Zaintrygowało mnie to bo w tekście stoi, iż opancerzenie poziome składało się z pasa pancernego z płyt 165 mm NVNC i pokładu o grubości 132 mm NVNC. Tak przy okazji to aż się prosi o jakieś jedno zdanie wyjaśnienia czy choćby jakiś przymiotnik. Militaria są czytane przez szerokie rzesze społeczeństwa i pewnie dla niektórych "pokład" na lotniskowcu to jest to, co się najbardziej rzuca w oczy - czyli pokład startowy. Ale z tego co wyczytałem to opancerzenie będzie opisane dokładniej w dalszej części artykułu.
Wracając jednak do sedna - 165 mm jako boczny pas pancerza i 132 mm na całej długości ponad siłownią i magazynami to jednak byłby trochę za duży kąsek do przełknięcia dla stabilności tych lotniskowców.
Zaczynam więc sobie szukać i przecieram oczy ze zdumienia - u Jentsuchry belt 215 mm (belt to belt powinien przykrywać całą cytadele więc prawie 2/3 długości okrętu) pancerz pokładowy podano łącznie (coś około 6 cali) więc nic nie można wywnioskować ciekawego.
W Kojinsha można znaleźć: "25mm Ducol Steel (DS) steel plates protected her magazines and 132mm New Vickers Non-cemented (NVNC) deck. Belt armor consisted of 16mm NVNC plates. The protection of machinery areas and fuel tanks was also improved"
132 mm nad magazynami to wygląda już w porządku. Ale 25 mm na bokach (pomimo, że niby pod wodą ) to trochę mało. Belt 16 mm to już jakaś paranoja....
W cytat ze starego aj-presowego EOW:
"Pancerz horyzontalny, zamykający cytadelę, wykonany został ze stali NVNC o grubości 84 mm. Pokłady okrętu zostały wykonane z 16 mm płyt DS., z wyjątkiem pomieszczeń nad silnikami głównymi, zbiornikami paliwa lotniczego, magazynami bomb i torped - grubość poszycia w tych miejscach wynosiła 19 mm". Pancerz burtowy (wewnętrzny) określono na 105 mm.
Też to nic nie wyjaśnia (jak się ma pancerz horyzontalny do opancerzenie pokładów, których pokładów?), poza wprowadzeniem kolejnych grubości.
W końcu u Larsa Ahlberga w Taiho można znaleźć, iż pancerz boczny Shokaku wynosił 127 mm.
Z takim kompletem danych poszedłem na forum j-aircraft.com z prośbą o kalryfikację....
Podobno był artykuł i komentarz do niego w WI 1977(nr.1,nr.3), których nie mam

Magazyny objęte były cytadelami (wewnątrz kadłuba) o grubościach: bok 165 mm dach 132 mm
Na burtach wzdłuż siłowni były płyty pancerza o grubości 46 mm, pokład nad siłownią miał 90 mm.
Te dane są chyba najbardziej logiczne. Chociaż dziwi jedynie 46 mm obok siłowni. Na poprzednim Hiryu: belt 90 mm (150 mm w rejonie magazynów), pokład 25 mm, nad magazynami 56 mm.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne dane odnośnie opancerzenia typu Shokaku?