Gneisenau - artyleria srednia

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

wojtarak

Gneisenau - artyleria srednia

Post autor: wojtarak »

Witam
Mam pytanie odnosnie artylerii sredniego kalibru (150 i 105mm)
Co stalo sie z tymi dzialami podczas przebudowy w 42/43 r - bo ze zdjec i z informacji jakie zebralem wynika ze artyleria zostala sciagnieta
Chodzi mi przede wszystkim o podwojne 10,5 czy zostaly wyslane na zachod - do tworzonych tam baterii p-lot?
Czy moze wykorzystano je na "tutejszym podworku" ??
pozdrawiam
trzymajmy sie razem bo zawisniemy osobno
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

wojtarak

Dzieki za link ;)
A moze ma ktos plany podstaw pod te podwojne 105 ;)
To juz by bylo super :)
pozdrawiam
Marciano

Post autor: Marciano »

Z tego co pamiętam z informacji, które przewijały się na różnych forach i literaturze fachowej (np. MSiO) to w czasie przebudowy obok wymiany dział głównych z 280mm na 380mm miano także dokonać wymiany artylerii średniej na uniwersalne armaty kal. 128mm. Bez wątpienia byłoby to wzmocnienie dla obrony plot okrętu.

A armaty 150mm "poszły" m.in. do Norwegii, gdzie tworzyły baterie artylerii głównej aż do początku lat 90 - tych.
Panowie pozwolą, że przedstawię: moja żona, ZOFIIA
wojtarak

Witam
Do tych informacji tez dotarlem :) Ale interesuje mnie (tak jak napisalem) los tych 105. Ale moze byc ciezko z jakimis konkretami. Warto jednak sie zaptac bo moze ktos cos wie :);) Bo z tego co kiedys czytalem to na zachodzie mialo byc kilka baterii wyposazonych w armaty 10,5 cm/65 SK C/33 to czemu tu by mialo byc inaczej :) ale w sumie to by trzeba policzyc te wszystkie wieze ba za duzo to ich nie bylo
Dzieki za odzew
pozdrawiam
Alkali

Post autor: Alkali »

Witam,

Nie jestem specem od okrętów więc liczę na pomoc fachowców :) Pytanie zadane przez kolegę zakładającego ten temat chciałbym uzupełnić o kilka elementów.
- gdzie nastąpiło rozbrojenie okrętu, jeszcze w Kilonii czy już w Gdyni ?
- wiadomo powszechnie, że z pokładu zdjęto artylerię głównego i średniego kalibru ale czy zdjęto także artylerię przeciwlotniczą ?
- czy ktoś posiada zdjęcia okrętu wykonane już podczas pobytu w Gdyni na których widać (lub nie) wieże przeciwlotniczych 10,5 cm S.K. C/33 ? Z tego co kojarzę to gdy okręt był zatopiony to już armat tych nie posiadał, na dostępnych mi fotografiach takowych nie widać.
- czy ktoś posiada w miarę dobrej jakości plany armat 10,5 cm S.K. C/33 ? Głównie zależy mi na uwidocznieniu sposobu mocowania łoża dolnego do pokładu. Pojedyncze 10,5 cm S.K. C/32 były mocowane za pomocą 12 śrub o średnicy wieńca 130 cm. Zdwojone S.K. C/33 miały większą masę więc może i podstawa była większa. Nam numer Marine Arsenala o lekkiej i średniej artylerii ale planiki są dość marnej jakości.
Krótko mówiąc chodzi tu o ustalenie czy gdy „Gneisenau” przybył do Gdyni miał na pokładzie te armaty czy też nie. Pytam o takie detale dlatego, że namierzyłem w Gdyni jedną baterię w której śrubunek betonowych podstaw nie pasuje ani do 10,5 cm S.K. C/32 ani do 12,8 cm Flak 40M. Tak sobie więc kombinuję, że gdyby „Gneisenau” przybył do Gdyni z artylerią przeciwlotniczą to po jej zdjęciu z pokładu armaty mogły zostać ustawione na lądzie celem wzmocnienia obrony plot bazy.
Znajdzie się na forum ekspert który potrafi wyjaśnić nurtujące nas kwestie ?

Pozdrawiam,
Alkali
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Ja się tam nie znam na tych niemieckich badziewiastych okrętach ;), ale się mi wydaje że co następuje:
1. Rozbrojenie nastąpiło w Gdyni około lipca 1942 r.
2. Zdjęto również 10,5 cm (patrz czerwone strzałki na fotce)
Obrazek

3. Fotka bez armat jest z Gdyni. Na pewno przypłynął do Gdyni z artylerią główną bo na tej niżej zrobionej podczas przejścia do G. widać końcówki luf.
Obrazek

4. Jakieś w miarę dobre plany powinny być dostępne w publikacjach AJ-Press (się postaram czegoś poszukać)
Alkali

Post autor: Alkali »

MiKo dzięki :) Jak wyszperasz coś więcej to napisz.

Pzdr.
Alkali
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hi

Gneisenau rozbrojono w Gotenhafen

Ch.
ODPOWIEDZ