shigure pisze:Shinano-w armiach pewnych krajó nei istnieje słowo "wycofać się".Tam określa się to mianem "zajęcia z góry upatrzonych lepszych pozycji"
Ja w takiej sytuacji przechodzę do ataku- naet przeciwko podwójnemu przeciwnikowi!
Shinano pisze: Ksenofont pisze: Shinano pisze:
Czy poza tym dostrzegasz jeszcze jakieś wady użycia U-Bootów w rejonie Norwegii?
A nie wystarczą wadliwe zapalniki?

Ja wiem, że to skomplikowana sprawa.
Ja wiem, że innym się zdarzało.
I co z tego? Zapalniki to jedno, a wykorzystanie okrętów to inne.
A jakie zadanie postawiono U-bootom.
Jeśli uważasz, że zapalniki to jedno, a skuteczne wykorzystanie okrętów to drugie, to napisz mi proszę jakim uzbrojeniem U-booty miały realizować swoje zadania?
Armatką pokładową?
ALF pisze:esem pisze:w temacie dyskusji jest słowo "skuteczność"
Może je pora zdefiniować

Uprości to dyskusję

Przeczytaj moje posty...tłumaczyłem to już kilka razy

Napisz mu żeby nie tylko te posty przeczytał, ale i postarał się zrozumieć!
PawBur pisze:ALF pisze:Włosi spełnili przynajmniej jedno zadanie...utrudnili całkiem poważnie komunikację via Malta...i drugie, dostawy dla wojsk w Afryce częściowo, ale mogli zdecydowanie więcej...
Ale przecież nie sami - coś tam Niemcy im w tym pomagali.
( Dziwnym trafem nikt nie żąda wspominania o Włochach, gdy pisze sie o sukcesach U-bootów w Bitwie o Atlantyk...)
Włosi uniemożliwili korzystanie z Morza Śródziemnego jako ze szlaku handlowego.
(Zrobili to, co nie udało się Niemcom z Oceanem Atlantyckim.)
Przez trzy lata nie przeszedł przez Morze Śródziemne żaden chyba konwój zmierzający do Indii.
Przeszedł jeden - bodajże - konwój operacyjny z Gibraltaru do Aleksandrii.
Konwoi na Maltę nie ma co liczyć - miały one wymiar czysto taktyczny, a ich przejście było wymuszane niemal za każdym razem siłą.
Toć nawet i do Polski docierały alianckie transporty z uzbrojeniem, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi, ze alianci mieli nad Polską przewagę powietrzną...
Zadziwiające jest natomiast to, że Brytyjczycy nie byli w stanie przez trzy lata wyeliminować floty włoskiej...
Pozdrawiam
Ksenofont