Nie rozumiem czego ma dowodzić Twój post .
Mój cytat Twojej wypowiedzi nie był w zaden sposób zmanipulowany - zacytowałem Twoja wypowiedź a wyciąłem Zelinta bo odnosilem się do Twojego błędnego wniosku nie zas do Jego wypowiedzi.
Co więcej nie twierdziłem, że czegoś podobnego nie napisałem bądź napisałem . (jeśli juz popełniłem błąd w cytacie Fortecy to to , że zamiast 9677 dałem 6977

jednakże podane proporcje są już własciwe .
A tak to już jakos jest, że wyszkolenie rośnie wraz z iloscią ćwiczeń , praktyk i obycia z okrętem i morzem .
Nie mam wglądu w procedury szkoleniowe i skutecznosć ich wykonania ani w PMW ani w RKWMF więc jednym z czynników jakie mogę porównać jest ilość przebytych mil i dni w morzu- mało precyzyjny ale jednak zawsze jakiś wskaźnik.
Forteca dokonał manipulacji i porównał przebiegi MARATA z połowy lat 20-tych z BŁYSKAWICA z 1938 roku i wyszło mu 2,5:1 i że myle sie, pisząc że różnice nie były znaczne stąd moje sprostowanie , choć w jednym z pewnoscią mogę przyznać mu rację - z pewnoscią zalodzenie morza w Warszawie jest mniejsze niz w Helsinkach
Co do emocji to jestem zupełnie spokojny i uprzedzenia nie przeszkadzająmi w ocenie rzeczywistości . Co do Twojego czerwonego tekstu napisze krótko - jak wyobrażasz sobie aktywne działania radzieckiej marynarki wojennej przeciwko PMW w 1939 roku po 17 września

bo moja wyobraźnia tak daleko nie sięga .
Z Poważaniem
Navigare...