Szkoda żeby taki ciekawy temat przeszedł bez żadnego echa.Nie rozpoczynam tematu w recenzjach celowo ,ponieważ chcę wywołać dyskusję a nie krytykować czy oceniać .
Na początek tytuł "Monitory rzeczne projektów A ,C i Z" sugeruje okręty istniejące ,a wiadomo że to projekty. Lepszy chyba byłby mój tytuł tematu niby to samo ale ...
W tym poście chciałbym się zająć ilustracjami ,bardzo ładnymi i estetycznymi ,wykonanymi przez naszego kolegę Ryszarda .Doceniam Jego wiedzę i pracę ,mam nadzieję że nie weźmie mi za złe przedstawione poniżej przemyślenia .
Ad typu "A",aż się prosi o zamieszczenie rzutu "an face",bardzo ciekawy i dużo mówiący o tym jakie to szafliki pływały po szuwarach .

Ad. typ "C",wieże działowe kojarzą mi się z typem rosyjskim {czyli francuskim}, może wcześniejsza służba w marynarce rosyjskiej ? autora projektu miała wpływ na wygląd wież ? Pozwoliłem sobie na małe wizualne porównanie ,mam nadzieję że Ryszard nie będzie miał nic przeciwko .

Ad.typ "Z" ,tutaj znowu wypisz wymaluj ,wieża z "Kaiserin Elisabeth ",czyżby wpływ służby we flocie Austro -Węgier ?

Ad.typ "1923',aż sie prosi o przedstawienie wersji końcowej ,czyli produkcyjnej .Oto właśnie on w wykonaniu Ryszarda .
http://www.rzeczna2004.republika.pl/mon ... krakow.htm
Mam nadzieję że się nie obrazisz ,po prostu próbowałem dociec skąd brali natchnienie nasi przedwojenni projektanci .
O tekście napiszę w kolejnym poście .
Pozdrawiam Ryszrda.Krzysiek.