Nie nasze. Stosowane w wielu państwach jedynie słusznego bloku na Osach, Parchimach i innych takich tam.
Nie widziałem takiego zarządzenia (co nie znaczy, że nie istnieje). Natomiast ciemniejszy szary ma tą zaletę, że później się "brudzi"

. Zdarzały się przypadki gdy w jednym dywizjonie wszystkie okręty malowano na właściwy szary, za wyjątkiem jednego, który przez indywidualizm załogi był ciemniejszy.
Zwyczajowo na ciemniejszy szary malowano Tarantule. Nie sprawdzałem czy zgodnie z jakimiś dokumentami, ale jak nie zapomnę to podpytam się u źródeł, choć pewnie pierwsza odpowiedź będzie potwierdzała, że "zwyczajowo".
Z malowaniem jest ten problem, że nie podaje się barwy z palety RAL

, a dużo zależało od "wprawnego oka" bosmana okrętowego, który mówił: dolej jeszcze kapkię czarnej

. Zatem interpretacja co jest szare, a co jasnoszare czy ciemnoszare pozostawia pewną (wprawdzie niewielką) swobodę. Niemniej trzymając się zapisów trzeba uznać za prawidłowe to co ustaliliśmy w trakcie dyskusji.
Cech charakterystycznych jest wiele i są ściśle powiązane z okresem pełnienia służby. Natomiast przepisy nie zmieniały się, aż tak często (a może raczej, aż tak drastycznie).
Nek, która połowa czego? Jeżeli pytasz o lata to mniej więcej połowa dekady (dokładnych dat nie pamiętam, bo nie podejrzewałem, że się mi to przyda).