Hecktopedorohre

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
dessire_62

Hecktopedorohre

Post autor: dessire_62 »

Prośba do bardziej wtajemniczonych, z góry dziękuję za odpowiedz.
Hecktopedorohre auf SMS Thüringen
Co to jest i do czego służyło?

Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Re: Hecktopedorohre

Post autor: crolick »

Hecktorpedorohre. To najzwyczajniejsza na świecie rufowa wyrzutnia torped (tak jak np. w ILTISACH).
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

Jedna literka sprawiła, że Google zaczęły inaczej "gadać", dzięki Crolik.

Dziwne te wyrzutnie jak na swoja epokę, opancerzone?
W książkach co mam na półce, czyli dwa Breyery, Klimczyk, Conway i stare OW, są wymieniane tylko podwodne wt w liczbie 6.

Z drednotów niemieckich tylko SMS Thüringen miał takie wyrzutnie?
Jaki kaliber, 60cm czy 50cm?
Na zdjęciach ciężko je zauważyć, czy to na Thüringen, czy też na innych okrętach, prototypy?
Kiedy zostały założone, zdjęte?
Awatar użytkownika
Lützow

Post autor: Lützow »

dessire_62 pisze:Jedna literka sprawiła, że Google zaczęły inaczej "gadać", dzięki Crolik.

Dziwne te wyrzutnie jak na swoja epokę, opancerzone?
W książkach co mam na półce, czyli dwa Breyery, Klimczyk, Conway i stare OW, są wymieniane tylko podwodne wt w liczbie 6.
"Twoje" zdjęcie pokazuje takowe wyrzutnie mobilne, które można było przenosić i ustawiać w innym miejscu, na pokładzie? Breyer, w swojej encyklopedii (patrz niżej okładka) na str. 289, więc dziwi mnie, że Cezary Sz. nic o tym nie wspomina.

Pancerz był, ale brak było poprzecznej ściany grodzi przeciwtorpedowej --> casus "Lützow" i "Seydlitz", lecz na nim, w tym newralgicznym miejscu wytworzyła się, szczęśliwym zbiegiem okoliczności dla okrętu, tzw. "poduszka" powietrzna, na której dowlókł się do bazy, co w przypadku "Lützowa" od biedy by się też może udało (tak uważają eksperci), gdyby nie pojawienie się wroga na horyzoncie.
desirre_62 - Z drednotów niemieckich tylko SMS Thüringen miał takie wyrzutnie?
Jaki kaliber, 60cm czy 50cm?
Na zdjęciach ciężko je zauważyć, czy to na Thüringen, czy też na innych okrętach, prototypy?
Kiedy zostały założone, zdjęte?
patrz poniżej, były zainstalowane na stałe, nie zdejmowano ich (przecież od czasów Tirpitza w marynarce niemieckiej hołdowano jego teorii w tzw. "Torpedodenken" (myślenie w głęboko zakorzenionych kategoriach broni torpedowej, pokłosie "Jeune École", którą Tirpitz był zafascynowany) . Tylko w jednym przypadku zredukowano na jednym pancerniku ich liczbę ("Bayern"). Były głęboko pod pokładem, poniżej KLW, więc nie możesz ich zobaczyć!

"Thüringen" i bliźniaki - kal. 500 mm, 1 x Heck (rufa - podwodna), 4 x an den Seiten (pokłdowe - po obu burtach), 1 x Bug (dziobowa, podwodna),
Typ "Deutschand" (1904), "Nassau", "Helgoland" - 4 S, 1 B, 1 H
"Von der Tann", "Moltke", "Seydlitz" - 4 x 450 m - 1 x H (podwodna), 2 x S, 1 x B
Typ "Kaiser", "König" - 5 x 500 mm - 4 x S, 1 x B - podwodna
"Derfflinger" - 4 x 500 mm (1 x H, 2 x S, 1 x B), 4 x 600 mm na "Lützowie" i " - "Hindenburgu"
"Bayern" i "Baden" 5 x 600 mm (4 x S, 1 x B,) - "Bayern" od 1917 r. tylko 1 x 600 mm - podwodna, dziobowa.
Typ "Mackensen" (Ersatz "Yorck") - 5 x 600 mmm - 4 x S, 1 x B.
crolick pisze:Hecktorpedorohre. To najzwyczajniejsza na świecie rufowa wyrzutnia torped (tak jak np. w ILTISACH).
prawda, ale to prędzej pomysł brytyjski, pierwszowojenne typu "CMB", te, które atakowały jednostki Floty Czerwonej w Piotrogrodzie i ich następcy, kutry torpedowe typu G-5, które odpalały torpedy ze swoich wyrzutni w kształcie muld, urządzeniem napędowym torpedy skierowanym do tyłu, a cel był przed nimi, co wcale nie było łatwą sztuką, na tak dużej prędkości, które te "bestie" (to określenie z uwagi na nich mało estetyczny wygląd, a niewiarygodną wręcz prędkość (ale ja je lubię, bo siedzę w nich od 8 lat), którą rozwijały, a Niemcy, pomimo że zdobyli w trakcie działań wojennych 2 sztuki (jedną na Bałtyku a druga wpadła im do rąk na Morzu Czarnym) a Finowie mieli nawet 3 takie "trofiejnyje" na składzie, to jeszcze w czerwcu 1944 r. dowódcy torpedowców byli mocno zdziwieni, że wróg posiada taką szybką i groźną broń!
Załączniki
Breyer -  Schlachtschiffe... 1905-1970.jpg
Breyer - Schlachtschiffe... 1905-1970.jpg (31.81 KiB) Przejrzano 7965 razy
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
Lützow

przeglądane 37 razy, nie wierzę, że wśród nich nie było pytającego desirre_62?

Krzysiu nawet nie podziękujesz, co zawsze czynisz, gdziekolwiek, tzn., na wszystkich forach, w których się udzielasz, kiedy ktoś Tobie udzieli odpowiedzi na "dręczące" Ciebie pytania? Chyba, że sam znalazłeś, no to wtedy gratuluję! :brawo:
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
dessire_62

Lützow pisze:przeglądane 37 razy, nie wierzę, że wśród nich nie było pytającego desirre_62?

Krzysiu nawet nie podziękujesz, co zawsze czynisz, gdziekolwiek, tzn., na wszystkich forach, w których się udzielasz, kiedy ktoś Tobie udzieli odpowiedzi na "dręczące" Ciebie pytania? Chyba, że sam znalazłeś, no to wtedy gratuluję! :brawo:
Dziękuje Michał!!! :lol: Doceniam to, że podjąłeś temat, naprawdę.

Zwlekam z odpowiedzą ponieważ mam kilka wątpliwości, a jeszcze teraz pracuje i nie za bardzo mam czas na sensowna odpowiedz. Takie uroki "własnej działalności gospodarczej", że soboty nie są wolne, niestety.

Odpowiedz będzie na pewno.

Po pierwsze czy to naprawdę wyrzutnie torpedowe?
Przekłady które podajesz to są wyrzutnie podwodne jasne, że ich nie widać.
Piszesz
4 x an den Seiten (pokłdowe - po obu burtach)
pokładowe czy podwodne? bo to jest różnica zasadnicza

No i na zdjęciu jest osiem rur-pojemników, nigdzie u ciebie nie poda taka liczba.
Stelaż pod nimi jest na pewno stały, więc nie są ruchome na pewno. No i ten dziwaczny kąt pod jakimi są ustawione.
crolick pisze:To najzwyczajniejsza na świecie rufowa wyrzutnia torped (tak jak np. w ILTISACH).
Czyli odpalane do tyłu? , pod takimi kątami zamocowania? Po skosie strzelali? Wątpię i to mocno.
Prędzej przypominają wyrzutnie na pancernikach kieszonkowych.

Reszta potem.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Lützow

dessire_62 pisze:
Lützow pisze:przeglądane 37 razy, nie wierzę, że wśród nich nie było pytającego desirre_62?

Dziękuje Michał!!! :lol: Doceniam to, że podjąłeś temat, naprawdę.

Zwlekam z odpowiedzą ponieważ mam kilka wątpliwości, a jeszcze teraz pracuje i nie za bardzo mam czas na sensowna odpowiedz. Takie uroki "własnej działalności gospodarczej", że soboty nie są wolne, niestety.

Odpowiedz będzie na pewno.

Po pierwsze czy to naprawdę wyrzutnie torpedowe?
odpowiadam po kolei, bo pisanie "między wierszami" nie chce mi jakoś wyjść.
Piszesz
4 x an den Seiten (pokłdowe - po obu burtach)
pokładowe czy podwodne? bo to jest różnica zasadnicza

No i na zdjęciu jest osiem rur-pojemników, nigdzie u ciebie nie poda taka liczba.
Stelaż pod nimi jest na pewno stały, więc nie są ruchome na pewno. No i ten dziwaczny kąt pod jakimi są ustawione.
crolick pisze:To najzwyczajniejsza na świecie rufowa wyrzutnia torped (tak jak np. w ILTISACH).
Czyli odpalane do tyłu? , pod takimi kątami zamocowania? Po skosie strzelali? Wątpię i to mocno.
Prędzej przypominają wyrzutnie na pancernikach kieszonkowych.

Reszta potem. Pozdrawiam Krzysiek

odpowiadam po kolei, bo "między wierszami mi nie wychodzi"

1) no to się zastanów, bo jeżeli chodzi o KM, o pytaj, bo się w miarę orientuję. Gratuluje "działalności", ale to ciężki kawałek chleba. Miałbyś coś dla mnie, bo ja od ponad 2 lat na bezrobociu w tym nareszcie wolnym kraju, jak to mawia pewien półanalfabeta, ale za to mędrzec Europy :lol:

2) pokładowe= S po obu bokach pokładu głównego, obrotowe obrotowe, natomiast pod KLW B= (dziobowa}, H = rufowe, tak, jak napisałem za "bogami marynistyki.

3) nie mierzyłem kąta, ale one w tym swoim przedziale torpedowym to jak „Fachidioten” tyko do przodu albo do tyłu, na wprost. Nie spotkałem się z jakąkolwiek opinią, po ewentualnym wykorzystaniu bojowym, bo w cytowanych autorach nie spotkałem się z tym. Pewnie sami nie wiedzieli?

4) Nie, na raczej na stosowanych radzieckich kutrach torpedowych typu G5.
Tak przypominają wyrzutnie na „Panzerschiffach”

5) to czekam na następne pytania, wątpliwości i postaram się je w miarę możliwości rozwiać. Muszę polegać na "bogach marynistyki", ale niekoniecznie na Cezarym Sz. :x

no to się może z tego zrobi jakaś dyskusja? Przeglądnięte 59 razy!
.
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Jeśli można, bo KM to nie moja bajka.
Przyglądając się fotce odnoszę wrażenie jakby to były jakieś pływaki (?) w stelażach.
Czy niemieckie wyrzutnie torpedowe były płaskie na końcach, czy miały wypukłe pokrywy od strony załadunku torped ?
Mogę się mylić, ale sprawiają wrażenie przymocowanych trwale do pokładu.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Lützow

Peperon pisze:Jeśli można, bo KM to nie moja bajka.
Przyglądając się fotce odnoszę wrażenie jakby to były jakieś pływaki (?) w stelażach.
Czy niemieckie wyrzutnie torpedowe były płaskie na końcach, czy miały wypukłe pokrywy od strony załadunku torped ?
Mogę się mylić, ale sprawiają wrażenie przymocowanych trwale do pokładu.
dobre pytanie, ale ja ani zbrojmistrz, ani technik. Nie wiem. To mi wygląda na predrednot z "czymś" na rufie, czy wyrzutnia torped, też nie wiem, bo nigdy czegoś takiego nie widziałem. Mogę zapytać na niemieckim forum, ale to w zasadzie każdy może, nawet nasz dzisiejszy "solenizant".
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
Lützow

Jest pierwsza reakcja ze strony niemieckiego Marineforum.

http://forum-marinearchiv.de/smf/index. ... #msg160731

to z dużą dozą prawdopodobieństwa są to FUMATORY na jednym ze starych pancerników Reichsmarine.
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
Lützow

Lützow pisze:Jest pierwsza reakcja ze strony niemieckiego Marineforum.

http://forum-marinearchiv.de/smf/index. ... #msg160731

to z dużą dozą prawdopodobieństwa są to FUMATORY na jednym ze starych pancerników Reichsmarine.
definitywnie nie wyrzutnie torpedowe, najprędzej pływaki pod tarcze strzelnicze, za które służą puste beczki? Zdjęcie pochodzi z prywatnych zbiorów i osoba komentująca a w jednej osobie zarazem "właściciel" owej fotografii, dziwi się, jak to zdjęcie mogło trafić do internetu. Ta sama osoba prezentuje takową tarczę unoszącą się na pływakach, ale, czy to przypomina szukany obiekt, to proszę się przekonać samemu (zdjęcie dostępne tylko dla zarejestrowanych).

http://forum-marinearchiv.de/smf/index. ... #msg160737
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
Awatar użytkownika
dessire_62

Cześć Michał, widzę że ciebie też wciągnęło.

Po pierwsze dobrze że napisałeś "właściciel" zdjęcia, każdy może nim zostać, w cenie dwóch piw jest dostępne na austriackim e-bayu, jest tez na niemieckim
http://cgi.ebay.de/K30-Echftoto-AK-Heck ... beh%C3%B6r
Prawa autorskie już wygasły.

Fumator może, jak po niemiecku fumator?
Pływaki pod tarcze strzelniczą, wątpię, drednot służący jako holownik takowej? Raczej nie.

W 2011, czyli teraz wyszła rosyjskojęzyczna monografia Helgolandów, wygląda na rzetelną i oparta na źródłach. W sieci można znaleźć kilka stron reklamowych, m.in. jest o torpedach, bardzo dokładnie, co i jak. jest tam również wzmianka, że po demontażu wyrzutni torpedowych w 1917, zamontowano wyposażenie przeciwminowe, czyli trały, może to one?
http://u-boat-laboratorium.com/uploads/ ... 11/167.jpg

Pozdrawiam
domek

Post autor: domek »

:mrgreen: Torpeda ... normalnie nie moge :mrgreen: t tak na oko z ponad 600 mm ciekawe jak to nosi sie na plecach taka lanca..po dwie w komplecie mase reszty zlomu przemilcze :clever: brak instalacji doprowadzajacej pare i orginalny uklad da sie wyciac :clever:

Tral jest dobry co prawda wszedzie byly budowane podobnie ale ten mial zalete byl nieprzewidywalny w wodzie :clever:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lützow

dessire_62 pisze:Cześć Michał, widzę że ciebie też wciągnęło.

Fumator może, jak po niemiecku fumator?
Pływaki pod tarcze strzelniczą, wątpię, drednot służący jako holownik takowej? Raczej nie.

Fumator to Nebelkanne
dessire_62 pisze:W 2011, czyli teraz wyszła rosyjskojęzyczna monografia Helgolandów, wygląda na rzetelną i oparta na źródłach. W sieci można znaleźć kilka stron reklamowych, m.in. jest o torpedach, bardzo dokładnie, co i jak. jest tam również wzmianka, że po demontażu wyrzutni torpedowych w 1917, zamontowano wyposażenie przeciwminowe, czyli trały, może to one? http://u-boat-laboratorium.com/uploads/ ... 11/167.jpg Pozdrawiam

Krzysiek, nie wiem i jestem daleki od zgadywania, bo techniką to się interesuje o tyle, o ile.

domek pisze: » N kwi 10, 2011 23:16
:mrgreen: Torpeda ... normalnie nie moge :mrgreen: t tak na oko z ponad 600 mm ciekawe jak to nosi sie na plecach taka lanca..po dwie w komplecie mase reszty zlomu przemilcze :clever: brak instalacji doprowadzajacej pare i orginalny uklad da sie wyciac :clever:
i co rżysz kolego, nie masz podstaw, bo to przykład małej "burzy mózgów" i może coś z tego wyjdzie. Zapytam się, a gdzie Ty byłeś do tej pory, bo z Ciebie taki obserwator zza węgła, albo żywopłotu. Odczekać, co inni wymyślą, a potem krytykować i lżyć. To nie tutaj proszę.
domek pisze: » N kwi 10, 2011 23:16Tral jest dobry...

na co zresztą zwrócił uwagę kolega desirre_62, ale nie chcę się wypowiadać.
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
domek

Post autor: domek »

:) Ja poprostu popieram wersje Kolegi Lützowa :) o tarczach strzelniczych cala reszta raczej odpada ze wzgledow czysto technicznych.To cos bylo stawne nie cholowane :) .Jedyne co mnie intruguje to te stojaki po prawej stronie co oni te tarcze na pancerniku stawiali :shock:

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Lützow

domek pisze::) Ja poprostu popieram wersje Kolegi Lützowa :) o tarczach strzelniczych cala reszta raczej odpada ze wzgledow czysto technicznych.To cos bylo stawne nie cholowane :) .Jedyne co mnie intruguje to te stojaki po prawej stronie co oni te tarcze na pancerniku stawiali :shock:

pozdrawiam :)
nie, specjalne jednostki pomocnicze w odpowiedniej odległości od strzelającego, ale chyba mieli ze sobą te pływaki, skoro ustaliśmy, że to takowe są?
Obrazek
Dont tread on me!
Не тронь меня!
Rühr mich nicht an!
ODPOWIEDZ