Kiedyś przedstawiałem sylwetki polskich krążowników. Były tego 4 typy. Najpierw prezentowałem okręty typu Wodnik w różnych wersjach, których wspólną cechą było uzbrojenie w 16 dział 130 mm. Powstały one w związku z konkursem ogłoszonym przez Smoka Eustachego na krążownik dla Polski. Później wstawiłem zbiorczo sylwetki dwóch krążowników lekkich i jednego pancernego. Lekkie krążowniki były uzbrojone w 8 lub 12 dział 152 mm, a pancerny w armaty 254 mm. Niedawno naszło mnie, żeby spróbować wzmocnienia uzbrojenia lekkiego krążownika i wyposażenie go w 12 dział 152 mm, zamiast ośmiu. Podstawą był kadłub krążownika Czarny Kruk, który był najmniejszym z prezentowanych krążowników "drugiego rzutu". Czarny Kruk będzie przypomniany przy prezentacji gładkopokładowych wersji lekkiego krążownika Żółty Lew.
Dzisiaj przedstawiam, wzorowaną na brytyjskich okrętach, wersję lekkiego krążownika Żółty Lew z podniesionym pokładem dziobowym. Ciekawi mnie Wasza reakcja na niego, ponieważ jest to mój pierwszy od podstaw opracowany krążownik z takim układem pokładów. Do tej pory wszystkie krążowniki miałem gładkopokładowe. Żeby było ciekawiej, to wieże artylerii głównej tego typu krążowników są kopiami wież montowanych na pancerniku Richelieu. Jedynie kąt podniesienia ograniczony został do 45 stopni.
Jak zwykle życzę miłej lektury i sporej dozy zabawy przy prezentowanym planiku. Nie będę ukrywał, że liczę na litościwe przyjęcie...

- Żółty Lew 3 - mini.jpg (114.99 KiB) Przejrzano 3016 razy
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.