Książki stare, używane, ciekawe... i do kupienia.

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Do kupienia na Allegro jest tom I część V londyńskich Polskich Sił Zbrojnych w drugiej wojnie światowej, dotyczący działań marynarki wojennej w obronie wybrzeża w roku 1939: http://www.allegro.pl/item180056304__po ... n_62_.html na razie tylko 61,00 zł, a ja za swoją dałem 50 funtów...
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Taaaak, książka zacna i na pewno trzeba ją mieć w domowej bibliotece.
Slaw
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Oprócz cz. V na allegro oferują również cz. I i IV tomu I oraz cz. I tomu II.

To tylko informacja dla coponiektórych ;)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

crolick pisze:Oprócz cz. V na allegro oferują również cz. I i IV tomu I oraz cz. I tomu II.

Może mało istotne pytanie ale bardzo mnie interesuje czy ktoś wie czy poszczególne części wychodziły w dwóch wersjach - w twardej i miekkiej okładce ?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Jarek C. pisze:
crolick pisze:Oprócz cz. V na allegro oferują również cz. I i IV tomu I oraz cz. I tomu II.

Może mało istotne pytanie ale bardzo mnie interesuje czy ktoś wie czy poszczególne części wychodziły w dwóch wersjach - w twardej i miekkiej okładce ?
Tak, mam na to dowód na półce :)
Jarek C.

crolick pisze:
Jarek C. pisze:

Tak, mam na to dowód na półce :)
Mógłbyś dodać więcej szczegółów. Czy wszystkie części/tomów wyszły w dwóch wersjach ?
Awatar użytkownika
Zelint

Jarek C. pisze:Mógłbyś dodać więcej szczegółów. Czy wszystkie części/tomów wyszły w dwóch wersjach ?
Wydaje mi się, że tylko jedna część została wydana w dwóch wersjach w sensie miękkiej i twardej oprawy - część czwarta I tomu - na Allegro jest teraz w twardej oprawie, a ja mam w domu w miękkiej.

Część II pierwszego tomu została wydana w miękkiej oprawie w roku bodaj 1986 jako wydanie II poprawione. Tak więc i ten tom jest w dwóch oprawach, ale są to różne wydania.

Ponadto część pierwsza I tomu została wydana w Polsce (w latach 60-tych?) z przeznaczeniem do bibliotek wojskowych. Jak się wydaje odbyło się to z całkowitym naruszeniem praw autorskich...
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Wracając jeszcze do samej aukcji . Nie widzę w opisie informacji o mapach (szkicach) które są w książce jako osobne załączniki . A te mapy są bardzo pożyteczne .
Slaw
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Jarek C. pisze:Były dwa wydania tej książki (różne). Oba mają różną ilość załączników (trzeba uważać). :D
Czy poza różną ilością załoczników obie wersję różnią się zawartością merytoryczną?! Albowiem słyszałem, iż różnica w objętości między oboma wydaniami jest gigantyczna - w jednym przypadku mamy do czynienia z 400 stronami a w drugim aż z 740!!
ObltzS

Post autor: ObltzS »

Witam !
Wszystkim zaintersowanym tematyką okrętów podwodnych - tym razem współczesność - polecam link i zawarte tam informacje :
http://historyton.pl/catalog/product_in ... ts_id=4846
Jarek C.

crolick pisze:
Jarek C. pisze:Były dwa wydania tej książki (różne). Oba mają różną ilość załączników (trzeba uważać). :D
Czy poza różną ilością załoczników obie wersję różnią się zawartością merytoryczną?! Albowiem słyszałem, iż różnica w objętości między oboma wydaniami jest gigantyczna - w jednym przypadku mamy do czynienia z 400 stronami a w drugim aż z 740!!
Róznią sie treścią i dość sporo objetością.
W 1958 roku wyszła tego samego autora książeczka licząca 48 stron pod tytułem "Obrona wybrzeża w 1939 roku" wydana przez PWN. Dzisiaj praktycznie nie do zdobycia :D (nakład 2500 szt.).
Jarek C.

Zelint pisze:
Jarek C. pisze:Mógłbyś dodać więcej szczegółów. Czy wszystkie części/tomów wyszły w dwóch wersjach ?
Wydaje mi się, że tylko jedna część została wydana w dwóch wersjach w sensie miękkiej i twardej oprawy - część czwarta I tomu - na Allegro jest teraz w twardej oprawie, a ja mam w domu w miękkiej.

Część II pierwszego tomu została wydana w miękkiej oprawie w roku bodaj 1986 jako wydanie II poprawione. Tak więc i ten tom jest w dwóch oprawach, ale są to różne wydania.

Ponadto część pierwsza I tomu została wydana w Polsce (w latach 60-tych?) z przeznaczeniem do bibliotek wojskowych. Jak się wydaje odbyło się to z całkowitym naruszeniem praw autorskich...
W miękiej okładce mam oryginały:
- tom I część 3
- tom I cześć 5 (MW)
- tom II część 2
Awatar użytkownika
Zelint

Jarek C. pisze:W miękiej okładce mam oryginały:
- tom I część 3
- tom I cześć 5 (MW)
Czyli chyba były wydawane tak i tak. Bo akurat te tomy ja mam w twardej oprawie. A części 2 i 4 I tomu mam w miękkiej.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Jarek C. pisze:
crolick pisze:
Róznią sie treścią i dość sporo objetością.
W 1958 roku wyszła tego samego autora książeczka licząca 48 stron pod tytułem "Obrona wybrzeża w 1939 roku" wydana przez PWN. Dzisiaj praktycznie nie do zdobycia :D (nakład 2500 szt.).
OK, dzięki za informację - czyli nie ma sensu kupować starego wydania i próbować dotrzeć do 'nowych' załączników...
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Jarek C. pisze:W 1958 roku wyszła tego samego autora książeczka licząca 48 stron pod tytułem "Obrona wybrzeża w 1939 roku" wydana przez PWN. Dzisiaj praktycznie nie do zdobycia :D (nakład 2500 szt.).
Dokładnie 2500 + 105. Mam dzięki partii :lol:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

E tam partii. Raczej dzięki wybrednej polityce bibliotecznej :P
Obrazek
ODPOWIEDZ