polski krążownik 1939 roku
polski krążownik 1939 roku
Witam , jestem tutaj nowy i mam taki temacik . Kiedyś zadano mi zagadkę , czy polska flota w 1939 posiadała krążownik . Okazało się że tak i nie . M oże
troche zabawy w zgadywanie . Jaki to okręt ?.
Re: polski krążownik 1939 roku
janik41 pisze:Witam , jestem tutaj nowy i mam taki temacik . Kiedyś zadano mi zagadkę , czy polska flota w 1939 posiadała krążownik . Okazało się że tak i nie . M oże
Czy przypadkiem nie chodzi Ci o "Gryfa". Spotkałem się z publikacjami, które próbowały klasyfikować "Gryfa", jako lekki krążownik.
No, bo chyba nie o "Bałtyk"?
Andrzeju,
1. nie gniewam sie
2. Pisanie mala litera i bez polskich czcionek to zaszlosc. Jak zaczynalem udzielac sie w necie, to polski internet nieistnial [prawie]. Dlatego tez pisalem w po angielsku [bez polskich liter] i z malej litery [bo szybciej
]. Jesli jednak strasznie cie to razi, moge sprobowac sie odzwyczajac. ale sam rozumiesz sila nalogu
Marku - ale pisali to z przekasem. tak samo o Baltyku pisali panzerschiff fur Polen
ps. a 13-latki tak pisza?! Osobiscie zadnej nie znam, wiec z ciekawosci tak pytam...
1. nie gniewam sie
2. Pisanie mala litera i bez polskich czcionek to zaszlosc. Jak zaczynalem udzielac sie w necie, to polski internet nieistnial [prawie]. Dlatego tez pisalem w po angielsku [bez polskich liter] i z malej litery [bo szybciej

Marku - ale pisali to z przekasem. tak samo o Baltyku pisali panzerschiff fur Polen

ps. a 13-latki tak pisza?! Osobiscie zadnej nie znam, wiec z ciekawosci tak pytam...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gdzieś czytałem - ale było to strasznie dawno temu, że Niemcy ponoć sklasyfikowali Groma i Błyskawicę jako LEKKIE KRĄŻOWNIKI - choć to przcież bzdura...
Być może pokutuje gdzieś teoria wykuta przez propagandę Goebellsa o zagrożeniu III Rzeszy przez Polskę, stąd te NIBY-KRĄŻOWNIKI grożace pokojowo nastawionym Niemcom...
Być może pokutuje gdzieś teoria wykuta przez propagandę Goebellsa o zagrożeniu III Rzeszy przez Polskę, stąd te NIBY-KRĄŻOWNIKI grożace pokojowo nastawionym Niemcom...

"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."

There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
smierc frajerom. Czytaj i placz:Absolut pisze:Crolick!!
Andrzej mówił o trzynastolatkach - jako o wieku, a nie jako o dziewczętach...![]()
NADINTERPRETUJESZ COŚ...
Forma koncowki wskazuje na to, iz chodzi o kobiety lat 13To nie forum dla 13-latek

Gdyby chodzilo o kobitki&facetow to Andrzej napisalby 13-latkow
Jeszcze nie jestem slepy i wiem co czytam
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
To chyba forum okretow wojennych. Zatem sama sugestia "zgadywanka" moze tez troche nie na miejscucrolick pisze:Marek T pisze:Podwodny krążownik ORZEŁ?![]()
marku ladnie sie tak naigrywac z nowoprzybylych

re Marek:
Bylbym sklonny uwierzyc. W koncu nasz podwodniak byl okretem oceanicznym i na warunki baltyckie iście duży