship), ale H. L. Hunley tak do końca nie był wcielony do CS Navy.
no popatrz, arkusz stylów ;)
karolk

Maciej pisze:Czy są tu jakieś ramy czasowe ( przewrotność Karola wymyka się komentarzowi... ),
bo jeśli nie to chyba tiera grecka i drakar Wikingów powinny znaleźć tu swe miejsce.

Pozdrawiam,
Maciej
jak najbardziej, toż klasyczne okręty wojenne, nie zapomnij o kodze i fregacie :)
okręt desantu, ten Pierwszy już przewrotnie opisałem...
karolk

Trzeba jeszcze rozróżńić między pierwszeństwem, a faktycznym wpływem na historię, technikę itp.
Marku, a nie za dużo szufladek powstanie wtedy, nie lepiej podać okręty, statki symbole, jak np, Noach Ark?
Marek T

Post autor: Marek T »

Źle napisałem - nie tyle rozróżnić, ale raczej zauważyć różnicę.
Chodzi mi o to, że wpływu na technikę nie miał jednorazowy "wyskok" albo wysoce rewolucyjna konstrukcja o której nikt nie wiedział.

Przełomowe były takie, które miały rzeczywisty wpływ na przyszłość.
Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Post autor: Kazimierz Zygadło »

karolk pisze:
Kazimierz Zygadło pisze:karolk, konfederackie okręty miały oczywiście przed nazwą CSS (Confederate States Ship), ale H. L. Hunley tak do końca nie był wcielony do CS Navy.
no popatrz, arkusz stylów ;)
karolk, o co Ci chodzi (wytłumacz mi jak pięciolatkowi)?
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Zulu Gula

Post autor: Zulu Gula »

Marek T pisze:
Ksenofont pisze:... Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc. ...
Własnie, Monitor wprawdzię miał wieżę, ale patentu, który został potem zarzucony.
Bardziej właściwy byłby zatem HMS Captain Colesa.

Virginia to nie wiem dlaczego taka ważna - drewniany kadłub opakowany szynami kolejowymi i blachą - gdzie tu prekursor?

A wpisał ktoś francuską Gloire - pierwszy w historii okręt zaprojektowany od początku jako pancerny?
Ostatnio zmieniony 2005-04-18, 09:46 przez Zulu Gula, łącznie zmieniany 2 razy.
shigure

Post autor: shigure »

Marek ma rację zaczyna się tu robić wymiana sympati i chyba przydałoby się sprecyzowanie co to za historia i w jaki sposób ten okręt ma być ważny.Można to teraz i w ramach symbolu rozpatrzyć czyli - Brytole - Victory , Japończycy - Mikasa i Yamato , my zapewne Orzeł. :kreci:
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

A ja będę bronił AWRORY ;)
Dlaczego? Bo przynajmniej kilka pokoleń (nie tylko Polaków i nie tylko hobbystów) ZNA ten okręt i WIE, że był! (Sporo pewnie też wie, że jeszcze jest).
Niezależnie od tego, czy czy jego rola i znaczenie w historii zostały przekłamane i niezależnie od powodów, które za tym stały.
Zulu Gula

Post autor: Zulu Gula »

Rolu Awrory w historii świata nie da się przecenić, wbrew pozorom.
Inaczej należałoby stwierdzić, że rola ZSRR w historii świata była poślednia, a to byłaby już bzdura.
vwsmok

Post autor: vwsmok »

A co powiecie na HMVS Cerberus?
Pierwsze pre-predrednoty ;-) np. Devastation nie były może po prostu większymi kopiami, ale naśladownictwo wyraźnie widać.
Przy okazji - czy ktoś zna polski odpowiednik słowa "breastwork" na morzu? Chodzi mi o centralną opancerzoną nadbudówkę taką jak właśnie na Cerberusie i naśladowcach. Jedyne tłumaczenie jakie znalazłem to "przedpiersie", ale to jest termin z fortyfikacji lądowej...
karolk

Kazimierz Zygadło pisze: karolk, o co Ci chodzi ...
e takie tam, skojarzyło mi się z zapisem html/css, taki tam zapis kodowy w informatyce, nic złośliwego, ani głupiego, po prostu skojarzanka prawie przedszkolna :)
karolk

dobrze pasuje do tematu dawno (za nalowych czasów) dyskutowana rufowa lokalizacja samolotów na us-battleships, a tu mamy faktyczny pre-, czyli pierwowzór Obrazek
;)
ODPOWIEDZ