Gneisenau - artyleria srednia
Gneisenau - artyleria srednia
Witam
Mam pytanie odnosnie artylerii sredniego kalibru (150 i 105mm)
Co stalo sie z tymi dzialami podczas przebudowy w 42/43 r - bo ze zdjec i z informacji jakie zebralem wynika ze artyleria zostala sciagnieta
Chodzi mi przede wszystkim o podwojne 10,5 czy zostaly wyslane na zachod - do tworzonych tam baterii p-lot?
Czy moze wykorzystano je na "tutejszym podworku" ??
pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie artylerii sredniego kalibru (150 i 105mm)
Co stalo sie z tymi dzialami podczas przebudowy w 42/43 r - bo ze zdjec i z informacji jakie zebralem wynika ze artyleria zostala sciagnieta
Chodzi mi przede wszystkim o podwojne 10,5 czy zostaly wyslane na zachod - do tworzonych tam baterii p-lot?
Czy moze wykorzystano je na "tutejszym podworku" ??
pozdrawiam
trzymajmy sie razem bo zawisniemy osobno
Z tego co pamiętam z informacji, które przewijały się na różnych forach i literaturze fachowej (np. MSiO) to w czasie przebudowy obok wymiany dział głównych z 280mm na 380mm miano także dokonać wymiany artylerii średniej na uniwersalne armaty kal. 128mm. Bez wątpienia byłoby to wzmocnienie dla obrony plot okrętu.
A armaty 150mm "poszły" m.in. do Norwegii, gdzie tworzyły baterie artylerii głównej aż do początku lat 90 - tych.
A armaty 150mm "poszły" m.in. do Norwegii, gdzie tworzyły baterie artylerii głównej aż do początku lat 90 - tych.
Panowie pozwolą, że przedstawię: moja żona, ZOFIIA
Witam
Do tych informacji tez dotarlem
Ale interesuje mnie (tak jak napisalem) los tych 105. Ale moze byc ciezko z jakimis konkretami. Warto jednak sie zaptac bo moze ktos cos wie
;) Bo z tego co kiedys czytalem to na zachodzie mialo byc kilka baterii wyposazonych w armaty 10,5 cm/65 SK C/33 to czemu tu by mialo byc inaczej
ale w sumie to by trzeba policzyc te wszystkie wieze ba za duzo to ich nie bylo
Dzieki za odzew
pozdrawiam
Do tych informacji tez dotarlem
Dzieki za odzew
pozdrawiam
trzymajmy sie razem bo zawisniemy osobno
Witam,
Nie jestem specem od okrętów więc liczę na pomoc fachowców
Pytanie zadane przez kolegę zakładającego ten temat chciałbym uzupełnić o kilka elementów.
- gdzie nastąpiło rozbrojenie okrętu, jeszcze w Kilonii czy już w Gdyni ?
- wiadomo powszechnie, że z pokładu zdjęto artylerię głównego i średniego kalibru ale czy zdjęto także artylerię przeciwlotniczą ?
- czy ktoś posiada zdjęcia okrętu wykonane już podczas pobytu w Gdyni na których widać (lub nie) wieże przeciwlotniczych 10,5 cm S.K. C/33 ? Z tego co kojarzę to gdy okręt był zatopiony to już armat tych nie posiadał, na dostępnych mi fotografiach takowych nie widać.
- czy ktoś posiada w miarę dobrej jakości plany armat 10,5 cm S.K. C/33 ? Głównie zależy mi na uwidocznieniu sposobu mocowania łoża dolnego do pokładu. Pojedyncze 10,5 cm S.K. C/32 były mocowane za pomocą 12 śrub o średnicy wieńca 130 cm. Zdwojone S.K. C/33 miały większą masę więc może i podstawa była większa. Nam numer Marine Arsenala o lekkiej i średniej artylerii ale planiki są dość marnej jakości.
Krótko mówiąc chodzi tu o ustalenie czy gdy „Gneisenau” przybył do Gdyni miał na pokładzie te armaty czy też nie. Pytam o takie detale dlatego, że namierzyłem w Gdyni jedną baterię w której śrubunek betonowych podstaw nie pasuje ani do 10,5 cm S.K. C/32 ani do 12,8 cm Flak 40M. Tak sobie więc kombinuję, że gdyby „Gneisenau” przybył do Gdyni z artylerią przeciwlotniczą to po jej zdjęciu z pokładu armaty mogły zostać ustawione na lądzie celem wzmocnienia obrony plot bazy.
Znajdzie się na forum ekspert który potrafi wyjaśnić nurtujące nas kwestie ?
Pozdrawiam,
Alkali
Nie jestem specem od okrętów więc liczę na pomoc fachowców
- gdzie nastąpiło rozbrojenie okrętu, jeszcze w Kilonii czy już w Gdyni ?
- wiadomo powszechnie, że z pokładu zdjęto artylerię głównego i średniego kalibru ale czy zdjęto także artylerię przeciwlotniczą ?
- czy ktoś posiada zdjęcia okrętu wykonane już podczas pobytu w Gdyni na których widać (lub nie) wieże przeciwlotniczych 10,5 cm S.K. C/33 ? Z tego co kojarzę to gdy okręt był zatopiony to już armat tych nie posiadał, na dostępnych mi fotografiach takowych nie widać.
- czy ktoś posiada w miarę dobrej jakości plany armat 10,5 cm S.K. C/33 ? Głównie zależy mi na uwidocznieniu sposobu mocowania łoża dolnego do pokładu. Pojedyncze 10,5 cm S.K. C/32 były mocowane za pomocą 12 śrub o średnicy wieńca 130 cm. Zdwojone S.K. C/33 miały większą masę więc może i podstawa była większa. Nam numer Marine Arsenala o lekkiej i średniej artylerii ale planiki są dość marnej jakości.
Krótko mówiąc chodzi tu o ustalenie czy gdy „Gneisenau” przybył do Gdyni miał na pokładzie te armaty czy też nie. Pytam o takie detale dlatego, że namierzyłem w Gdyni jedną baterię w której śrubunek betonowych podstaw nie pasuje ani do 10,5 cm S.K. C/32 ani do 12,8 cm Flak 40M. Tak sobie więc kombinuję, że gdyby „Gneisenau” przybył do Gdyni z artylerią przeciwlotniczą to po jej zdjęciu z pokładu armaty mogły zostać ustawione na lądzie celem wzmocnienia obrony plot bazy.
Znajdzie się na forum ekspert który potrafi wyjaśnić nurtujące nas kwestie ?
Pozdrawiam,
Alkali
Ja się tam nie znam na tych niemieckich badziewiastych okrętach
, ale się mi wydaje że co następuje:
1. Rozbrojenie nastąpiło w Gdyni około lipca 1942 r.
2. Zdjęto również 10,5 cm (patrz czerwone strzałki na fotce)

3. Fotka bez armat jest z Gdyni. Na pewno przypłynął do Gdyni z artylerią główną bo na tej niżej zrobionej podczas przejścia do G. widać końcówki luf.

4. Jakieś w miarę dobre plany powinny być dostępne w publikacjach AJ-Press (się postaram czegoś poszukać)
1. Rozbrojenie nastąpiło w Gdyni około lipca 1942 r.
2. Zdjęto również 10,5 cm (patrz czerwone strzałki na fotce)

3. Fotka bez armat jest z Gdyni. Na pewno przypłynął do Gdyni z artylerią główną bo na tej niżej zrobionej podczas przejścia do G. widać końcówki luf.

4. Jakieś w miarę dobre plany powinny być dostępne w publikacjach AJ-Press (się postaram czegoś poszukać)