Projekty monitorów rzecznych "A","C" i Z

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
dessire_62

Projekty monitorów rzecznych "A","C" i Z

Post autor: dessire_62 »

Witam.

Szkoda żeby taki ciekawy temat przeszedł bez żadnego echa.Nie rozpoczynam tematu w recenzjach celowo ,ponieważ chcę wywołać dyskusję a nie krytykować czy oceniać .

Na początek tytuł "Monitory rzeczne projektów A ,C i Z" sugeruje okręty istniejące ,a wiadomo że to projekty. Lepszy chyba byłby mój tytuł tematu niby to samo ale ...

W tym poście chciałbym się zająć ilustracjami ,bardzo ładnymi i estetycznymi ,wykonanymi przez naszego kolegę Ryszarda .Doceniam Jego wiedzę i pracę ,mam nadzieję że nie weźmie mi za złe przedstawione poniżej przemyślenia .

Ad typu "A",aż się prosi o zamieszczenie rzutu "an face",bardzo ciekawy i dużo mówiący o tym jakie to szafliki pływały po szuwarach .

Obrazek

Ad. typ "C",wieże działowe kojarzą mi się z typem rosyjskim {czyli francuskim}, może wcześniejsza służba w marynarce rosyjskiej ? autora projektu miała wpływ na wygląd wież ? Pozwoliłem sobie na małe wizualne porównanie ,mam nadzieję że Ryszard nie będzie miał nic przeciwko .

Obrazek

Ad.typ "Z" ,tutaj znowu wypisz wymaluj ,wieża z "Kaiserin Elisabeth ",czyżby wpływ służby we flocie Austro -Węgier ?

Obrazek

Ad.typ "1923',aż sie prosi o przedstawienie wersji końcowej ,czyli produkcyjnej .Oto właśnie on w wykonaniu Ryszarda .
http://www.rzeczna2004.republika.pl/mon ... krakow.htm

Mam nadzieję że się nie obrazisz ,po prostu próbowałem dociec skąd brali natchnienie nasi przedwojenni projektanci .
O tekście napiszę w kolejnym poście .

Pozdrawiam Ryszrda.Krzysiek.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Słuszna uwaga jeśli chodzi o tytuł artykułu. W oryginale najpierw był tytuł cyklu:
Okręty, które nie podniosły polskiej bandery, a poniżej podtytuł:
(Nr 1) Monitory rzeczne projektów "A", "C" i "Z".
Redakcja zamieniła kolejność (przestawiając numer odcinka?!), co doprowadziło do nieporozumień. Niestety nie zauważyłem tego w korekcie, skoncentrowałem się na tekście.
Ryszard otrzymał ode mnie oryginalne plany projektów monitorów, bardzo ładnie przetworzył je na kolorowe ilustracje. Tylko dla monitora typu "A" mieliśmy widok z przodu, dlatego nie zamieściliśmy go (zresztą był już wcześniej publikowany). Pozostałe rysunki prezentowane są po raz pierwszy. Rysunki wybudowanych monitorów: typu "B" (typ "Warszawa") i typu "Kraków" pojawią się pewnie w innej publikacji.
Jeśli chodzi o tekst, to większość informacji wzięta jest z dokumentów archiwalnych, tylko nieliczne pochodzą z innych opracowań.
O ile wiem, to por. Wroczyński nie służył w C.K. flocie.
JB (jeden z autorów cyklu)
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Dla PT Kolegów - suplement do artykułu - plan rozmieszczenia pomieszczeń w projekcie "Z":
Obrazek
JB
Awatar użytkownika
dessire_62

Witam.

Super plan.
Duże zmiany były w stosunku do gdańskich monitorów ? chyba nie ?

Wracając do artykułu , jeżeli już MSiO zdecydował się na publikację cyklu ,marzyło by się, zebranie wszystkich dostępnych materiałów dotyczących poszczególnych okrętów ,szczególnie że jeżeli chodzi np.o jednostki rzeczne nie ma ich dużo .Rozumiem ,że wybrał Pan określoną formę ujęcia tematu ,ale szkoda że pominął Pan np.Zarzyckiego ,jest tylko odsyłacz do niego ,a chyba niewiele osób ma jego publikacje ,całe pokolenie minęło,[jako ciekawostka - np.jest tam stwierdzenie jakoby typ A był przeznaczony do walki nawet z dwoma wrogimi okrętami równocześnie ?}.Opisze Pan projekt Jacynicza szerzej w następnym odcinku ?,[jedyny projekt monitora tylnokołowego w Polsce ,szkoda tak odpuścić }.Aż się prosi o ocenę projektów ,dobre-złe ,wystarczające aby podjąć walkę z przewidywanym przeciwnikiem ? Gdy były projektowane na Wiśle np.była silna flotylla niemiecka .[Utrata Różyckiego ,zdobytego przez Niemców ,chyba to pierwszy utracony okręt pod polską banderą ?]

Proszę tego nie odbierać jako krytyki artykułu ,bo to nie jest krytyka ,publikacja jest dobra i potrzebna ,tylko może rozszerzyć nieco ?chciało by się więcej .

PS
Zakup kanonierek we Finlandii ,rewelacja ,tam właśnie super sprawdziła się formuła przyjęta przez Pana ,jako opis pojedynczego wydarzenia ,przedstawiony na podstawie dostępnych dokumentów .

Pozdrawiam.Krzysiek.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

dessire_62 pisze:[Utrata Różyckiego ,zdobytego przez Niemców ,chyba to pierwszy utracony okręt pod polską banderą ?]
Chyba w XX wieku? :D
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
dessire_62

Oczywiście ,w XX wieku na Wiśle w rejonie Silna 2 listopada 1919 roku .Ciekawa sprawa bo po krótkiej wymianie ognia [najprawdopodobniej strzelali tylko Niemcy,więc nie wymiana ] ,ppor.mar.W.Suski poddał Różyckiego !!!

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Ja się pokusiłem o rekonstrukcję tego monitora tylno kołowego, jedynie na bazie opisu. Trudno powiedzieć, na ile jest zbliżony do stanu faktycznego i czy zachowały się jakieś inne materiały, do których JB mógłby dotrzeć i zamieścić dodatkowe informacje.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
dessire_62

No Panowie ,macie takie super materiały i nie dajecie ,to jest okazja jedna na kilka lat ,żeby przedstawić szerszej publiczności efekty waszej żmudnej pracy ,którą doceniam[żeby nie było niejasności].Wiadomo że przy projektach-zamierzeniach nie wszystko da sie na 100 % udokumentować .

Pozdrawiam. Krzysiek.
ODPOWIEDZ