Tego nie ma u Bartlewicza, to informacja z dokumentów archiwalnych, być może u B. występuje pod inną nazwą.jefe de la maquina pisze:...Odnosnie Baltijec. Sprawdze wiec jeszcze raz Bartlewicza. Dziekuje JB za info...
JB
Bywa w rosyjskich księgarniach internetowych. Raz się nawet pojawiła na eBay'u (w ten sposób zasiliła moją bibloteczkę). Obecnie wypożyczona, ale rozdział o flotylli dnieprzańskiej mam z-pdf-owany, wiec gdyby ktoś reflektował, to służę skanami na maila.jefe de la maquina pisze:Przy okazji: U1- Ksiazeczki tej nie znam. Jak sie mozna do niej dobrac ?
Ale na rosyjskim forum napisano (25 II 2008 r.):jefe de la maquina pisze:No tak. Faktycznie. Odnosnie Baltijec jedyna informacja to wiemy, ze 10 motorowek zostalo znalezione w Narowli po zdobyciu tej miejscowosci przez WP 5/6marca 1920 r. Zakladam, ze jedna z nich byl Baltijec. Bartlewicz podaje, ze byly one sukcesywnie wprowadzane do sluzby jako MVI, MVII, MVIII i MPI, W1 i W2.
Niestety to wszystko co mozna sie od niego dowiedziec na ten temat. Czyli, droga dedukcji, to jedna z nich.
Jest cos co wyroznia ja od innych : dwa waly srubowe. Mysle tez, ze predzej czy pozniej pomoze to ustalic ktora wytwornia w Austrii budowala takie motorowki.
Dziekuje za trop.
Jefe
Ze spisu (podanego przez Ramzesa) motorówek sowieckiej flotylli wynika, że nie tylko "Bałtijec" wpadł w polskie ręce (nb. mógł ewentualnie nosić oznaczenie tylko W I, W II). Kilkanaście jednostek, np. Jorsz i Monter pojawiają się w spisach (z roku 1921) nieetatowych motorówek portów wojennych w Modlinie i Pińsku, nie sądzę, aby to była przypadkowa zbieżność nazw.Рамзес pisze: для Тритона - еще немного по Припятцам , пока есть время и сижу картинки "от Черникова" разглядываю - что интересно , по нему катер Балтиец (вислинский) одновинтовой (ну это еще ладно) так кроме всего прочего судя по виду один в один с моторными шлюпками переброшенными на флотилию с балтийских Новиков , чуть раньше выяснили, что это трофей с Вислы от австрийцев - так - что в реале , австрияки строили катера для своей части реки на основе чертежей моторных шлюпок Новиков (бред , но судя по рисунку так) или просто очередная фантазия Аффтара , а значит и ТТХ что он дает в книге именно на этот катер могут не совпадать с реальными размерами ?
U Bartlewicza nie ma tych nazw, podejrzewam, że polskie oznaczenia dostały tylko te jednostki, które zostały uruchomione (moja hipoteza: NrNr 16 -- 19, później dwie z nich przemianowano na W I i W II). W sumie na Polesie Polacy przejęli 46 motorówek (z tego 27 w Kijowie i Rzeczycy), większość bez silników. Do tego dochodzą motorówki przysłane przez DSM z Modlina: M I, M II, M XII, M XIII (bez silnika), M XIV, M XV. Nie licząc motorówek zdobytych w Kijowie i Rzeczycy mamy 24 jednostki (M IX została przekazana wojskom lądowym, do sztabu 9 DP) w posiadaniu Flotylli. Cztery (albo tylko dwie) zostały przekazane do Modlina (na przełomie 1919 i 1920 roku), gdyż nie nadawały się do walk na Prypeci. Kilka (prawdopodobnie 7-9) kadłubów zdobytych - w Narowli i Czarnobylu - motorówek zostało przewiezionych do warsztatów modlińskich (w okresie marzec-maj 1920 r.), aby tam dokończyć remont i dopasować silniki. Trzy jednostki udało się ewakuować w lipcu 1920 roku, zasiliły one Flotyllę Wiślaną, gdzie pływały oznaczone numerami: 7, 16 i 17. Reszta została odzyskana na jesieni 1920 roku, kiedy Pogotowie Techniczne wydobyło 5 kadłubów, a trzy jednostki uchroniło przed zniszczeniem w okresie zimy (6 kadłubów przekazano do Modlina w grudniu 1920 roku).jefe de la maquina pisze:...Wedlug Bartlewicza w Narowli Polacy zdobyli 10 motorowek, odstawione z eksploatacji na lad ze wzgledu na zime. U niego tez znalazlem numery jakie otrzymaly 9 motorowek wcielone po szybkim remoncie do Flotylli Pinskiej. Tak, dwie z nich otrzymaly nazwy WI i WII...
".бывший австрийский железный двухвинтовый моторный катер, в начале осени 1914 затоплен ими у Сандомира , к 18.1.1915 г поднят из воды и исправлен в крепости Ивангород батальоном 2-го Балтийского флотского экипажа - зачислен в речную крепостную флотилию как "БАЛТИЕЦ
Wszystkie moje informacje pochodzą z oryginalnych dokumentów zgromadzonych w archiwach. Jeśli podaję moje interpretacje i hipotezy, to staram się to wyraźnie zanaczyć. Nazwa Bałtijec pojawia się w rozkazach Dowódcy Flotylli Pińskiej: Nr 92 (26 V) i Nr 104 (8 VII). W tych rozkazach używano starych rosyjskich nazw, a nie nowych - póloficjalnych - polskich np. PEREKAT, a nie T. 3 (lub K. 4), wyjatki to nazwy statków pochodzące od nazwisk generałów WP.jefe de la maquina pisze:...JB, nie wiem na jakiej podstawie piszesz, że Baltijec wszedł w skład Polskiej Flotylli Pińskiej...
Mała dygresja,napęd dwu-śrubowy ,wcale nie musi oznaczać dwa silniki=dwa wały,w tamtym okresie bardzo częste było umieszczanie dwu i więcej śrub na jednym wale . Nie wiem czy to tyczyło się tez statków-motorówek rzecznych.jefe de la maquina pisze:Kadłub stalowy i napęd dwu-śrubowy, co wskazuje, że miał dwa silniki napędowe.
Z Ramzesem nawiązałem łączność mejlową, wspólnymi siłami postaramy się opisać motorówki na Prypeci.