Nowe pokolenie admirałów w MW RP

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karol

Nowe pokolenie admirałów w MW RP

Post autor: karol »

Dzisiaj salwą burtową Prezydent RP ustanowił nowe pokolenie dowódców-admirałów Marynarki! Personalny ruch na skalę światową, tylko czekać ośmiu korwet i czterech nowych okrętów zwiadu elektronicznego, jak również trzech OP najnowszego typu! :o
ps. a tak a propo, MSiO pokazuje zmodernizowany MOR 423 ORP Grom z prostokątnymi zasobnikami na RBS-y! Czy ktoś mi w końcu wytłomaczy te makiety?!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Z czterech nowych kontradmirałów w MW służy dwóch. Pozostali dwaj w SzG WP i DOSZ.
Awatar użytkownika
karol

Flota jest wyraźnie faworyzowana przez Lecha, ciekawe czy admiralicja wykuje z tego jakieś korzyści praktyczne?!
Awatar użytkownika
Marmik

Re: Nowe pokolenie admirałów w MW RP

Post autor: Marmik »

karol pisze:Czy ktoś mi w końcu wytłomaczy te makiety?!
Praktyczne potwierdzenie ustawienia prawidłowych kątów ostrzału armaty Ak-630, a przy okazji nieźle się prezentują, co nie?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
karol

Wręcz świetnie! :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Post autor: Krzysztof Miller »

Ponieważ już przestałem nadążać, to czy szacowni koledzy są mi w stanie odpowiedzieć na pytanie: czy liczba admirałów w MW RP przekroczyła już liczbę jednostek pływających (powyżej 20 ton) tejże Marynarki? :x
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Krzysztof Miller pisze:czy liczba admirałów w MW RP przekroczyła już liczbę jednostek pływających (powyżej 20 ton) tejże Marynarki? :x
Nie przekroczyła i mimo wszystko nieprędko przekroczy. Jedyną taką sytuacją może być rozwiązanie struktur morskiego rodzaju Sił Zbrojnych RP (pokasują wszystkie okręty, a admirałowie jeszcze zostaną). Niestety MW jest na równi pochyłej prowdzącej prosto do takiego właśnie końca.

Jak na razie mamy jeszcze ponad 50 większych jednostek (nie licząc drobnoustrojów) i 11 admirałów (z czego dwóch do wycinki). Właściwie to wystaczyłoby pięciu, ale np. w Armada Espaniola mają około 20 admirałów co w przełożeniu na liczebność daje nawet podobny stosunek :wink: .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
ODPOWIEDZ