Najważniejsze okręty w historii?
Witam!
Wpierw trzebaby sprecyzować, co znaczy najważniejsze i o czyję historię chodzi. Myślę, że o historię nowoczesnego okrętu o napędzie mechanicznym?
Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc...
Ważne są także i te, które namieszały w historii (nie Awrora, ona strzelała już po bolszewickim zamachu stanu) a więc Maine(doprowadził do eliminacji Hiszpanii z oceanów), Dreadnought (doprowadził do wyścigu zbrojeń, a przez to do Wielkiej Wojny), Goeben (wprowadził Turcję do Wielkiej Wojny, przedłużył ją i doprowadził do bolszewizacji imperium carskiego), bezimienne ubooty, Nautilius (który rozpoczał wyścig zbrojeń, a tym samym wykończył tym wyścigiem Sowdepię).
Dla historii Polski bardzo ważny (jeśli nie najważniejszy) jest Goeben, którego ucieczka do Turcji doprowadziła do jej zaangażowania w wojnę przeciw Moskalom, izolację imperium carów, załamanie systemu gospodarczego i rewolucję leninowską, a dzięki temu do odbudowy Rzeczpospolitej.
Pozdrawiam
Ksenofont
Więc "No 1" jest... Goeben
ale mi wyszło
X
Wpierw trzebaby sprecyzować, co znaczy najważniejsze i o czyję historię chodzi. Myślę, że o historię nowoczesnego okrętu o napędzie mechanicznym?
Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc...
Ważne są także i te, które namieszały w historii (nie Awrora, ona strzelała już po bolszewickim zamachu stanu) a więc Maine(doprowadził do eliminacji Hiszpanii z oceanów), Dreadnought (doprowadził do wyścigu zbrojeń, a przez to do Wielkiej Wojny), Goeben (wprowadził Turcję do Wielkiej Wojny, przedłużył ją i doprowadził do bolszewizacji imperium carskiego), bezimienne ubooty, Nautilius (który rozpoczał wyścig zbrojeń, a tym samym wykończył tym wyścigiem Sowdepię).
Dla historii Polski bardzo ważny (jeśli nie najważniejszy) jest Goeben, którego ucieczka do Turcji doprowadziła do jej zaangażowania w wojnę przeciw Moskalom, izolację imperium carów, załamanie systemu gospodarczego i rewolucję leninowską, a dzięki temu do odbudowy Rzeczpospolitej.
Pozdrawiam
Ksenofont
Więc "No 1" jest... Goeben
ale mi wyszło

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

jak najbardziej, toż klasyczne okręty wojenne, nie zapomnij o kodze i fregacieMaciej pisze:Czy są tu jakieś ramy czasowe ( przewrotność Karola wymyka się komentarzowi... ),
bo jeśli nie to chyba tiera grecka i drakar Wikingów powinny znaleźć tu swe miejsce.
Pozdrawiam,
Maciej
okręt desantu, ten Pierwszy już przewrotnie opisałem...
- Kazimierz Zygadło
karolk, o co Ci chodzi (wytłumacz mi jak pięciolatkowi)?karolk pisze:no popatrz, arkusz stylówKazimierz Zygadło pisze:karolk, konfederackie okręty miały oczywiście przed nazwą CSS (Confederate States Ship), ale H. L. Hunley tak do końca nie był wcielony do CS Navy.
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Własnie, Monitor wprawdzię miał wieżę, ale patentu, który został potem zarzucony.Marek T pisze:Trzeba jeszcze rozróżńić między pierwszeństwem, a faktycznym wpływem na historię, technikę itp.Ksenofont pisze:... Chyba ważny jest każdy prekursor technologii, Monitor, Virginia, Warrior, Turbinia, Dreadnought, etc. ...
Bardziej właściwy byłby zatem HMS Captain Colesa.
Virginia to nie wiem dlaczego taka ważna - drewniany kadłub opakowany szynami kolejowymi i blachą - gdzie tu prekursor?
A wpisał ktoś francuską Gloire - pierwszy w historii okręt zaprojektowany od początku jako pancerny?
Ostatnio zmieniony 2005-04-18, 09:46 przez Zulu Gula, łącznie zmieniany 2 razy.
A ja będę bronił AWRORY
Dlaczego? Bo przynajmniej kilka pokoleń (nie tylko Polaków i nie tylko hobbystów) ZNA ten okręt i WIE, że był! (Sporo pewnie też wie, że jeszcze jest).
Niezależnie od tego, czy czy jego rola i znaczenie w historii zostały przekłamane i niezależnie od powodów, które za tym stały.
Dlaczego? Bo przynajmniej kilka pokoleń (nie tylko Polaków i nie tylko hobbystów) ZNA ten okręt i WIE, że był! (Sporo pewnie też wie, że jeszcze jest).
Niezależnie od tego, czy czy jego rola i znaczenie w historii zostały przekłamane i niezależnie od powodów, które za tym stały.
A co powiecie na HMVS Cerberus?
Pierwsze pre-predrednoty
np. Devastation nie były może po prostu większymi kopiami, ale naśladownictwo wyraźnie widać.
Przy okazji - czy ktoś zna polski odpowiednik słowa "breastwork" na morzu? Chodzi mi o centralną opancerzoną nadbudówkę taką jak właśnie na Cerberusie i naśladowcach. Jedyne tłumaczenie jakie znalazłem to "przedpiersie", ale to jest termin z fortyfikacji lądowej...
Pierwsze pre-predrednoty

Przy okazji - czy ktoś zna polski odpowiednik słowa "breastwork" na morzu? Chodzi mi o centralną opancerzoną nadbudówkę taką jak właśnie na Cerberusie i naśladowcach. Jedyne tłumaczenie jakie znalazłem to "przedpiersie", ale to jest termin z fortyfikacji lądowej...