ORP Błyskawica - potrzebne źródła

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pmgpmg
Kontakt:

ORP Błyskawica - potrzebne źródła

Post autor: pmgpmg »

Witam

Jestem zainteresowany źródłami do hasła "ORP Błyskawica". Przyznam jednak że o ile szukanie jakichkolwiek amerykańskich jednostek zaraz wyrzuca sporo monografii itp, to o tym okręcie zadziwiająco trudno mi coś znaleźć. Choć może to jak ze starym żartem o przeszukaniu połowy internetu (to czego szukasz jest zawsze w drugiej połowie)

Jedyne pozycje jakie na razie udało mi się na pewno zidentyfikować to stary
TBiU "Nr 6 Niszczyciel BŁYSKAWICA" oraz dość stare Władysław Szczerkowski: ORP Błyskawica, oraz pozycje ze strony http://www.wojmar.republika.pl/okrety/blysk/okret.htm.

Czy ukazała się ostatnio jakaś nowa pozycja opisująca ten okręt ? Przyznam że szukam czegoś tylko o tym okręcie, a nie pracy w stylu Wielkie dni małej floty. Raczej w tym stylu http://aj-press.home.pl/eow25.php (choć ksiązki w ręku nie miałem, opieram się na moim zdaniu o poprzednich pozycjach z tego wydawnictwa).
Adam

Re: ORP Błyskawica - potrzebne źródła

Post autor: Adam »

pmgpmg pisze: Raczej w tym stylu http://aj-press.home.pl/eow25.php (choć ksiązki w ręku nie miałem, opieram się na moim zdaniu o poprzednich pozycjach z tego wydawnictwa).
No to chyba mieć powinieneś, bo chyba lepszej pracy niż monografia Marka Twardowskiego nie ma...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Tego samego autora, bardziej treściwe:

Marek Twardowski, ORP Błyskawica - nowe spojrzenie na weterana, MSiO 1997/3

Notabene z EOW wyszły dwa tomy... a w planach były cztery?
Awatar użytkownika
pmgpmg
Kontakt:

Post autor: pmgpmg »

No tak - ale jeżeli w planach były cztery pozycje, a tu są dwie to czy obejmują one cały okres służby ? Czy tylko ... no nie wiem, do 1941 ?
Andrzej1964

Post autor: Andrzej1964 »

Druga część monografii kończy się na modernizacji okrętu i przezbrojeniu w działa 102mm
Adam

Post autor: Adam »

Dla ścisłości jest jeszcze jedna pozycja: ORP Błyskawica – Niszczyciel Polskiej Marynarki Wojennej, autorzy: Sławomir Kudela, Jerzy Lubkowski.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej na jej temat, poza tym, że jednym z autorów jest obecny Dyrektor Muzeum MW.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

A drugim (pisany przez Ł) dowódca rzeczonego niszczyciela.

Co do źródeł to któryś z numerów Biuletynu MMW w całości poświęcono "Błyskawicy".
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

"Blyskawicy" poswiecono tez suplement 22 numeru BH.

ps. Przepraszam za brak polskich liter ale pracuje aktualnie na sprzecie z USA :? .
ODPOWIEDZ