uzywając języka 13-latków, to oczywiście beka karolkowa http://karolkeane.w.interia.pl/refleksje2.html
macie swojego cruisera
Andrzej postaram się, ale poprawy nawet nie obiecuję, bo net przez te wszystkie lata buszowania odzwyczaił mnie od pisania po polskiemu
Ostatnio zmieniony 2009-06-17, 23:50 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
zgodnie ze stara filozoficzna zasada, Wczoraj to dzis. Tyle, ze wczoraj, mozemy stweirdzic: 13-latka to kobieta. Tyle ze wczesniej
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Karolku, wszedłem na podany link, gdzie "modernizujesz "Bałtyk", ale mi pocztę wróciło!!!
Przedstawiam tutaj fragment tego, co napisałem...
Proponuję, żebyś może wybrał za artylerię główną 4 x 203 mm (2 x II).
Przenieś łodzie ratunkowe bardziej do przodu (te, między kominami) lub obniż je, a tam zainstaluj platformę dla Boforsów.
Może średnią artylerię zaminić na podwójne, przeciwlotnicze "setki"?
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
203mm- zgadzam się. Ale może potrójne ???? Jak na krążownikach amerykańskich ???? Artyleria średnia- proponuję podwójne Boforsy 105mm L/48 (takie jak na Illmarien), bo przed wojną mieliśmy dobre układy z Boforsem. No i co najmniej sześć podwójnych Boforsów 40mm.
Tak sobie myślę nad propozycją Stryju, żeby zainstalowac wieże potrójne? Czy aby będzie dosyć miejsca na taką wieżę, szczególnie na dziobie? Może być ciut za szeroka, bo w oryginale było tam jedno działo 254 mm, więc Francuzi mogli wysunąć całość bardziej do przodu.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
to juz przerabiałem z mitoko przy okazji propozycji uczynienia z
Sankt Georga rasowego okretu pancernego, fotka gdzieś tu się wałęsa po albumie, Smok Kaszubski go nazwał mitoko, wątku nie pamiętam, jednak istotnie dziobek był zbyt chudy do takiej operacji jak wymiana jednodziałowej wieży na dwudziałową nawet...
ale jestem grzeczny, nie Andrzeju
a odnośnie typów artylerii, działa Schneidera w niczym nie ustępowały szweckim, oprócz ceny wyższej o 1/3, jak mi się zdaje (ktoś już kosztorys tu prezentował, tylko niepomnym kto)
Przypominam, że były dwie koncepcje przebudowy BAŁTYKA:
1. bateria plot z działami 3" - co prawda stacjonarna, ale można trochę naciągnąć fakty ...,
2. krążownik szkolny. W tym czasie był już pozbawiony dział (pozostały tylko puste wieże) i równie dobrze można by mu wsadzić działa 6".