Wizyta zagraniczna kanonierek w 1924 ?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Grom

Wizyta zagraniczna kanonierek w 1924 ?

Post autor: Grom »

Czy ktoś wie gdzie w jakim składzie i celu, nasze kanonierki popłynęły w sieprniu 1924 roku ? Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Za artykułem z MSiO nr 3/98 pt."Kanonierki Generał Haller i Komendant Piłsudski".W roku 1924 -obie jednostki były razem w Helsinkach i Tallinie (brak miesiąca). W lipcu "Komendant Piłsudski" był w Helsinkach . Przewoził 4 delegatów na Międzynarodową Konferencję Geodezyjno-Astronomiczną .
Slaw
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

W planach budżetowych (potrzebne były dewizy na diety) na rok 1924 była uwzględniona podróż do Sztokholmu. Jedyny okres, kiedy obie kanonierki były w służbie czynnej i mogły razem udać się do zagranicznego portu to 15 lipca - 15 września. Na okres pływania (1.08-15.09) otrzymały przydział po 200 ton węgla.
JB
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

To dużo, czy mało?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Grom

Dokładniej to wypłynęły 26 lub 27 sierpnia 1924, a 28 sierpnia odbyły się ćwiczenia w strzelaniach. Tyle przyjanmniej ja wiedziałem, ale nie znałem celu wizyty.
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
JB

karol pisze:To dużo, czy mało?
Kotły okrętów spalały przy 111 obrotach śruby na minutę ok. 0,1 kilograma węgla na jeden obrót śruby. Oznacza to, że 200 ton węgla starczało na około 2 miliony obrotów śruby. Odpowiedź więc chyba brzmi: dużo. Przy prędkości ekonomicznej (ok. 9,5 w) zasięg kanonierek (przy zapasie 64 ton węgla) wynosił 950 Mm. To oznacza, że ta porcja węgla starczała na przepłynęcie 3000 mil morskich.
JB
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

To jednak bardzo dużo! A wspomniane strzelania odbyły się na Zatoce Puckiej?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Grom

karol pisze:To jednak bardzo dużo! A wspomniane strzelania odbyły się na Zatoce Puckiej?
Tego nie wiem Karolu. Suponowałbym, że chyba tak, nawet nagrody szefcio KMW przyznał ;)
Grom

Slaw pisze:Za artykułem z MSiO nr 3/98 pt."Kanonierki Generał Haller i Komendant Piłsudski
Czy mógłbyś podać autora w/w artykułu ?
Awatar użytkownika
JB

Grom pisze:
Slaw pisze:Za artykułem z MSiO nr 3/98 pt."Kanonierki Generał Haller i Komendant Piłsudski
Czy mógłbyś podać autora w/w artykułu ?
Marek Twardowski, doskonały znawca tematu.
Grom

oki dziękuję
ODPOWIEDZ