Stopnie WMF CCCP w latach II Wojny Światowej

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Auffenberg

Post autor: Auffenberg »

karol pisze:nie jesteś chyba autorem tego stopniowania po angielsku, co?
Ja po prostu napisałem, że gdzieniegdzie (muszę odnaleźć stronę) kontradmirała oznaczono jako Commodore 1st class.
Ponieważ na swoje forum zrobiłem już ok. 8-10 zestawów stopni, w tym brytyjskie, więc nieco poszperałem po różnych stronach, rozbrajając kilka min (niektóre strony o bosmanie mówią Botswain, inne petty officer).
dowiedziałem się, że bez oficjalnych żródeł ciężko.
Przy czym ten commodore 1 st class był nie tyle jako synonim, ale w nawiasie pod właściwą nazwą stopnia. Wyglądało to tak:

Rear-admiral
(commodore 1st class).
bo nigdzie się z czyms takim nie zetknąłem i to nie ma nic wspólnego z jakims obrazaniem Ciebie, czy poniżaniem, bo Twoje zdanie jest Twoim zdaniem, nawet jakbyś to Ty pisał te stopniowanie.
Słusznie, ale o oszołomie to chyba napisałeś, prawda?
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

o oszołomstwie doktora Leo, do którego zreszta wyślę E-maila i dobiorę mu się do skóry osobiscie, bo jak nie wie, że porucznik to oficer, a nie żaden ensign, to niech podpisuje, wersja stopni według dr Leo
Ostatnio zmieniony 2006-06-03, 00:15 przez karol, łącznie zmieniany 2 razy.
Auffenberg

karol pisze:
This site is created and maintained by Dr. Leo Niehorster.
na stronie głównej pisze, że ten gość jest autorem tego, chyba Auffenberg nie powiesz, że to Ty? :o
Nie to nie jestem ja, podobnie jak Ty nie jesteś Keane.

http://www.dutchsubmarines.com/men/men_ ... ations.htm

Proszę, mówiłem, że jest.

Rear Admiral
Commodore 1st class

Commodore 2nd class to niby ten normalny.

Swoją drogą podobne kłopoty są ze stopniami poruczników (Junior/Senior Grade) i ze stopniami kapitanów, których po prostu w Royal Navy, US NAvy i Koniklijke Marine nie było.
Ostatnio zmieniony 2006-06-02, 23:08 przez Auffenberg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
karol

jestem Keane, nie bój się, każdy pisarz na prawo do pseudonimu i występowania pod nim publicznie, ja z tego korzystam 8)
a zobaczymy co zrobi webmaster tej strony po moim e-mailu
Ostatnio zmieniony 2006-06-02, 23:27 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Auffenberg

karol pisze:jestem Keane, nie bój się, każdy pisarz na prawo do pseudonimu i wystepowania pod nim publicznie, ja z tego korzystam 8)
a zobaczymy co zrobi webmaster tej strony po moim e-mailu
Sam jestem ciekaw, bo Niehorster odwala na swojej stronie potężną ilość świetnej roboty.
A wpadki zawsze się moga zdarzyć.
Awatar użytkownika
karol

Rear admiral = commodore 1st class is unfortunable bug, this no logic. Admiral this rank admirals, commodore mostly is captain, greetings Karol Keane, webmaster Na kotwicy (On anchor)
zobaczymy, co odpowie, w końcu mozna podyskutować z doktorem :)
Auffenberg

karol pisze:Rear admiral = commodore 1st class is unfortunable bug, this no logic. Admiral this rank admirals, commodore mostly is captain, greetings Karol Keane, webmaster Na kotwicy (On anchor)
zobaczymy, co odpowie, w końcu mozna podyskutować z doktorem :)
Tylko co ma do tego Niehorster, skoro o tym piszą Holendrzy na swojej stronie o flocie podwodnej?
Też tak pisze?
Bo nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
karol

zwróc uwagę, że szeroki pasek na pagonie przynależny komodorowi u nich opisany jest jako komandor, czyli stopniowanie komodora na kontradmirała albo jest normalnym błędem, albo złośliwym zagraniem, ale o tym dowiem się pewnie w przyszłym tygodniu :wink:
Awatar użytkownika
karol

Ко́нтр-адмира́л (Kontr Admiral) Commodore [2] Comd.
to z Jego strony, czyli dr Leo :) też to uważam za unfortunable bug, bo powiedz, czy kontradmirał Gołowko dowodzący flotą był komodorem?
deglock

Post autor: deglock »

Tak się zastanawiam czy aby temat nie jest o stopniach w WMF SSSR… Te normalne stopnie czyli admirałów floty, admirałów, wiceadmirałów, kontradmirałów wprowadzono do użytku w 7 maja 1940 roku. Wcześniej tj. od 22 września 1935 roku były jeszcze inne stopnie tj Fłagmanów (jest też taka bardzo dobra wódka :wink: ) i byli tak: Fłagman Fłota 1 ranga, Fłagman Fłota 2 ranga, Fłagman 1 ranga i Fłagman 2 ranga (ten ostatni to stopień kontradmirała).
Do 22 września 1935 roku stopni wcale nie było tylko marynarze żołnierze także zostali podzieleni na 14 kategorii z których 4 najwyższe odpowiadały stopniom admiralskim.
Wydaje mi się więc że robienie "przeliczników" na angielskie odpowiedniki nie ma sensu bo kontradmirał w WMF zawsze będzie kontradmirałem a nie jakimś tam commodore (64) :lol: second class
Auffenberg

deglock pisze: Wydaje mi się więc że robienie "przeliczników" na angielskie odpowiedniki nie ma sensu bo kontradmirał w WMF zawsze będzie kontradmirałem a nie jakimś tam commodore (64) :lol: second class
Dokładnie tak.
Po prostu to, że hierarchie jakoś daje się porównywać, ne znaczy że trzeba jest zestawiać ściśle.
W marynarkach brytyjskiej, amerykańskiej, holenderskiej i chyba włoskiej nie było stopnia kapitana marynarki.
Znaczy był, ale nazywał się Lieutnant/Tennente/Luitenant der tweede Klasse.

Więc zatem był to porucznik, kapitan, czy inna rybcia? ;)
Awatar użytkownika
karol

dr Leo stosuje własne standardy i nie ma zamiaru pisać pod nas, bo On pisze dla swoich, a radzi, żeby nie sugerować się Jego publikacją
The same applies to ranks, as you will see when you look at other countries. In addition, I have the note:
Up to April 1943 the USN rank of Commodore was Rear Admiral (Lower Half), and Rear Admiral was know as Rear Admiral (Upper Half).

at the bottom of the USSR naval ranks. Again, YOU might not consider it as ranking with an admiral, but the US Navy did, and others do also
Holendrzy jeszcze nie zareagowali :wink:
Awatar użytkownika
karol

No i Holendrzy napisali na temat tabeli stopni. Otóż prezetowana tabela ma znaczenie porównawcze, aby wykazać pozycje ich stopnia w stosunku do innych flot, stąd nieporozumienia związane z nazewnictwem, poniżej czytat fragmentu odpowiedzi
that the dutch rank Schout bij Nacht is comparable with Ropyal
Navy rank Rear Admiral / Commodore 1st class
co skomentowałem tą odpowiedzią, która chyba zamyka temat
Ok, I understand. On Polish Warship Discussion Board Forum it was recognized as official information about ranks, but it's only comparision.

Greetings, Keane
teraz pędzę dalej do roboty, bo dzisiaj mam urwanie czegoś tam :D
Auffenberg

karol pisze:No i Holendrzy napisali na temat tabeli stopni. Otóż prezetowana tabela ma znaczenie porównawcze, aby wykazać pozycje ich stopnia w stosunku do innych flot, stąd nieporozumienia związane z nazewnictwem, poniżej czytat fragmentu odpowiedzi
that the dutch rank Schout bij Nacht is comparable with Ropyal
Navy rank Rear Admiral / Commodore 1st class
Dużo to wyjaśnia poza jednem:

skąd commodore 1st class :wink:
Awatar użytkownika
karol

on sam w sumie nie wie, jak to rozgrywane jest w Royal Navy, bo przyznał, że komodor nie leży w rangach admiralskich, zaś ten jego Schout bij Nacht, to taki samodzielny dowódca, jak kontradmirał lub pierwszej klasy komodor, coby tu nie rozumieć przez tą pierwszą klasę!, przykro mi, ale oni nie zgadzają się stanowczo na jakiś obiektywne stanowisko, bo co w końcu będą słuchać jakiegoś Polaka? :D
Auffenberg

karol pisze:, bo co w końcu będą słuchać jakiegoś Polaka? :D
Żebyśmy chociaż jakiś prawdziwy pancernik mieli?
Oni mieli, to i komodora,a nawet Admiraal van Vleeta mieli.
ODPOWIEDZ