Iowa - pancernik czy krazownik?
Jeszcze jedna ważna sprawa jeśli chodzi o amerykańskie pancerze hartowane powierzchniowo, ale chyba nie tylko hartowane powierzchniowo....
Zaczęły one mieć porównywalną jakość do angielskich czy niemieckich dopiero pod koniec '43, kiedy... pancerników juz się nie budowało... Okun - chyba przez dyskrecję i patriotyzm
- o tym nic nie wspomina.
Zaczęły one mieć porównywalną jakość do angielskich czy niemieckich dopiero pod koniec '43, kiedy... pancerników juz się nie budowało... Okun - chyba przez dyskrecję i patriotyzm
- SmokEustachy
- Kontakt:
Ale tak nie jestSmokEustachy pisze:Generalnie to z lepszej stali powinno sie dac wyklepac lepsza blache, czyli pancerz. Testy Okuna wygladaja tez jakos tak: konkretny pocisk, konkretna odleglosc, konkretna plyta.CIA pisze:Ciekawe jakie jest zdanie Smoka w tej kwestii, ale on... zdaje się... używa sformułowania "blacha"
i
nie ma znaczenia to, co ci sie wydaje.
Ponadto, ze stali nie wyklepiesz niczego, a juz na pewno nie "blache".
"Niestety" dla wszystkich nielubiacych Bismarcka tak nie jestNemo2 pisze:Jeszcze coś w kwestii "Bismarcka".
Wertując złady poprzeczne nie sposób nie zauważyć pewnego "drobiazgu".
Mianowicie:
- pokład górny, ma grubość 50 mm tylko przy krawędziach. W środkowej części jest to zwykła stal konstrukcyjna (bodaj 13-tka?).

To co wydaje Ci sie pogrubieniem to... drewniane klepki pokładu
No nie zawsze...SmokEustachy pisze:Generalnie to z lepszej stali powinno sie dac wyklepac lepsza blache, czyli pancerz. Testy Okuna wygladaja tez jakos tak: konkretny pocisk, konkretna odleglosc, konkretna plyta.CIA pisze:Ciekawe jakie jest zdanie Smoka w tej kwestii, ale on... zdaje się... używa sformułowania "blacha"
Amerykanie akurat mieli dobrą stal przed obróbką termiczną (hartowaniem powierzchniowym) a po obróbce była juz do kitu - nie umieli hartować.
To nie była forma twierdząca tylko pytająca (jest tam znak zapytania jak widać).CIA pisze:"Niestety" dla wszystkich nielubiacych Bismarcka tak nie jestNemo2 pisze:Jeszcze coś w kwestii "Bismarcka".
Mianowicie:
- pokład górny, ma grubość 50 mm tylko przy krawędziach. W środkowej części jest to zwykła stal konstrukcyjna (bodaj 13-tka?).. Wystarczy sobie zobaczyć rozmieszczenie płyt pancernych pokładu na oryginalnych rysunkach stoczniowych zamieszczonych w monorafii Skwiota. (cz. IV strona 53)
Mnie też wydawało się to bezsensu.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Nie chciałem napisać obraźliwie... chciałem dowcipnie...Nemo2 pisze:To nie była forma twierdząca tylko pytająca (jest tam znak zapytania jak widać).CIA pisze:"Niestety" dla wszystkich nielubiacych Bismarcka tak nie jestNemo2 pisze:Jeszcze coś w kwestii "Bismarcka".
Mianowicie:
- pokład górny, ma grubość 50 mm tylko przy krawędziach. W środkowej części jest to zwykła stal konstrukcyjna (bodaj 13-tka?).. Wystarczy sobie zobaczyć rozmieszczenie płyt pancernych pokładu na oryginalnych rysunkach stoczniowych zamieszczonych w monorafii Skwiota. (cz. IV strona 53)
Mnie też wydawało się to bezsensu.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Przyznam, że tez kiedyś mnie zastanawiało to pogrubienie na krawędziach i myślałem, ze to pancerz. Potem zacząłem trochę w tej sprawię węszyć i dlatego teraz juz wiedziałem o co chodzi
W niektórych miejscach pokład górny miał grubośc 80mm + oczywiście szerokie nakładki na stykach płyt pancernych (nakładka miała szerokość ok. 1/5 szerokości całej płyty pancernej i grubość 25mm).
Ostatnio zmieniony 2005-09-10, 20:37 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
50mm?CIA pisze:Dużo daje - inicjuje zapalnik, spowalnia pocisk, zrywa lub obluzowuje czepiec ochronny. Stanowi barierę dla małych bomb i pocisków broni pokładowej na samolotach. Stanowi wzmocnienie konstrukcji.Nemo2 pisze:Inna sprawa, że te 50 mm niewiele daje.
No way!
Za mało!
Chyba, że na jakieś małe tudziez lipne pociski;-)