Witam wszystkich!
Trochę informacji z brytyjskiego punktu widzenia można znaleźć na www.britains-smallwars.com/Falklands/index.html
Doskonałe i unikalne materiały ukazały się w Wojskowym Przeglądzie Zagranicznym, jeszcze w latach 80-tych.
[/quote]
Ja nieśmiało też paluszek podnoszę o te materiały kaifasz@wp.pl[quote]
Jarek C. pisze:Na temat wojny o Falklandy (Malwiny) jest spora książka Kubiaka (wydana w 2003 roku przez AJ-pres) oraz szereg dobrych artykułów w "Przeglądzie Morskim" z połowy lat 80. (autorstwa chyba AŚ).
Wiem, że to troche odgrzewanie tematu, ale czy ja też mógłbym dostać wspomniane materiały ? Moj e-mail to lsambor@poczta.onet.pl
Co do początkowego postu odnośnie ksiązki z poł lat 90 to zapewnwe chodzi o "Falklandy" Krzysztofa Kubiaka z serii Największe Bitwy XX Wieku. Nie piolecam jej jednak ze wzgledu na dość sporą ilość błędów, radze raczej zapoznać sie z książką wydaną przez AJ Press "Wojna Falklandzka 1982" tego samego autora wydaną 2002 r.
Wiem, że to troche odgrzewanie tematu, ale czy ja też mógłbym dostać wspomniane materiały ? Moj e-mail to lsambor@poczta.onet.pl
Co do początkowego postu odnośnie ksiązki z poł lat 90 to zapewnwe chodzi o "Falklandy" Krzysztofa Kubiaka z serii Największe Bitwy XX Wieku. Nie piolecam jej jednak ze wzgledu na dość sporą ilość błędów, radze raczej zapoznać sie z książką wydaną przez AJ Press "Wojna Falklandzka 1982" tego samego autora wydaną 2002 r.
maciej432 pisze:Doskonałe i unikalne materiały ukazały się w Wojskowym Przeglądzie Zagranicznym, jeszcze w latach 80-tych. Zwłaszcza, że częśc z nich to praktycznie u nas niedostępne materiały i opracowania argentyńskie. Mogę przesłać kopie zeskanowane na na email.
Był też artykuł w Nowej Technice Wojskowej, a cześć tematyki opracował M. Skwierzyński w swojej książce z tego roku.
Jeżeli to nie będzie większy kłopot, to ja rówież proszę o te materiały z Wojskowego Przeglądu Zagranicznego na maila gjs@autograf.pl
Skoro juz temat odgrzany... Trochę ciekawych rzeczy od strony analizy wywiadowczej w rozdziale książki Johna Hughesa-Wilsona Największe błędy wywiadów swiata
Trochę rozsypanych informacji po książkach Gotowały, lotnicze sprawy, ale Harrier jakoś mocno powiązany z MW.
A co do Wojskowego Przeglądu Zagranicznego. Też bym prosił, o ile to nie kłopot t.j.zawadzki@wp.pl
RyszardL pisze:Był też obszerny artykuł w jednym ze starych miesięczników "Morze". Sprawdzę, czy przypadkiem nie mam i dam wtedy znać. Ciekawie tam było. Tutaj, w Australii, spotkałem raz człowieka, ktory ocalał z załogi HMS "Sheffield". Był już po trzeciej operacji plastycznej przywracającej twarz.
Pozdrawiam
Ryszard
W Australii są prawdziwe perły literatury nt. wojny falklandzkiej. Piloci Sea Harrierów FRS Mk 1 walczący nad Falklandami odwiedzili Australię po tej wojnie i udzielali wywiadów miesięcznikowi "Australian Aviation".
Andrzej Kliszewski pisze:Leszku ta mała książeczka nazywa się "Falklandzka pułapka" i jest to opis zarówno bitwy Grafa Spee w Iwś , ADMIRALA GRAFA SPEE w IIwś jak i konfliktu w 1982 roku. Nie wiem kiedy będe w domu zapewne nieprędko ale postaram się ją jakoś przesłać.
Pozdrawiam Andrzej K.
Nie wiem czy akurat chodziło akurat o tą książeczkę Leszkowi - w 1983 w cyklu sensacje 20wieku była wydana przez MON książeczka Andrzeja Fryszkiewicza "75 dni wojny na Atlantyku"