Jak 1945 r., to w sumie nazwy imienne raczej wątpliwe. Bułgarzy "Żelezniakowa" nie przemianowali (1947-1949 we flocie), ale tam nie było różnicy alfabetu...
No i wracamy do ORP Sławnypothkan pisze:Nie mam jeszcze najnowszego OW, jakoś empik nie po drodze ostatnio![]()
Jak 1945 r., to w sumie nazwy imienne raczej wątpliwe. Bułgarzy "Żelezniakowa" nie przemianowali (1947-1949 we flocie), ale tam nie było różnicy alfabetu...
Pracuję nad tym od 5 kwietnia, ale z doskoku, bo teraz mam niezły kocioł ze sprawozdaniem z doktoratu to i większość czasu siedzę nad papierzyskami i się produkujepothkan pisze:W każdym razie rysuneczek fajny. Z ciekawości - ile ci to zajęło?
crolick pisze:teraz mam niezły kocioł ze sprawozdaniem z doktoratu to i większość czasu siedzę nad papierzyskami i się produkuje
To już Twoja brocha jak podchodzisz do kwestii naukowych. U mnie na podstawie postępów naukowych przyznawane jest co roku stypendium [nie ma tak dobrze jak na UW, że stypendium przez 4 lata i labaKsenofont pisze:![]()
Mi to zajmowało za każdym razem jakieś 5 minut - widać mają wobec Ciebie dużo większe wymagania...
Eee tam, nieżywi zawsza są poprawni politycznie. Np taki Buczek, niby wzorowy komunista [nawet miał ulicę na wprost moich okien za PRL w W-wie] a tu się ostatnio dowiedziałem, że rzekomo był agentem policji politycznej...Ksenofont pisze:Co do nazwy...
To jednak wybranoby raczej jakąś bezosobową.
Marceli Nowotko (szuja największa z całej paczki, chwała Bogu, że nie przeżył) mógł być nieodpowiedni politycznie...
12.X.1945 zwrócono Rumunii 2 k-tt i 1 op, więc może coś jest na rzeczy.Ksenofont pisze:Zresztą...
Jesienią 1945 roku to sowieckie władze w Polsce redukowały liczebność tzw. ludowego Wojska Polskiego. Kryzys był straszliwy, w najlepsze trwała wojna domowa w głębi kraju.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie zajmowałby sie rozwijaniem floty, szczególnie, że to nie był jeszcze czas zimnej wojny!
Moim zdaniem to humbug.
A fuj !crolick pisze:To już Twoja brocha jak podchodzisz do kwestii naukowych.
nie ma żadnej fotki, tylko strona reklamowa serwisucrolick pisze:Piękne zdjęcie Sławnego z 1945 roku:
http://navsource.narod.ru/photos/03/311/03311001.jpg
Wprawdzie to leży na dużym marginesie niniejszych rozważań, ale opracowania bułgarskie podają, że w sierpniu 1947 r. dowódcą MW był jeszcze kmdr Atanas Szałapatow. Chałaczew objął to stanowisko w październiku (wcześniej był szefem sztabu), i pełnił do sierpnia 1950 r.JB pisze:W sierpniu 1947 roku do Moskwy udała sie delegacja bułgarska na czele z Georgi Dymitrowem, a w jej składzie znajdował się komandor Kirył Chałaczew, dowódca bułgarskiej MW
W opracowaniu z którego korzystałem (dwujęzyczne bułgarsko-angielskie) napisane jest ...until November 1947...pothkan pisze:...ale opracowania bułgarskie podają, że w sierpniu 1947 r. dowódcą MW był jeszcze kmdr Atanas Szałapatow. Chałaczew objął to stanowisko w październiku (wcześniej był szefem sztabu), i pełnił do sierpnia 1950 r.