Wojna rosyjsko-gruzińska na morzu

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

dessire_62 pisze:Jestem mocno rozczarowany tym ustępstwem.Rosjanie będą teraz szli va bank !
Istnieje druga możliwość ,że dogadali się po cichu ,aby wyjść z twarzą ?
A ja jestem zdziwiony że jesteś rozczarowany. Marzy ci się eskalacja konfliktu? Może wojna USA-Rosja??? Amerykanie dobrze zrobili stopując na czas, bo naprawdę mogło być groźnie, zbyt wiele zależało by od głupiego przypadku.
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
miller

Post autor: miller »

I tak gaz podrożeje...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

A ja jestem zdziwiony że jesteś rozczarowany. Marzy ci się eskalacja konfliktu? Może wojna USA-Rosja???
Nie ,nie nie ! To jest najgorsze co by mogło nastąpić .

Ale polityka ustępstw , może nie być najlepszym wyjściem .historia tego dowiodła.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Zatopiona Dioskuria (jednak w porcie) i trofiejne hummery:
http://video.mail.ru/mail/soustov/3/577.html
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Rosyjski Admirał flote natowską na morzu czarnym rozwalimy w 20 minut http://www.pardon.pl/artykul/6057/rosyj ... _rozwalimy
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

jak sie nazywa ten admirał Rożdestwieński??? :wink:
nek

Post autor: nek »

Ten rosyjski admirał ma całkowitą rację tylko jest wyjątkowo skromny - Bazalty Moskwy przeznaczone do likwidacji za jednym zamachem CVNu i jego eskorty (bez najmniejszego problemu) - a nie tylko niszczyciela i kilku fregat które posłałyby na dno wcześniej niż w 20 minut zwłaszcza na M.Czarnym przy ich całkowitym panowaniu w powietrzu ; zwłaszcza że ich popierają Turcy (jakimś sposobem polskie media o tym całkowicie milczą) w oswobodzeniu Abchazji i Osetii Płd. spod okupacji potomków Stalina i Berii za nie przeszkadzanie w zamian Rosjan w wolności dla islamskiej Adżarii
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Proponuję, odlanemu z radzieckiego betonu, panu admirałowi dalej grać w harpoona w zaciszu swojej kancelarii, i nie komentować swoich "wirtualnych potyczek" publicznie, bo wstyd...;)

Z tego co się orientuję to w składzie zespołu jest m.in.holenderska fregata t. De Zeven Provincien. Miałem okazję dość dokładnie zwiedzić fregatę De Ruyter (t. De Zeven Provincien) zbudowaną właśnie w celu obrony zespołu przed tego typu zagrożeniem (PoKPR). Jeżeli choć połowa z tego co mi zaprezentowali i omówili holendrzy jest prawdą wówczas rosjanie mogą sobie z szybkich ale wielkich i przestarzałych bazaltów postrzelać, ale do nie bronionych gruzińskich łódek. Przy tak ogromnych możliwościach z zakresu wymiany informacji na polu walki, walki elektronicznej oraz możliwościach zwalczania celów powietrznych sam holenderski okręt przed jedną Sławą i kilkoma Tarantulami powinien swobodnie obronić cały zespół. Zaznaczam POWINIEN.
Awatar użytkownika
dessire_62

nek pisze:Ten rosyjski admirał ma całkowitą rację tylko jest wyjątkowo skromny
Jakby nie tak ładnie nazwany przez fdt "odruch wymiotny "Moskwa wraz z Mirazem dawno oglądała by fale M.Czarnego z perspektywy dna .Prawa o tzw."ubijcach awianosców " ma tyle samo wspólnego z rzeczywistością ,co hipotetyczna skuteczność naszych przedwojennych "gangut-killerów",czyli klasyczne tzw. myślenie życzeniowe.Dziadek dobrze wskazuje na przepaść technologiczną -nie do przeskoczenia dla Rosjan .Może jak by mieli takich" Moskw" z dziesięć ? :lol:
nek

Po pewnej stronie jest przewaga technologiczna - tylko że troszkę przereklamowana ,po drugiej jest techniczna.
Amerykanie taką pewność co do swojej przewagi technologicznej mieli w Pearl Harbour - dostali baty , Brytyjczycy pod Falklandami - zaraz stracili Sheffielda , Izrael fuksem uratował Hanita ;)
Rosja nie ma tylko na M.Czarnym i w Kraju Stawropolskim "aż" sześciu rakiet , a nawet cały czarnomorski zespół NATOwski taką rakietkę jak Exocet SM39 miałby ogromne kłopoty namierzyć ,a co dopiero zestrzelić , nawet by się nie zbliżyły do możliwości wystrzelenia swoich Harpoonów zanimby oglądały fale M.Czarnego z perspektywy dna po salwie z 600 km 16 rakietkami z tonowymi głowicami ,a sami Jankesi przyznają ze uda im się przy bardzo sprzyjajacych okolicznościach zestrzelić połowę :P mając w eskorcie cztery okręty i to głównie do tego przeznaczone
Awatar użytkownika
dessire_62

nek mam nadzieję ,że to nie twój idol ... :glaszcze:

Obrazek
nek

Nie był, nie jest i nie będzie :o
Tak samo jak nie wierzyłem mijaniu sie z prawdą propagandy prowschodniej :gazeta: PRLu , która jest niczym przy obecnych kłamstwach propagandy projankeskiej w prawie wszystkich polskich mediach (gdyby taką miał były minister propagandy Rzeszy to żaden Niemiec nie wiedziałby do tej pory że wojnę przegrali)
PS.Ten plakacik to oznacza tego kto broni świata przed zimną wojną :P do której dąży przez osiem lat swoich rzadów pewien prezio któremu kończy sie kadencja w styczniu 2009.
Jestem całkowicie neutralny - nie popieram żadnego z nich :aniol: i :diabel: (obojętne kto jest kim dla kogo)
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Kiedyś do KGB należała spora flota jak dobrze pamiętam była większa od PMW ,ale czy ten pan służył na ich pokładach sobie jakoś nie przypominam?
Dziadek

nek.
1. Z 600 km to można strzelać na pustym i to najlepiej północnym Atlantyku, nie na stosunkowo ruchliwym Morzu Czarnym.
2. Żeby strzelać na taki dystans trzeba mieć skuteczny Wysunięty Punkt Wskazania Celu (WPWC) celem bardzo dokładnego rozpoznania na temat pozycji przeciwnika
3. Ogromnych gabarytów rakiety P-500 Bazalt nie będzie trudno wykryć, zwłaszcza,że ich trajektoria lotu nie jest rewelacyjna i bardzo zbliżona do tej z P-15...Nie ma mowy o jakimkolwiek sea skimming
4. Spodziewam się, że USN rakiety P-500 stanowi szczyt osiągnięć radzieckich późnych lat 70tych (to już trochę czasu temu),zatem nie przedstawia najwyższego poziomu jeżeli chodzi o selekcję celów przez USN.
5. Moim zdaniem siły NATO dysponują przewagą informacyjną na polu walki co pozwala na ciągłą ocenę sytuacji i wyższą świadomość co się dzieje na polu walki
6. Odsyłam do lektury profesora Kubiaka na temat Falklandów. Przeczytaj sobie jak to dokładnie było z Sheffieldem i ile kolejnych "niekorzystych" zjawisk doprowadziło do tego co się stało. Poza tym Niszczyciel typu 42 a fregata t. De Zeven Provincien to chyba jest różnica możliwości... A u rusków od Falklandów niewiele się ruszyło...
7. Z tym Pearl Harbour to przesadziłeś... Poziom techniczny między USA a Japonią był wyrównany. Taktyczny - nie. Amerykanie nie docenili, japońskiej myśli taktycznej, sprawnej organizacji lotniskowcowych grup lotniczych. Zlekceważyli ich poprostu. Dzisiaj nikt Rosji nie lekceważy.
8. Przypadek Hanita to inna bajka - konflikt asymetryczny i uderzenie z zaskoczenia. Żydzi nie zdawali sobie sprawy,że na wybrzeżu Libanu stacjonuje na cywilnej ciężarówce dostarczony z Iranu PoKPR Noor. Gdyby wiedzieli, pewnie inne zastosowanoby środki ostrożności. NATO wie jakie Rosja ma okręty, jakie rakiety. na Morzu Czarnym nic nowego nie ma i nic nowe się nie zapowiada.
Dziadek

To zdjęcie tego pana powyżej pewnie wykonano podczas prób kompleksu Buława okrętu Dimitrij Donskoj. Z tego co pamiętam (choć mogę się mylić), które obserwował z pokładu jakiejś Delty IV (Novomoskovsk?).
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

Dziadek pisze:3. Ogromnych gabarytów rakiety P-500 Bazalt nie będzie trudno wykryć, zwłaszcza,że ich trajektoria lotu nie jest rewelacyjna i bardzo zbliżona do tej z P-15...Nie ma mowy o jakimkolwiek sea skimming
Właśnie. Rakieta tego typu tylko ostatni odcinek lotu przed uderzeniem w cel przebywa na małej wysokości. A poza tym zostałaby zakłócana przez samoloty walki radioelektronicznej EA-6B Prowler, które jesli sytuacja na M.Czarnym zaogniałaby się z całą pewnością znalazłyby nad tym akwenem.
ODPOWIEDZ