QUIZ :)

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

shigure

Post autor: shigure »

14.23 Conrad
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Shigure ta para już była :?

OK to podpowiadam powoli. Na początek powiem, że z 6 pozostałych par dwie należy dobrać wg nazwy (tzn. ta sama nazwa okrętu), dwie wg tej samej bandery, jedną wg klasy i jedną wg "typu" (w cudzysłowie bo chodzi raczej o NATOwskie kody)...
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

4 i 22 - ta sama nazwa: Formidable
8 i 18 - ta sama bandera: japońska (Kirishima i o.p. typu Harushio - typ o.p. z dużym znakiem zapytania)
5 i 12 - ta sama klasa/"typ": fregaty rakietowe (ukraińska Gietman Sagajdacznyj i indyjska Tabar)

Strzały na długi dystans i zapewne ze sporym rozrzutem (ale za to z poprawką:) ):
20 i 21 - ta sama bandera: włoska
10 i 17 - ta sama klasa: kanonierki (nasz Generał Haller i... bo ja wiem... jakaś holenderska???)
Zostałoby 1 i 3 z taką sama nazwą, ale nie mam pojęcia co to za nazwa :cry:
Awatar użytkownika
seawolf

4 i 22 - dobrze
8 i 18 - dobrze (u mnie było, że to op typu Yushio (czy jakoś tak :D ))
5 i 12 - chodzi o to, że nr 5 to fregata w NATOwskim kodzie określana jako Krivak 3, a Talwar to rozwinięcie tych okrętów (taki Krivak mod :D ). Taka w sumie dziwna para ale taką se ubzdurałem :-D . Zaliczone.
10 i 17 - dobrze (holenderska to Flores)

pozostałe dwie odpowiedzi są błędne, rozwiązanie kryje się nawet na burtach okrętów :D
Jeszcze można zgadywać, ale zwycięzce już mamy! Brawo Grzechu!! :)
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

seawolf pisze:zwycięzce już mamy! Brawo Grzechu!! :)
Heh :)
Może zacznę grać w totka? To już druga wygrana w tym tygodniu - wcześniej wygrałem iPoda w 'branżowym' losowaniu :)

Jednocześnie informuję, że z nagród fundowanych przez Karola rezygnuję, a to z tego powodu, że Karol wcześniej wygrał je w moim konkursie na najdłuższą nazwę okrętu.

Może - jeśli nikt się nie zgłosi po nagrody - ustanowić jakiś 'fundusz nagrodowy' na przyszłość? Jeśli pomysł będzie miał rację bytu, to sam coś niecoś do puli dorzucę.

No i bardzo jestem ciekawy ostatnich odpowiedzi - pamięć nietęga, więc nawet nie kojarzę czy w ogóle i jeśli tak to gdzie widziałem te okręty.
Awatar użytkownika
seawolf

Pozostałe:
1 i 21 - niemiecki ścigacz S4 i amerykański op S4 :D
3 i 20 - ta sama bandera austrowęgierska - krążownik Helgoland i torpedowiec 100M :-D
cochise

Post autor: cochise »

A moze jako nagrodę ufundować usmiech kierownika odciśnięty w betonie? :wink:
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
shigure

Post autor: shigure »

"Shigure ta para już była" ... ups !!! tak to jest jak się bierze okulary babci zamiast swych własnych :lol:
Cochise uważaj bo "Teletubiśgate" jeszcze nie wystygł i i ten uśmiech może być zle odebrany :D ... chociaż jeśli nikt nie chce czerwonej torebki ala Tinky Winky to może Ewa Sowińska nie będzie w to forum ingerować ?
ODPOWIEDZ