Kraków, statki, stocznie, porty

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adam

Post autor: Adam »

RyszardL pisze:Janusz wstawił wyżej zdjęcie barki motorowej w ruchu.
Czy jest szansa, że ktoś może ma dane techniczne takich jednostek.
Może jakis planik do tego. Byłaby wówczas pełnia szczęścia. :wink:
Problem polega na tym, że nie można nic takiego znaleźć w necie.
Można - np strona Żeglugi Bydgoskiej (praktycznie strona w zaniku, bo główną jest strona Odratransu): http://www.zegluga-bydgoska.com.pl/flok.htm

A tu flota największego armatora polskiej żeglugi śródlądowej: http://odratrans.bestgroup.com.pl/ofert ... lota_grupy

A tu pełen opis BMek: (pdf) http://www.nadbor.pwr.wroc.pl/fanklub/p ... ki%20BM%22

A tu piękna strona i forum żeglugi śródlądowej: http://www.zegluga.apisvideo.pl
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Adamie... serdeczne dzięki :wink:
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Obrazek
bardzo miłe w sterowaniu na kole sterowym, ale ich standardowe załogi z przyzwyczajenia trzymały obie ręce na manetkach telegrafu maszynowego, gdyż nigdy nie pływały na statkach jednośrubowych, które były w latach 80-tych standardem w PBW Tczew. Dlatego, jak sterowałem nim (pchaczem warszawskim) na Zalewie Włocławskim zwyczajnie kołem sterowym, to jego kapitan co minuta przybiegał do telegrafu i pilnował, żebym nie wylądował na brzegu :-D jednak mimo jego niepokojów dopłynąłem do Stoczni Płock bez ruszania telegrafu :lol:
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Pet5

Post autor: Pet5 »

januszbn pisze:
W.Danielewicz pisze: Mam planik pchacza Jeleń foto też
No to czekam z niecierpliwością tu lub na maila kanal.gliwicki@gmail.com
Bardzo proszę.
Ja także b.proszę. I przy okazji świeża informacja "Parostatek pod bydgoską banderą" - http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3676555.html
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Post autor: W.Danielewicz »

Parostatek pod bydgoską banderą - bzdura dziennikarska brak fachowosci. "Jantar" owszem był parowcem ale dawno dawno temu jego kadłub jest mocno przebudowany tak że z dawnej sylwetki pozostał tylko kadłub. Sami piszą że od 1959 ma silnik, a nazywają go parostatkiem, a jak nazwac te z silnkiem diesla spalinostatek, mechanostatek moze inaczej, nie wiem moze przesadzam ale wkurza mnie to. Tak samo Zgłowięda nie została zbudowana w 1926 r. A teraz sensacja z Konina do Bydgoszczy jest według gazety 470 km rewelacja. Nic dodać nic ująć tak jak i informacje o barkach i pchaczach na stronie www. żegluga. apisvideo.pl w wykonaniu Pana Śladkowskiego i takie bzdury idą w świat. Jest tam też foto Nosorozca G na Nogacie zrobiono w porcie gdańskim na wysokości Westerplatte ci Panowie nie mają pojęcia o wodach śródladowych bo Nosorozec przy swoich gabarytach nie wejdzie do śluzy Gdańska Głowa na Szkarpawie a co dopiero na Nogat.
W.DANIELEWICZ
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Karol o jakim ty pchaczu piszesz, którym sterowałeś bo nic nie rozumię na rysunku jest pchacz typu TUR, których nigdy warszawiacy nie mieli napisałeś bardzo miłe w sterowaniu na kole sterowym, ale ich standardowe załogi z przyzwyczajenia trzymały obie ręce na manetkach telegrafu maszynowego, gdyż nigdy nie pływały na statkach jednośrubowych, które były w latach 80-tych standardem w PBW Tczew. Dlatego, jak sterowałem nim (pchaczem warszawskim) na Zalewie Włocławskim zwyczajnie kołem sterowym, to jego kapitan co minuta przybiegał do telegrafu i pilnował, żebym nie wylądował na brzegu jednak mimo jego niepokojów dopłynąłem do Stoczni Płock bez ruszania telegrafu przecież wszystkie pchacze były dwuśrubowe Tury, Bizony, Żubry itd. Znam PBW Tczew od lat 70 ubiegłego wieku, który to nie miał pchaczy no dopiero pózniej np. Sambor, Witold, Mazur itd. Może więcej informacji chetnie podyskutuje
W.DANIELEWICZ
Adam

Post autor: Adam »

W.Danielewicz pisze:Nic dodać nic ująć tak jak i informacje o barkach i pchaczach na stronie www. żegluga. apisvideo.pl w wykonaniu Pana Śladkowskiego i takie bzdury idą w świat. Jest tam też foto Nosorozca G na Nogacie zrobiono w porcie gdańskim na wysokości Westerplatte ci Panowie nie mają pojęcia o wodach śródladowych bo Nosorozec przy swoich gabarytach nie wejdzie do śluzy Gdańska Głowa na Szkarpawie a co dopiero na Nogat.
Dzięki za informację.
Strone wrzuciłem, bo na pierwszy rzut oka wydawała mi się przyzwoita, a i fotek sporo. Ale przyznaje, że na żegludze śródlądowej znam się zbyt mało by to zweryfikować.
Z Nosorożcami jest tam w ogóle dziwnie bo różnią się informacje podane w galerii i te podane w archiwym plików pdf.
Osobiście dla mnie nowością była informacja o projekcie pchacza morskiego Dzik - z tego wynika, że także i my chcieliśmy by most węglowy obsługiwały barki pchane, ale niestety Duńczycy nas ubiegli...
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

„JELEŃ-S-02”

TYP STATKU: pchacz typu Jeleń
ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1973; Kozielska Stocznia Rzeczna, Koźle.
NR. BUD.: Jeleń/1
WYMIARY:
długość-14,82 m, szerokość-6,56, zanurzenie-1,30 m.
SILNIKI GŁÓWNE
2 silniki wysokoprężne typu:04H6; 6 cylindrowe; prod.: Zakłady Mechaniczne im. M. Nowostki w Warszawie; moc: 280 KM.
PĘDNIK: 2 śruby; PRĘDKOŚĆ: 12 km/godz. ; ZAŁOGA: 4 ludzi.

PRZEBIEG SŁUŻBY:

1970: JELEŃ-S-02 - Przedsiębiorstwo Państwowe „Żegluga Szczecińska”, Szczecin.
1978: JELEŃ-O-03 - Przedsiębiorstwo Państwowe „Żegluga na Odrze”, Wrocław. Ekspozytura Kędzierzyn-Kożle.
1992: JELEŃ-O-03 - Odratrans S.A., Wrocław.
1999: - nie figuruje w rejestrze.

„JELEŃ-S-01”

ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1970; Kozielska Stocznia Rzeczna, Kożle.
NR. BUD.: Jeleń/1
WYMIARY:
SILNIKI GŁÓWNE
2 silniki wysokoprężne typu:04H6; 6 cylindrowe; prod.: Zakłady Mechaniczne im. M. Nowostki w Warszawie; moc: 280 KM.

PRZEBIEG SŁUŻBY:

1970: JELEŃ-S-01 - Przedsiębiorstwo Państwowe „Żegluga Szczecińska”, Szczecin.
1978: JELEŃ-O-02 - Przedsiębiorstwo Państwowe „Żegluga na Odrze”, Wrocław. Ekspozytura Kędzierzyn-Kożle.
1992: JELEŃ-O-02 - Odratrans S.A., Wrocław.

„JELEŃ-O-01”

ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1972; Kozielska Stocznia Rzeczna, Kożle.
NR. BUD.: Jeleń/2
WYMIARY:
SILNIKI GŁÓWNE

PRZEBIEG SŁUŻBY:

1973: JELEŃ-O-01 - Przedsiębiorstwo Państwowe „Żegluga na Odrze”, Wrocław. Ekspozytura Kędzierzyn-Kożle.
1992: JELEŃ-O-01 - Odratrans S.A., Wrocław.
W.DANIELEWICZ
Pet5

Post autor: Pet5 »

W.Danielewicz pisze: 2 silniki wysokoprężne typu:04H6; 6 cylindrowe; prod.: Zakłady Mechaniczne im. M. Nowostki w Warszawie; moc: 280 KM.
Trzykrotnie podajesz w tekście "Zakłady Mechaniczne im. M. Nowostki".
Czy napewno Nowostki?
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

Oh, przeciez widać ze to literówka bo chodzi o "wielkiego" Marcelego Nowotkę :wink:
Awatar użytkownika
karol

W.Danielewicz pisze:Karol o jakim ty pchaczu piszesz,
rysunek dałem tylko poglądowo, PBW Tczew nigdy nie miało pchaczy na stanie (mowa o latach 80-tych, gdy tam pracowałem w załogach), bo były nam niepotrzebne, a w ramach pracyw Płocku warszawskie pchacze asystowały nam jako jednostki pomocnicze do elektrycznej pogłębiarki Wisła (6 kV zasilanie, paskudna robota, bo kabel z Rafinerii ciągneliśmy po dnie), a ja wówczas siedziałem na jej statku pomocniczym (taka jednośrubowa Kaczka) i miałem przyjemność prowadzenia warszawskiego statku pchającego wodami Zalewu Włocławskiego barki z urobkiem, bo jego załoga była okropnie ciekawa, jak sobie poradzę samym pchaczem (to było dziecinnie łatwe), pchaczem z jedną barką na dziobie (też nietrudne) i normalnymi zestawami z dwiema barkami na dziobie (tu trzeba przyznać, że te dwie śruby i nawyki sterowania nimi ci warszawscy wodniacy mieli opanowane do perfekcji, a moje metody ich zdumiały, jednak dałem sobie radę w stylu klasycznym, z umiarkowanym użyciem różnych ciągów lewej i prawej śruby - Oni załatwiali to wręcz przeciwciągami lewej i prawej burty, co dawało szybki manewr, ale w PBW szybkość manewrowania jednośrubowcami oznaczała tylko kłopoty, bo czas reakcji plus mimowolna panika, to mielizna w najłagodniejszym scenariuszu, zreszta mój zmiennik na Kaczce wlazł raz na smok Wisły, śpiesząc się dokondś i paskudnie wygiął dziobowy odbijacz przy żurawiku, za co dostał porządne opeer od kierownika prac) :)
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

To powiniśmy się znać tak przypuszczam, mam fotki z tego okresu jak Wisła była na Zalewie Włocławskim.
W.DANIELEWICZ
Awatar użytkownika
karol

tak, powinniśmy, a właściwie, to ja wiem o kogo chodzi :) w drugą stronę nie było jakoś wówczas interakcji, bo bardzo nie lubię rzucać się w oczy :wink:
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Ja nie jestem pewien, ale też chyba wiem ?
W.DANIELEWICZ
Awatar użytkownika
karol

:)
januszbn
Kontakt:

Post autor: januszbn »

admiralcochrane pisze: 866 pchacz KRAKUS HALNY P.B.W.I.-Kraków 1987
867 pchacz KRAKUS BZURA Zakł.Budżetowy Budown. Wodnego-Bydg. 1987
868? pchacz KRAKUS POŁANIEC P.B.W.Sandomierz 1988
06 pogłębiarka PSR-100H ŚWIDER P.B.W. Warszawa 1988
869 pchacz KRAKUS CASTOR Okręg.Dyr.Gosp.Wodnej-Wrocław 1989
Bardzo proszę o oświecenie mnie w temacie ww pchaczy. Nigdzie o nich nie znalazłem żadnych informacji. A gdyby jeszcze jakieś dane i zdjęcie ...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ