Za artykułem z MSiO nr 3/98 pt."Kanonierki Generał Haller i Komendant Piłsudski".W roku 1924 -obie jednostki były razem w Helsinkach i Tallinie (brak miesiąca). W lipcu "Komendant Piłsudski" był w Helsinkach . Przewoził 4 delegatów na Międzynarodową Konferencję Geodezyjno-Astronomiczną .
Slaw
W planach budżetowych (potrzebne były dewizy na diety) na rok 1924 była uwzględniona podróż do Sztokholmu. Jedyny okres, kiedy obie kanonierki były w służbie czynnej i mogły razem udać się do zagranicznego portu to 15 lipca - 15 września. Na okres pływania (1.08-15.09) otrzymały przydział po 200 ton węgla.
JB
Dokładniej to wypłynęły 26 lub 27 sierpnia 1924, a 28 sierpnia odbyły się ćwiczenia w strzelaniach. Tyle przyjanmniej ja wiedziałem, ale nie znałem celu wizyty.
Dziękuję za pomoc.
Kotły okrętów spalały przy 111 obrotach śruby na minutę ok. 0,1 kilograma węgla na jeden obrót śruby. Oznacza to, że 200 ton węgla starczało na około 2 miliony obrotów śruby. Odpowiedź więc chyba brzmi: dużo. Przy prędkości ekonomicznej (ok. 9,5 w) zasięg kanonierek (przy zapasie 64 ton węgla) wynosił 950 Mm. To oznacza, że ta porcja węgla starczała na przepłynęcie 3000 mil morskich.
JB