Powojenna PMW - malowanie okrętów

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Marmik pisze:Do ciekawostek należą np. elementy kamuflażu optycznego poprzez malowanie rufowych części burt na czarno.
Chodzi o to, co np. jest charakterystyczne przy ORP "Kaszub"?
Marmik pisze:Zanim skończyłem post modercja została wykonana :wink: . Zatem sam przeniosłem swój w odpowiednie miejsce :D .
No widzisz, moderacja wam w myślach czyta po prostu :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

pothkan pisze:Chodzi o to, co np. jest charakterystyczne przy ORP "Kaszub"?
Między innymi. Oczywiście uzasadnieniem tego typu malowania jest przede wszystkim lokalizacja wydechów napędu głównego, a optyczne skrócenie sylwetki to bonus. W przypadku np. tałowców projektu 207 wstawiono tylko czarne trójkąty (a czasem nic) za wydechami.
pothkan pisze:No widzisz, moderacja wam w myślach czyta po prostu :-D
Przyznam się szczerze, że zostałem zaskoczony :-D .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
nek

Post autor: nek »

Ok.
Która połowa ?
Nie tylko na papierze , w rzeczywistości troszeczkę inaczej
Dla mnie też ale Oskar / pothkan / ma inne zdanie

PS
Może Moderator wydzieliłby nasze skromne rozważanka do nowego wątku bo ten chyba nazbyt zapełniamy. W sumie jeżeli to nie przesadnie nie przeszkadza to niech zostanie, bo doszliśmy już do konsensu :-D .

EDIT
Zanim skończyłem post modercja została wykonana :wink: . Zatem sam przeniosłem swój w odpowiednie miejsce :D .[/quote]
Moje rozważanka ( Nasze !! ) również ;) - gratulacje za szybkość dla Moderatora
PS Co nam wcale nie ułatwiło wklejania zdjęć
Adam

Post autor: Adam »

Marmik pisze:
pothkan pisze:Chodzi o to, co np. jest charakterystyczne przy ORP "Kaszub"?
Między innymi. Oczywiście uzasadnieniem tego typu malowania jest przede wszystkim lokalizacja wydechów napędu głównego, a optyczne skrócenie sylwetki to bonus. W przypadku np. tałowców projektu 207 wstawiono tylko czarne trójkąty (a czasem nic) za wydechami.
Czy takie malowanie to był "nasz pomysł", czy też kalka podobnego malowania okrętów radzieckich ??
Czy stosowany w ostatnich latach ciemniejszy kolor szary został wprowadzony jakimś zarządzeniem, czy to element "samowoli"?
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Nie nasze. Stosowane w wielu państwach jedynie słusznego bloku na Osach, Parchimach i innych takich tam.

Nie widziałem takiego zarządzenia (co nie znaczy, że nie istnieje). Natomiast ciemniejszy szary ma tą zaletę, że później się "brudzi" ;). Zdarzały się przypadki gdy w jednym dywizjonie wszystkie okręty malowano na właściwy szary, za wyjątkiem jednego, który przez indywidualizm załogi był ciemniejszy.
Zwyczajowo na ciemniejszy szary malowano Tarantule. Nie sprawdzałem czy zgodnie z jakimiś dokumentami, ale jak nie zapomnę to podpytam się u źródeł, choć pewnie pierwsza odpowiedź będzie potwierdzała, że "zwyczajowo".

Z malowaniem jest ten problem, że nie podaje się barwy z palety RAL ;), a dużo zależało od "wprawnego oka" bosmana okrętowego, który mówił: dolej jeszcze kapkię czarnej ;). Zatem interpretacja co jest szare, a co jasnoszare czy ciemnoszare pozostawia pewną (wprawdzie niewielką) swobodę. Niemniej trzymając się zapisów trzeba uznać za prawidłowe to co ustaliliśmy w trakcie dyskusji.

Cech charakterystycznych jest wiele i są ściśle powiązane z okresem pełnienia służby. Natomiast przepisy nie zmieniały się, aż tak często (a może raczej, aż tak drastycznie).

Nek, która połowa czego? Jeżeli pytasz o lata to mniej więcej połowa dekady (dokładnych dat nie pamiętam, bo nie podejrzewałem, że się mi to przyda).
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
czesław.g

Post autor: czesław.g »

Marmik na priwate podałem ci mail jak chciałbyś zdjęcia ze złomowania
czesław.g

Post autor: czesław.g »

Jeden z naszych okrętów podwodnych z lat 50 -ORP KrakowiakObrazek
ODPOWIEDZ