Pozdrowinka dla całej braci miłośników OW
USS SAN FRANCISCO - dalolcelowniki + radary
USS SAN FRANCISCO - dalolcelowniki + radary
Witam wszystkich forumowiczów. Prosiłbym o rozwianie wątpliwości jakie dalocelowniki wraz z jakimi radarami zastosowane były na USS San Francisco w 1942 dla artylerii 8" i 5"? Będę wdzięczny również za ewentualne zdjęcia szczegułów w/w.
MK31 dla 8" to w kilku miejscach i opracowaniach się pojawia więc raczej to bardzo pewne. Natomiast ponoć MK33 to na USS San Francisco CA-38 pojawił się zamiast MK28, tylko właśnie nie wiem czy już w 1942 r.
Co do typów radarów.... SC to nie radar dozoru powietrznago (moge się mylić)? Jeśli chodzi o radary kierowania ogniem, to można spotkać się z informacją że były to Mk4 i Mk28 - ale to już w dużo późniejszym okresie (napewno w 1944).
Szukam pewnych informacj i mam nadzieję, że ten wątek, przy waszej pomocy, pozwoli dojść do prawdy hahahahha

Szukam pewnych informacj i mam nadzieję, że ten wątek, przy waszej pomocy, pozwoli dojść do prawdy hahahahha
Soł...
Pod Guadalcanal w listopadzie 42 na pewno dalocelownikami średniej były Mk28 bez radarów.
Niżej fotka z napraw po bitwie:

Na pewno dalocelowniki głównej Mk31 miały już radary kontroli ognia Mk3 - przynajmniej dziobowy (choć niewiem czy na części zdjęć z napraw radary nie były retuszowane).
Friedman pisze, że po naprawach (grudzień 42) zmieniono Mk28 na Mk33 i dodano im radary Mk4 (zdejmując dalmierz z dziobowej nadbudówki).
Pod Guadalcanal w listopadzie 42 na pewno dalocelownikami średniej były Mk28 bez radarów.
Niżej fotka z napraw po bitwie:

Na pewno dalocelowniki głównej Mk31 miały już radary kontroli ognia Mk3 - przynajmniej dziobowy (choć niewiem czy na części zdjęć z napraw radary nie były retuszowane).
Friedman pisze, że po naprawach (grudzień 42) zmieniono Mk28 na Mk33 i dodano im radary Mk4 (zdejmując dalmierz z dziobowej nadbudówki).
- dessire_62