- Czym z lekka przegial pale (z lekka ?)
Przy Nevadzie, Pennsylvani, New Mexico czy - ło Boziu - Tennessee ten caly H. wyglada jak jakas nieporadna pokraka

A co do argumentów dotyczący pancerza i artylerii:
Sam tłuczesz, że nie kaliber, ale osiągi balistyczne i przebijalność.
Co z tego, że kaliber większy i przebijalność nieco większa (a wynikająca pewnie, jak pisze Klimczyk, z większej masy pocisku), jak opancerzenie na tym samym poziomie a prędkość do bani.
No to skoro przebijalnosc wieksza i masa pocisku tez, to czego chciec wiecej ? Szybkostrzelnosci ? Mysle ze tu byl remis.
no patrz, opancerzenie na tym samym poziomie, ale lepsze armaty, natomiast przeciwnik ma podobne opancerzenie, ale slabsze armaty, czyli nie jest w stanie penetrowac pancerza rywala, zas rywal tamten pancerz jak najbardziej

Obrona podwodna bez przesady?
Jak się ma zatem jeden z najnowszych podówczas brytyjskich drednotów do Goebena (czyli porównanie do okrętu de facto klasę niżej od Hindenburga??
- Wbrew pozorom wcale nie tak zle. By na starcie nie wlazic w detale konstrukcyjne, przeciec podczas bitwy jutlandzkiej jeden z drednotow otrzymal torpede i co, stalo mu sie cos ?

a ileż to takich krążowników liniowych jak Derflinger miała Royal Navy?
- Po cholere komus krazowniki liniowe. Starczylo 5 QE, 5 R i ew. 4 Oriony.
Mamy wiec 14:2
To ja zadam Ci pytanie, które będzie odpowiedzią na argument, że tych Brytoli to tak dużo:
Ileż to dywizji w sierpniu 1914 roku liczyła brytyjska armia?
- Nie interesuje mnie to. Wojna ladowa to nie moj resort i nie mam zamiaru sobie zaprzatac tym glowy. Wypowiadam sie tylko w kwestiach gdzie sie b. dobrze znam.
A porównaj proszę Iron Duke'a do Koniga.
Tu dopiero Brytol wymięka.
- A to dlaczego ?

BTW, ten pancerz burtowy Koniga o grubosci 350 mm to mit, podobnie jak taki sam pancerz na 2-wojennym Scharnchorscie, ale o tym narazie