Syjam

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

Syjam

Post autor: jareksk »

Czy ma ktos cos blizszego - linki, zdjecia, rysunki okretow syjamskich II WW ? Na temat Thonburiego jest sporo, co do reszty strzepki. Oficjalna strona marynarki tajlandzkiej jest w wiekszosci w tym niewatpliwie pieknym, lecz dosc hermetycznym jezyku. O Ratanakosindrze niczego nie moge znalezc poza Conways-em i Jane's-em.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Mam coś o Ratanakosindrze - ale muszę wygrzebać
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Trat też jest ciekawy, a te budowane we Włoszech krążowniki....
Gość

Post autor: Gość »

Flota Syjamu byla ciekawa, a o niektorych okretach prawie brak informacji (torpedowce Kantan, dozorowce Sarasindhu). Trad-y braly udzial pod Ko-Chang z marnym skutkiem zreszta. A co sie dzialo wowczas z reszta ?
Dr.

Post autor: Dr. »

Kiedys była ciekawa "broszura" na temat dzialania floty Syjamu. Nie pamietam, czy byly to Miniatury Morskie, czy inne wydawnictwo. W kazdym badz razie warte przeczytania. Pare fotek tez bylo.
Gość

W amer. Warship Internetional 3/86 był ponad 45-stronnicowy bogato ilustrowany art. dra Stephena Robertsa o flocie Syjamu/Tajlandii ostatnich ok. 100 lat.
Mitoko w moim Brooku (Export Armstronga) jest coś od dwóch podejściach do budowy t.Ratnakosindra - 1914 i 1924~
(BTW kiedy mi przywieziesz pożyczoną książkę?)
Andrzej J.
Gość

To broszura Miniatur Morskich z serii Epizody wojen morskich Nr 55 – Bitwa pod Ko Chang, autor Dyskant J. W.
Marek S.
Gość

"miniatur Morskich" (tego numeru) nie znam, ale czytalrm bitwe pod Ko Chang. Niestety informacji szcegolowych jest tam dosc malo.
Dr.

Post autor: Dr. »

Byla tez seria "tygrys". Nie jestem jednak pewien.
shigure

Re: Syjam

Post autor: shigure »

jareksk pisze:Czy ma ktos cos blizszego - linki, zdjecia, rysunki okretow syjamskich II WW ? Na temat Thonburiego jest sporo, co do reszty strzepki. Oficjalna strona marynarki tajlandzkiej jest w wiekszosci w tym niewatpliwie pieknym, lecz dosc hermetycznym jezyku. O Ratanakosindrze niczego nie moge znalezc poza Conways-em i Jane's-em.
... kiedyś Seawolf trafił na stronkę jakiegoś Czecha , gdzie był skład floty Syjamu - ubogi , ale na bezrybiu i rak ...
http://warships.web4u.cz/indexdb.php?language=E
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

W cyklu "Bitwy Historyczne" wyszła książka o bitwie pod Ko-Chang. Równie z w Okrętach wojennych byłu artykuły o ich "pancernikach obrony wybrzeża" oraz o krązownikach zamówionych we Włoszech.
Gość

Czeska strona podana przez Ciebie Shigure jest calkiem niezla. Trafilem na nia z rok temu. Niezle byly (ostatnio nie ma nowych) quizy. Naprawde dobre. Syjam jednak ubozuchny. Gdyby byl dobry nie zawracalbym glowy na forum. Nie znalazlem tez nic ciekawego w Rosji i na Litwie. U amerykanow - w tym biblioteka kongresu raczej pustawo. Zostalo tylko forum. :(
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hi!
Nie wiem jak daleko jestes z MW Syjamu,
ale jezeli masz mniej jak Weyers 1940 to sluze.....
PS masz skizze Dhonburi?
Ch.
Gość

rak71 pisze:W cyklu "Bitwy Historyczne" wyszła książka o bitwie pod Ko-Chang. Równie z w Okrętach wojennych byłu artykuły o ich "pancernikach obrony wybrzeża" oraz o krązownikach zamówionych we Włoszech.
Krążowniki budowane we Włoszech to wiem, akle pancerniki o.w. - w którym numerze?
Andrzej J.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Sprostowanie - jako pancerniki obrony wybrzeża okreslane często są okręty typu Thonburi. Swoja drogą to ni pies, ni wydra. Podobnie Ratanakosindra - kanonierki pancerne ?
Plany Thonburi - z OW - posiadam. Z innych niestety tylko sylwetki + pare zdjęć.
shigure

Post autor: shigure »

Anonymous pisze:Czeska strona podana przez Ciebie Shigure jest calkiem niezla. Trafilem na nia z rok temu. Niezle byly (ostatnio nie ma nowych) quizy. Naprawde dobre. Syjam jednak ubozuchny. Gdyby byl dobry nie zawracalbym glowy na forum. Nie znalazlem tez nic ciekawego w Rosji i na Litwie. U amerykanow - w tym biblioteka kongresu raczej pustawo. Zostalo tylko forum. :(
stronkę znalazł Seawolf i jak słusznie zauważył jest na niej wiele niedociągnięć i błedów jednak.Mi konkretnie chodziło o daty wodowań , i wcielania do służby , czasami spotykalem się z faktami bliższymi science fiction niż czymś co miało miejsce w rzeczywistości ...
Thonburi to faktycznie - raczej "wyrośnięte kanonierki" i artykuł o nich to chyba jedyne co wiarygodne i obszerne udało mi się znależć ...
ODPOWIEDZ