O polskich shiploverach

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

miller

Post autor: miller »

Dlatego, krytyka a nie głosowanie. Jak się podoba to piszemy co, a jak nie podoba to piszemy co.

Ocena autorów to moim zdaniem jakiś koszmar.

Zwłaszcza, że to jest FORUM OKRĘTÓW WOJENNYCH, a nie Forum pisarzy wojennomorskich.
miller

Choć bez autorów byłoby tu ubogo.
deglock

Post autor: deglock »

Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że krytyka jest rzadko merytoryczna i zdarzały się przypadki ataków personalnych co jest przykre. Myślę, że pomysł pothkana jest całkiem dobry i do realizowania.
PZDR
MG
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Grom pisze:No to nominujemy tego Borowiaka czy nie ?
Która lista "black or white"? Ja bym poczekał do wydania "ORP Wilk - okaleczony drapieżnik",wydanie książki przeciąga się już o rok!!!,ale sądząc po opisie są małe szansę na zmianę stylu pisania ,niestety .
Odkrywa fakty nieznane z historii żelaznego drapieżnika w latach 1940-1945 na Zachodzie, często wstrząsające: bunty i unikanie służby przez załogę, demoralizację, niekompetencję i nieudolność kadry oficerskiej, kulisy samobójczej śmierci kmdr ppor. Krawczyka oraz inne.
http://www.gandalf.com.pl/b/orp-wilk-ok ... rapieznik/
Awatar użytkownika
Grom

Post autor: Grom »

Ta minirecenzja na stronie Alam Press przypomina mi styl Pana Tomasza Falby, tak więc na rewelację nie liczyłbym.
Andrzej J.

sprostowanie

Post autor: Andrzej J. »

Adam pisze:(...) czy też cykl Ksenofonta o ORP Orzeł są dobrymi przykładami tego co warte jest nagrody.
Wydaje mi się, że to pomyłka - cykl był/jest autorstwa fdt (Alfred Światły), cykl Xena o Orle był dopiero w postaci długiej i zażartej dyskusji, tu na Forum, po Jego POJEDYNCZYM artykule - oby takich więcej :)
Andrzej J.

uniwersalny cytat z kultowego "Rejsu"

deglock pisze:Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że krytyka jest rzadko merytoryczna i zdarzały się przypadki ataków personalnych co jest przykre. Myślę, że pomysł pothkana jest całkiem dobry i do realizowania.
Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy.
Awatar użytkownika
AvM

Re: uniwersalny cytat z kultowego "Rejsu"

Post autor: AvM »

Andrzej J. pisze:
deglock pisze:Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, że krytyka jest rzadko merytoryczna i zdarzały się przypadki ataków personalnych co jest przykre. Myślę, że pomysł pothkana jest całkiem dobry i do realizowania.
Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy.
Nic nie zrozumialem, a szkoda.

Ze ktrytyka jes bezprzedmiotowa i bezpodmioptowa sie nie zgadzam,.
za kazdym razem podawalem przynajmniej jeden argument,
Grom pomogl jak cholera. Zwracam tylko uwage na moje poprzednie maile
1 (jeden) powazny blad dyskredujacy autora i jego wiedze wystarczy,
Czy nie trzeba wszystkiego udowadniac?
Tak, ale tylko jak chodzi o kare smierci, lub przynajmniej dozywocia. Jesli autor popelnia powazny blad , ktory mozna w 15 minut sprawdzic, sam sie dyskredytuje, uwazam ze reszta nie gra roli. Nikt nie pisze majac KM (karabin maszynowy) przdstawiony do skroni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 00:20 przez AvM, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej J.

Na żartach się Andrzeju nie znasz :(

Watpie bym byl za tepy , moze nazbyt ... naostrzony.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Re: uniwersalny cytat z kultowego "Rejsu"

Post autor: pothkan »

AvM pisze:
Andrzej J. pisze:Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy.
Nic nie zrozumialem, a szkoda.

Proszę nadrobić zaległości filmowe :-)
miller

Żart przedni, śródlądowy
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

ds43 pisze:
AvM pisze:
I lepiej byłoby się skupić na tym wątku a nie starać się dyskredytować innych.
Tu sie nikogo nie dyskredytuje.

Borowiak i inni zdyskredytowalis sie sami!
A może taką ocenę pozostawić Czytelnikom???????
Mopze lepioej od razu Borowiakowi i jego wydawcom :-)

a ocene Katynia .. Putinowi ...

co ze bzdety.

Ci co tu pisza to CZYTELNICY, przeciez nic nikt zlego nie napisza o swoim artykule.
Awatar użytkownika
dessire_62

Andrzej J. pisze:Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy.
No i mamy pierwszego kandydata do nagrody głównej ,przedni cytat Panie Andrzeju ,oddający istotę sprawy . :brawo:

AvM pisze:Mopze lepioej od razu Borowiakowi i jego wydawcom Smile

a ocene Katynia .. Putinowi ...

co ze bzdety.

Ci co tu pisza to CZYTELNICY, przeciez nic nikt zlego nie napisza o swoim artykule.
ex aequo dla AvM . :ok:

Pozdrawiam.
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

Swego czasu, jeszcze w latach 90., w branżowym piśmie "Notes Wydawniczy" istniała taka "czarna lista" książek (jak kto ciekawy, to może w większych bibliotekach obejrzeć). Prowadził to dr Marek Gumkowski, wybitny fachowiec od książki. Miało to postać recenzji (!!!) bardzo solidnie napisanej. Z wytknięciem konkretnych błędów i niedociągnięć - zarówno merytorycznych, jak edytorskich (choćby Petrek na obwolucie dzieła znanego wszystkim shiploverom).
I tego rodzaju "czarna lista" byłaby się przydała.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

To może w ramach nagrody za "mieliznę roku" kamyk.
Niestety nie z Jeleniej ani z Jasnej, za to z Jastrzębiej Góry.
Zostało mi ich jeszcze sporo, ładnie obrobione przez wodę.
To tak przy okazji kultowych komedii.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
dessire_62

Od ogródków i kamyków w nich ,to Marmik . :heej:
ODPOWIEDZ