Prośba o Falklandy

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Kaifasz

Post autor: Kaifasz »

Witam wszystkich!
Trochę informacji z brytyjskiego punktu widzenia można znaleźć na www.britains-smallwars.com/Falklands/index.html
Doskonałe i unikalne materiały ukazały się w Wojskowym Przeglądzie Zagranicznym, jeszcze w latach 80-tych.
[/quote]
Ja nieśmiało też paluszek podnoszę o te materiały :)
kaifasz@wp.pl[quote]
Robert

Falklandy

Post autor: Robert »

Ja również proszę o te materiały i z góry dziękuję
raj100@poczta.onet.pl
muzzy

Post autor: muzzy »

ciągle praca i praca...
na tapecie Flower i Malaya...
maciej432

Re: Falklandy

Post autor: maciej432 »

Robert pisze:Ja również proszę o te materiały i z góry dziękuję
raj100@poczta.onet.pl
Ok, ale dopiero w poniedziałek, zwłaszcza że pozostałym postaram się podesłać dalszą częśc materiałów.
Leszek

Post autor: Leszek »

Dostałem. Dzięki i jakby się coś jeszcze znalazło...
Głupota nie boli...ale męczy bliźnich
dakoblue

Post autor: dakoblue »

Jarek C. pisze:Na temat wojny o Falklandy (Malwiny) jest spora książka Kubiaka (wydana w 2003 roku przez AJ-pres) oraz szereg dobrych artykułów w "Przeglądzie Morskim" z połowy lat 80. (autorstwa chyba AŚ).
mam ta ksiazke.Polecam
Polar
Kontakt:

Post autor: Polar »

Wiem, że to troche odgrzewanie tematu, ale czy ja też mógłbym dostać wspomniane materiały ? Moj e-mail to lsambor@poczta.onet.pl

Co do początkowego postu odnośnie ksiązki z poł lat 90 to zapewnwe chodzi o "Falklandy" Krzysztofa Kubiaka z serii Największe Bitwy XX Wieku. Nie piolecam jej jednak ze wzgledu na dość sporą ilość błędów, radze raczej zapoznać sie z książką wydaną przez AJ Press "Wojna Falklandzka 1982" tego samego autora wydaną 2002 r.
Polar
Kontakt:

Post autor: Polar »

Wiem, że to troche odgrzewanie tematu, ale czy ja też mógłbym dostać wspomniane materiały ? Moj e-mail to lsambor@poczta.onet.pl

Co do początkowego postu odnośnie ksiązki z poł lat 90 to zapewnwe chodzi o "Falklandy" Krzysztofa Kubiaka z serii Największe Bitwy XX Wieku. Nie piolecam jej jednak ze wzgledu na dość sporą ilość błędów, radze raczej zapoznać sie z książką wydaną przez AJ Press "Wojna Falklandzka 1982" tego samego autora wydaną 2002 r.
gjs

Post autor: gjs »

maciej432 pisze:Doskonałe i unikalne materiały ukazały się w Wojskowym Przeglądzie Zagranicznym, jeszcze w latach 80-tych. Zwłaszcza, że częśc z nich to praktycznie u nas niedostępne materiały i opracowania argentyńskie. Mogę przesłać kopie zeskanowane na na email.
Był też artykuł w Nowej Technice Wojskowej, a cześć tematyki opracował M. Skwierzyński w swojej książce z tego roku.
Jeżeli to nie będzie większy kłopot, to ja rówież proszę o te materiały z Wojskowego Przeglądu Zagranicznego na maila gjs@autograf.pl

Z góry bardzo dziękuję

gjs
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

Skoro juz temat odgrzany... Trochę ciekawych rzeczy od strony analizy wywiadowczej w rozdziale książki Johna Hughesa-Wilsona Największe błędy wywiadów swiata
Trochę rozsypanych informacji po książkach Gotowały, lotnicze sprawy, ale Harrier jakoś mocno powiązany z MW.
A co do Wojskowego Przeglądu Zagranicznego. Też bym prosił, o ile to nie kłopot
t.j.zawadzki@wp.pl
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Z pewną taka nieśmiałością... :oops: czy mógłbym poprosić o te materiiały z WPZ? (skoro już temat odgrzany...)

Mail:
darth.stalin@wp.pl

Z góry dziękuję.
Służe tym, co mam - proszę pytać.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Awatar użytkownika
u99

Post autor: u99 »

ciekawy artykuł na temat udziału lotnictwa w wojnie na Falklandach / Malwinach można znaleźć także tu : http://www.militarium.net/wojny/lotnictwo_falklandy.php
ps. jeżeli to nie jest problem to ja również proszę o materiał z WPZ na maila : u99@plusnet.pl
dzięki
Ostatnio zmieniony 2006-06-18, 20:58 przez u99, łącznie zmieniany 1 raz.
PiterNZ

Post autor: PiterNZ »

Również byłbym wdzięczny za materiały z WPZ. Mój adres to:
map44@op.pl

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Piotr M
m_gajzler
Kontakt:

Post autor: m_gajzler »

Taka ciekawostka "okołofalklandzka" - historia torpedowej Pucary:
http://www.laahs.com/artman/publish/article_105.shtml
O ile ktoś się jeszcze uchował co tego nie widział :wink:
Awatar użytkownika
G. Cz.

Post autor: G. Cz. »

RyszardL pisze:Był też obszerny artykuł w jednym ze starych miesięczników "Morze". Sprawdzę, czy przypadkiem nie mam i dam wtedy znać. Ciekawie tam było. Tutaj, w Australii, spotkałem raz człowieka, ktory ocalał z załogi HMS "Sheffield". Był już po trzeciej operacji plastycznej przywracającej twarz.
Pozdrawiam
Ryszard
W Australii są prawdziwe perły literatury nt. wojny falklandzkiej. Piloci Sea Harrierów FRS Mk 1 walczący nad Falklandami odwiedzili Australię po tej wojnie i udzielali wywiadów miesięcznikowi "Australian Aviation".

Pozdrawiam

G.
nek

Post autor: nek »

Andrzej Kliszewski pisze:Leszku ta mała książeczka nazywa się "Falklandzka pułapka" i jest to opis zarówno bitwy Grafa Spee w Iwś , ADMIRALA GRAFA SPEE w IIwś jak i konfliktu w 1982 roku. Nie wiem kiedy będe w domu zapewne nieprędko ale postaram się ją jakoś przesłać.

Pozdrawiam Andrzej K.
Nie wiem czy akurat chodziło akurat o tą książeczkę Leszkowi - w 1983 w cyklu sensacje 20wieku była wydana przez MON książeczka Andrzeja Fryszkiewicza "75 dni wojny na Atlantyku"
ODPOWIEDZ