miller
TORPEDY LOTNICZE
Koledzy, obawiam się, że mamy tu mały galimatias. Torpedy amerykańskie były zawodne na początku wojny na Pacyfiku tylko w przypadku ich użycia z okrętów podwodnych (kilku bardziej niazadowolonych dowódców o.p. nawet z tego powodu wyrzucono). Torpedy lotnicze, o ile mi wiadomo nie sprawiały kłopotów.
Tutaj jest na ich temat ciekawa strona:
http://www.pt-boat.com/torpedo/torpedo.html
Co się zaś tyczy ich użycia na ścigaczach, to zastąpiły one torpedy 21" (533 mm) Mk VIII, a nie 18" (457 mm), bo takich nigdy na amerykańskich ścigaczach nie używano. Torpedy Mk13 wprowadzono na ścigaczach aby zaoszczędzić miejsce i masę na dodatkowe uzbrojenie strzeleckie, bomby głębinowe, a nawet rakiety, gdyż w drugiej części wojny na Pacyfiku, okręty te używano częściej do niszczenia małych okrętów i pozycji japońskich na brzegu, niż w klasycznych atakach torpedowych.
Tutaj jest na ich temat ciekawa strona:
http://www.pt-boat.com/torpedo/torpedo.html
Co się zaś tyczy ich użycia na ścigaczach, to zastąpiły one torpedy 21" (533 mm) Mk VIII, a nie 18" (457 mm), bo takich nigdy na amerykańskich ścigaczach nie używano. Torpedy Mk13 wprowadzono na ścigaczach aby zaoszczędzić miejsce i masę na dodatkowe uzbrojenie strzeleckie, bomby głębinowe, a nawet rakiety, gdyż w drugiej części wojny na Pacyfiku, okręty te używano częściej do niszczenia małych okrętów i pozycji japońskich na brzegu, niż w klasycznych atakach torpedowych.
To znaczy wg Ciebie "początek wojny" to okres do 43 roku włącznie? Bo dopiero wtedy usunięto ostatnie usterki torped Mk 14.
O torpedach lotniczych też czytałem gdzieś, że na początku były do niczego i nawet jakieś testy zrobili które wykazały, że większośc z nich nie działała jak trzeba. Nie pamiętam gdzie to czytałem, może nawet na fow? Najlepiej niech się wypowie ktoś kto się na tym zna
O torpedach lotniczych też czytałem gdzieś, że na początku były do niczego i nawet jakieś testy zrobili które wykazały, że większośc z nich nie działała jak trzeba. Nie pamiętam gdzie to czytałem, może nawet na fow? Najlepiej niech się wypowie ktoś kto się na tym zna
tu napisane, ze nawet w 45 wyglądało to koszmarniekrzysiek pisze:To znaczy wg Ciebie "początek wojny" to okres do 43 roku włącznie? Bo dopiero wtedy usunięto ostatnie usterki torped Mk 14.
http://www.navweaps.com/Weapons/WTUS_WWII.htm
Przyznaję, że rzuciłem to nieco bardziej w formie zartu i zdecydowanie trochę off topic, ale skoro jest prośba o statystyki to się wytłumaczę.
Myślę, że stosunek odpaleń torped do zatopień/ciężkich uszkodzeń był pewnie korzystniejszy dla Japończyków (nie wiem nie dysponuje danymi statystycznymi, bowiem po pierwsze nigdy nie zliczałem torped użytych w akcji, a po drugie siedzę w biurze, gdzie nie mam żadnych materiałów i wogóle dostęp mam do materiałów strasznie utrudniony w obecnej chwili), ale abstrahując od problemów technicznych to Amerykanie po prostu więcej zatopili torpedami (bowiem pisałem ogólnie o torpedach nie tylko lotniczych).
Niewatpliwie wiele duzych jednostek japońskich zostało zatopionych lub dobitych torpedami (Yamato, Musashi, Kongo, Fuso, Taiho, Shokaku)
Poza tym wiele mniejszych jednostek, no i prawie cała flota handlowa.
Wydaje mi się, że Amerykanie utracili od torped japońskich mniej jednostek... przynajmniej stosunkowo...
Po zastanowieniu wydaje mi się, że i same torpedy lotnicze Amerykanów zatopiły więcej niż japońskie, ale tu już takiej pewności niemam
miller
Myślę, że stosunek odpaleń torped do zatopień/ciężkich uszkodzeń był pewnie korzystniejszy dla Japończyków (nie wiem nie dysponuje danymi statystycznymi, bowiem po pierwsze nigdy nie zliczałem torped użytych w akcji, a po drugie siedzę w biurze, gdzie nie mam żadnych materiałów i wogóle dostęp mam do materiałów strasznie utrudniony w obecnej chwili), ale abstrahując od problemów technicznych to Amerykanie po prostu więcej zatopili torpedami (bowiem pisałem ogólnie o torpedach nie tylko lotniczych).
Niewatpliwie wiele duzych jednostek japońskich zostało zatopionych lub dobitych torpedami (Yamato, Musashi, Kongo, Fuso, Taiho, Shokaku)
Poza tym wiele mniejszych jednostek, no i prawie cała flota handlowa.
Wydaje mi się, że Amerykanie utracili od torped japońskich mniej jednostek... przynajmniej stosunkowo...
Po zastanowieniu wydaje mi się, że i same torpedy lotnicze Amerykanów zatopiły więcej niż japońskie, ale tu już takiej pewności niemam
miller
Hmm, tu jest napisane że w 1945 wyglądało to bardzo dobrze: "[...] (opis modyfikacji i co poprawiły- przyp. mój) Prawidłowe działanie torped sięgało 100% [...] Pod koniec 1944 zmodyfikowane torpedy były w powszechnym użyciu we frontowych jednostach na lotniskowcach gdzie były entuzjastycznie chwalone. Przy pewnej okazji na początku 1945 sześć torped zrzucono z wysokości 1500-2100 m (to jest wysokość co najmniej 10 razy większa niż ta, z której powinno się zrzucać torpedy - przyp.mój). Dla 5 z nich zaobserwowano normalny przebieg. Pod koniec 1945 USN uważała Mk 13 za najlepszą torpedę lotniczą z będących w służbie we wszystkich krajach".Anonymous pisze: tu napisane, ze nawet w 45 wyglądało to koszmarnie
(sorry za kaprawe tłumaczenie
Pozdro
Speedy
Speedy
Speedy pisze:Hmm, tu jest napisane że w 1945 wyglądało to bardzo dobrze: "[...] (opis modyfikacji i co poprawiły- przyp. mój) Prawidłowe działanie torped sięgało 100% [...] Pod koniec 1944 zmodyfikowane torpedy były w powszechnym użyciu we frontowych jednostach na lotniskowcach gdzie były entuzjastycznie chwalone. Przy pewnej okazji na początku 1945 sześć torped zrzucono z wysokości 1500-2100 m (to jest wysokość co najmniej 10 razy większa niż ta, z której powinno się zrzucać torpedy - przyp.mój). Dla 5 z nich zaobserwowano normalny przebieg. Pod koniec 1945 USN uważała Mk 13 za najlepszą torpedę lotniczą z będących w służbie we wszystkich krajach".Anonymous pisze: tu napisane, ze nawet w 45 wyglądało to koszmarnie
masz rację. Ale co było wcześniej lepiej nie czytać
(sorry za kaprawe tłumaczenieale muszę do mamusi na obiadek i chce skonczyć szybko)