Okręty "od nowa' (przebudowy po-waszyngtońskie)

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Absolut
KO-wiec

Post autor: Absolut »

Nie Jarku, to nie tak...

Tu masz CREDO albo też MOTTO sziplowerstwa według naszego znakomitego - choć obrażonego Kolegi:

"Naprawdę warto – okręty wojenne są tak skomplikowanymi machinami, że poznanie ich wymaga przyswojenia sobie wiedzy z zakresu od matematyki i fizyki poprzez chemię i historię po mikrobiologię. Ludzie zajmujący się tą dziedziną hobbystycznie nawet nie zdają sobie sprawy, po jak krótkim czasie nagle okazuje się, że znają się na tak wielu dziedzinach nauki!"

VIVA, Las Vegas... :D
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Dlatego coniektórzy z Was określają mnie jako warlovera a nie shiplovera
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
dakoblue

Post autor: dakoblue »

ja jestem girllover
a na rozwodach zjadlem zeby :D
Absolut
KO-wiec

Post autor: Absolut »

Mitoko pisze:Dlatego coniektórzy z Was określają mnie jako warlovera a nie shiplovera
Mitoko!!

Dla mnie możesz być nawet peacelover!!

Tylko nie ogłaszaj tego publicznie - bo ktoś się przyczepi...

:D :-D :) :-)
dakoblue

nie mylic z pisslover :D
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

mnie się najbardziej podoba miano grilllover, ech te kiełbaski, boczki, karkooffki mniam, mniam :D
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Już jasne - jestem skrzyżowaniem warlovera z beerloverem :D
dakoblue

jareksk pisze:Już jasne - jestem skrzyżowaniem warlovera z beerloverem :D
czyli znasz sie na chemii i mikrobiologii :)
Gość

Post autor: Gość »

Prof. Witold Urbanowicz, ten od "Architektury Okrętów" (generalnie poświęconej jednak wzbrew tytułowi statkom pasażerskim), napisał "ewolucja koncepcyjna i techniczna w dziejach okrętów jest dziedziną porywajacą i kto zaczął badać tę problematykę, ten nie zdoła oderwać się od niej".
Andrzej J.
Awatar użytkownika
karol

andrzejku, tylko bez propagandy, dla mnie dokładnie obojetne jest czy Iowa ma jakis beton, lub nie i do czego, albo jakie funcje pełni ułożenie desek poszycia, dopóki szpary nie ciekną mi na nogi, a i potem interesuje mnie raczej załatanie dziury, a nie złady poprzeczne, czy podłużne :)
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

Anonymous pisze:Prof. Witold Urbanowicz, ten od "Architektury Okrętów" (generalnie poświęconej jednak wzbrew tytułowi statkom pasażerskim), napisał "ewolucja koncepcyjna i techniczna w dziejach okrętów jest dziedziną porywajacą i kto zaczął badać tę problematykę, ten nie zdoła oderwać się od niej".
Andrzej J.
Mnie ta przypadłosc po przeczytaniu tej książki niiestety dopadła :lol: - nie moge się juz od problematyki technicznej oderwać...
Neleży ubolewać, ze tak mało jest obecnie na tym forum kwestii techniczych. A nie zapominajmy, że korzenie FOW to własnie problematyka techniczna. Ach te dyskusje Trampka, XYZ (vel nicpon), MiKo, Nali o wyższości jednaj stali nad drugą, o pociskach itp. Czytało sie to z wypiekami na twarzy, a teraz... :( :wink:
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

CIA pisze:Panowie ! ! ! Czy nie lepiej porozmawiać o oktretach ?!
Ukazała się niedawno 2 cz. Big Five. Żadnych recenzji, komentarzy...
Jeśli chcemy dowalić :D Nali to róbmy to poprzez recenzje jego publikacji. Juz się szykowałem na "merytoryczną debatę" :lol: , a tu taki kwiatek, autor sie obraził i tyle mozemy sobie z nim podyskutowac...
Tutaj mamy niezwykłą szanse polemiki z samymi autorami publikacji. Poprzez takie dyskusje wyjaśniono tutaj juz bardzo wiele istotnych, dotyczących okretów spraw i nawet jeśli tylko w niewielkiej mierze wpłynęło to na jakośc ich publikacji - to zapewne było warto...
Do dzieła więc.
Autorowi gratulujemy ukazania sie 2 cz. Big Five i ... co by nie słodzic zbytno na początek... czy wszyscy sie zgadzaja z opublikowanymi przez Nalę grubościami opancerzenia na Big Five?
Gdzie sę ukazała? na stronie wydawcy nic (jak zwykle) nie ma, w ksiegarni jeszcze nie widziałem... Chyba, że CIA ma 'po znajomości' od nali?
Awatar użytkownika
CIA

A mam po znajomości od Nali :P
Widziałem juz jednak tę pozycję w księgarniach Trójmiasta...
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

a no to pogadamy jak dojedzie do Poznania.... :)
Awatar użytkownika
CIA

O stalach, pociskach, grubościach pokładów też... ? :peace:
Awatar użytkownika
karol

o historii okrętów i ich załóg :P nie pomijając jakze ważnych aspektów technicznych rozwiązań, które biednej Arizony nie uchroniły wprawdzie od plum, ale w przypadku Penny sa wręcz szokiem estetycznym! Prawda :)
ODPOWIEDZ