Plznenska Skodowka sprzedawała takowe blachy do Albionu.Maciej3 pisze:Pochylnia to się znajdzie, trzeba tylko skądś wytrzasnąć pancerz. Musimy go gdzieś sami kupić i dostarczyć.
Parę ton więcej nie zrobi im chyba różnicy.
Plznenska Skodowka sprzedawała takowe blachy do Albionu.Maciej3 pisze:Pochylnia to się znajdzie, trzeba tylko skądś wytrzasnąć pancerz. Musimy go gdzieś sami kupić i dostarczyć.
Już to proponowałem jako jedną z wersji przebudowy.Maciej3 pisze:To może od razu zrobić to co chcieli zrobić Brytyjczycy? Czyli 6 dział 203 w wieżach jak na Exeterze. Nie wiem niestety jak dokładnie po tej przebudowie miał wyglądać.
Ale po I Londynie byłoby trudno o takie działa, a 6 calówki powinniśmy dostać.
Brzmi zachęcająco. W końcu te 9,2 calówki strzelały szybciej niż jakiekolwiek II Wojenne 8 calówki ( kosztem dużo bardziej prymitywnych zabezpieczeń przeciwpożarowych ).Adam pisze:Może się powtarzam, ale "ciągnie mnie" w kierunku dział "ponad 8-calowych". Można by z Hawkinsa zrobić taki "bałtycki krążownik" czyli coś pomiędzy "zwykłym" krążownikiem a skandynawskim pancernikiem/okrętem obrony wybrzeża. Który wrogów odstraszać i razić mógłby solidnym kalibrem. Oczywiście przebudowa musiałaby być znaczna, a z dział mamy opcję z nowym Boforsem 254 (takim jak na fińskich POW) lub zalegające w latach 30. brytyjskie magazyny działa 234 mm (9,2 cala), dostępne z wieżami 1 i 2 działowymi.
Tak z 6 takich pukawek na okręcie, nawet kosztem przeciążenia jednostki (nie musi mieć takiej dzielności i zasięgu jak na oceanie) mogłoby mocno namieszać w bałtyckim układzie sił. Nawet Deutschlandy musiałby "uważać".
Na lidera to chyba trochę za wolny. Trzeba by coś pokombinować z napędem, żeby uzyskać ponad 30 w. Nie wiem czy by się dało, ale chyba dopiero taka prędkość pozwoli sensownie współpracować z niszczycielami.Oba bardzo fajne. Te drugi to wręcz może robić za lidera dla naszych niszczycieli.
I dlatego napisałem, że to "eskortowiec Gryfa".de Villars pisze:Na lidera to chyba trochę za wolny...Adam pisze:...Te drugi to wręcz może robić za lidera dla naszych niszczycieli.