ps. a tak a propo, MSiO pokazuje zmodernizowany MOR 423 ORP Grom z prostokątnymi zasobnikami na RBS-y! Czy ktoś mi w końcu wytłomaczy te makiety?!
Nowe pokolenie admirałów w MW RP
Nowe pokolenie admirałów w MW RP
Dzisiaj salwą burtową Prezydent RP ustanowił nowe pokolenie dowódców-admirałów Marynarki! Personalny ruch na skalę światową, tylko czekać ośmiu korwet i czterech nowych okrętów zwiadu elektronicznego, jak również trzech OP najnowszego typu! 
ps. a tak a propo, MSiO pokazuje zmodernizowany MOR 423 ORP Grom z prostokątnymi zasobnikami na RBS-y! Czy ktoś mi w końcu wytłomaczy te makiety?!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Re: Nowe pokolenie admirałów w MW RP
Praktyczne potwierdzenie ustawienia prawidłowych kątów ostrzału armaty Ak-630, a przy okazji nieźle się prezentują, co nie?karol pisze:Czy ktoś mi w końcu wytłomaczy te makiety?!
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
- Krzysztof Miller
Ponieważ już przestałem nadążać, to czy szacowni koledzy są mi w stanie odpowiedzieć na pytanie: czy liczba admirałów w MW RP przekroczyła już liczbę jednostek pływających (powyżej 20 ton) tejże Marynarki? 

[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
Jaskier, Pół wieku poezji
Nie przekroczyła i mimo wszystko nieprędko przekroczy. Jedyną taką sytuacją może być rozwiązanie struktur morskiego rodzaju Sił Zbrojnych RP (pokasują wszystkie okręty, a admirałowie jeszcze zostaną). Niestety MW jest na równi pochyłej prowdzącej prosto do takiego właśnie końca.Krzysztof Miller pisze:czy liczba admirałów w MW RP przekroczyła już liczbę jednostek pływających (powyżej 20 ton) tejże Marynarki?
Jak na razie mamy jeszcze ponad 50 większych jednostek (nie licząc drobnoustrojów) i 11 admirałów (z czego dwóch do wycinki). Właściwie to wystaczyłoby pięciu, ale np. w Armada Espaniola mają około 20 admirałów co w przełożeniu na liczebność daje nawet podobny stosunek

To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.