Trafalgar - 200 lat
-
Trafalgar - 200 lat
http://www.trafalgar200.com/usefullinks.html
Wyjąłem fragmenty z serwisu PAP:
Brytyjczycy z rozmachem świętują 200 lat zwycięstwa
174 statki i okręty, 30 tysięcy członków załóg i ćwierć miliona widzów - z takim rozmachem Wielka Brytania świętuje dwóchsetlecie bitwy pod Trafalgarem, czyli wielkiego zwycięstwa brytyjskiej floty pod wodzą admirała Nelsona nad Napoleonem w 1805 roku.
...Największą jednostką biorącą udział w paradzie jest duma francuskiej floty, nuklearny lotniskowiec "Charles de Gaulle".
.... Rolę okrętu "Victory" admirała Nelsona zagra znany z wielu filmów "Grand Turk", który jest repliką XVIII-wiecznej fregaty. Poza nim w inscenizacji weźmie udział 17 innych historycznych żaglowców z pięciu krajów. Prawdziwy HMS "Victory" stoi w suchym doku w Portsmouth.
Wyjąłem fragmenty z serwisu PAP:
Brytyjczycy z rozmachem świętują 200 lat zwycięstwa
174 statki i okręty, 30 tysięcy członków załóg i ćwierć miliona widzów - z takim rozmachem Wielka Brytania świętuje dwóchsetlecie bitwy pod Trafalgarem, czyli wielkiego zwycięstwa brytyjskiej floty pod wodzą admirała Nelsona nad Napoleonem w 1805 roku.
...Największą jednostką biorącą udział w paradzie jest duma francuskiej floty, nuklearny lotniskowiec "Charles de Gaulle".
.... Rolę okrętu "Victory" admirała Nelsona zagra znany z wielu filmów "Grand Turk", który jest repliką XVIII-wiecznej fregaty. Poza nim w inscenizacji weźmie udział 17 innych historycznych żaglowców z pięciu krajów. Prawdziwy HMS "Victory" stoi w suchym doku w Portsmouth.
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
-
Było na pewno późno, słońce w Wielkiej Brytanii już zachodziło, a ja skakałem po kanałach to chyba wiem tym bardziej że był napis "live" i opowiadali coś o tych okrętach na których byli (moja wiedza nie pozwala mi na odszyfrowanie, który jest który), a jak zrobiło się całkiem ciemno, to odpalili fajerwerki, i jestem pewien, że cały czas chodziło im o Trafalgar bo było "200th aniversary of the battle of Trafalgar" czy coś w tym stylu
-
http://wiadomosci.onet.pl/1986,21,7,,,,0,pokaz.html
Witam
Na Onecie są 42 fotki z parady i Inscenizacji Bitwy
Witam
Na Onecie są 42 fotki z parady i Inscenizacji Bitwy
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"