Zawsze gdy czytam coś w tym rodzaju, to korci mnie by odpowiedzieć: Amerykanie pod Midway nie zatopili żadnego japońskiego lotniskowca.MiKo pisze: No i w sumie to go Fujinami zatopił, a nie Amerykanie.

Pozdrawiam.
Zawsze gdy czytam coś w tym rodzaju, to korci mnie by odpowiedzieć: Amerykanie pod Midway nie zatopili żadnego japońskiego lotniskowca.MiKo pisze: No i w sumie to go Fujinami zatopił, a nie Amerykanie.
Nie przesadzaj, to jednak co innego. Mówimy o tym, od czyjej broni ginie okręt - wroga czy własnej strony.MiKo pisze:To ja mam tak, gdy słyszę te historie o japońskich krążownikach pod SamarIdąc tym tropem można jeszcze wymienić Bismarcka. Ten to dopiero miał słabą konstrukcję - "szlag go trafił" w rezutacie trafienia jedną torpedą i to z archaicznego Stringbaga...
Czemu co innego? W obu przypadkach okręt został uszdzkodzony, by potem dopadły go przeważające siły wroga.Halsey pisze:Nie przesadzaj, to jednak co innego. Mówimy o tym, od czyjej broni ginie okręt - wroga czy własnej strony.
A skąd oni wiedzą, że było bum?Halsey pisze:Swoją drogą, nie wiem co większy obciach dla CA - BUM po trafieniu przez DDE (Stille), czy BUM po trafieniu przez CVE (wersja u Hornfischera).
Gdyby BUM spowodowała pięciocalówka z krążownika lub pancernika to już nie byłby obciach??Halsey pisze:Swoją drogą, nie wiem co większy obciach dla CA - BUM po trafieniu przez DDE (Stille), czy BUM po trafieniu przez CVE (wersja u Hornfischera).
MiKo pisze:Czemu co innego? W obu przypadkach okręt został uszdzkodzony, by potem dopadły go przeważające siły wroga.Halsey pisze:Nie przesadzaj, to jednak co innego. Mówimy o tym, od czyjej broni ginie okręt - wroga czy własnej strony.
Jeżeli wiesz, że nie nastąpiło, napisz proszę skąd. Aha. Lacroix i Wellsa czytałem. Podają inaczej, kłopot w tym, że i oni nie są nieomylni.MiKo pisze:A skąd oni wiedzą, że było bum?Halsey pisze:Swoją drogą, nie wiem co większy obciach dla CA - BUM po trafieniu przez DDE (Stille), czy BUM po trafieniu przez CVE (wersja u Hornfischera).
No z pewnością nie powinno się to zdarzyć, niestety rekord świata ze strony tych przeciwlotników. Kiedyś zetknąłem się z wersją, że bomby głębinowe Kisaragi pod Wake poszły od trafienia z enkaemu Wildcata, ale bodaj nigdy nie widziałem tego na papierze. Może urban legend.easyred pisze:Gdyby BUM spowodowała pięciocalówka z krążownika lub pancernika to już nie byłby obciach??Halsey pisze:Swoją drogą, nie wiem co większy obciach dla CA - BUM po trafieniu przez DDE (Stille), czy BUM po trafieniu przez CVE (wersja u Hornfischera).
Bahia wyleciał w powietrze po trafieniu z działka 20mm - to dopiero obciach.
Maillé Brézé.Maciej3 pisze:Obciach to był któryś tam francuski niszczyciel co sobie odpalił swoją torpedę wystrzeliwując ją prosto we własną nadbudówkę.
Nawet do wody nie wpadła.
Czas wakacji. Może ja czegoś nie zrozumiałem. Chciałem tylko zaoponować delikatnie przeciwko twierdzeniom, że Chokai zatonął od jednego strzału z 5-calówki. Zatonął od pocisków/-u, bomb/-y i torped/-y (chyba obojętnie własnych czy wrogich). Jak się określi ilości poszczególnych typów broni i uszkodzeń jakie spowodowały, można zacząć rozważania, czy może to świadczyć o słabości konstrukcji czy też nie.Halsey pisze:Cały czas odnoszę się do dobijania przez własne jednostki. Staram się pisać zrozumiale i jednoznacznie - czyżby nagle przestało mi się to udawać?
Nie, nie wiem. Nie mam ani Hornfischera, ani Stille. Stąd moje pytanie, czy jakoś dokumentują swoj opis (Hornfischera jak pamiętam nie), czy to ich interpretacja na podstawie relacji z Robertsa i japońskich dokumentów. Relacje z Robertsa można pominąć (bo oni nawet w Chokai torpedą chyba trafili), a w japońskich (z tego co wiem) nie ma ani jednego słowa na temat eksplozji torped. Główne źródło to Szczegółowy Raport z Akcji Nr 3 25-26 październik z krązownika Haguro:Halsey pisze:Jeżeli wiesz, że nie nastąpiło, napisz proszę skąd. Aha. Lacroix i Wellsa czytałem. Podają inaczej, kłopot w tym, że i oni nie są nieomylni.
Dostał z Wildcata bombą - na papierze masz to u Cressmana (chyba jest na googlach).Halsey pisze: Kiedyś zetknąłem się z wersją, że bomby głębinowe Kisaragi pod Wake poszły od trafienia z enkaemu Wildcata, ale bodaj nigdy nie widziałem tego na papierze. Może urban legend.