Trafalgar - 200 lat

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Chłopiec z Placu Broni

Trafalgar - 200 lat

Post autor: Chłopiec z Placu Broni »

http://www.trafalgar200.com/usefullinks.html

Wyjąłem fragmenty z serwisu PAP:

Brytyjczycy z rozmachem świętują 200 lat zwycięstwa
174 statki i okręty, 30 tysięcy członków załóg i ćwierć miliona widzów - z takim rozmachem Wielka Brytania świętuje dwóchsetlecie bitwy pod Trafalgarem, czyli wielkiego zwycięstwa brytyjskiej floty pod wodzą admirała Nelsona nad Napoleonem w 1805 roku.

...Największą jednostką biorącą udział w paradzie jest duma francuskiej floty, nuklearny lotniskowiec "Charles de Gaulle".

.... Rolę okrętu "Victory" admirała Nelsona zagra znany z wielu filmów "Grand Turk", który jest repliką XVIII-wiecznej fregaty. Poza nim w inscenizacji weźmie udział 17 innych historycznych żaglowców z pięciu krajów. Prawdziwy HMS "Victory" stoi w suchym doku w Portsmouth.
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
Poprawny politycznie gość

Post autor: Poprawny politycznie gość »

Trafalgar w czerwcu ??? Proponuje obchodzenie Grunwaldu w listopadzie gdzie wystąpią "fioletowi", "beżowi", "w paski" i "w kółka" albo bitwę na jez. Pejpus w lipcu w tym przypadku rycerzom na koniach zamontuje sie ewentualnie pływaki.
Marek T

Post autor: Marek T »

Poprawny politycznie gość pisze:... Proponuje obchodzenie Grunwaldu w listopadzie ...
Zły pomysł - mały ruch turystyczny.
Lepiej obchody Powstania Styczniowego przenieść na lato.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Ach ta komercja. Wszędzie tylko Disneylandy. Nawet w Gniewie i Biskupinie...
Ale już na powaznie - od tego nie uciekniemy, jeśli chcemy porządnego finansowania przedsięwzięć, niezaleznie jak by się one nazywały.
karolk

Post autor: karolk »

w Gniewie? :o spokojni zbójcy tam tylko stacjonują, co ostrzeliwują przepływajace Wisła hotelowce bandery niemieckiej ;)
qtooś

Post autor: qtooś »

Bodajże na BBC World leciała na żywo relacja z obchodów, tylko akurat coś z łączami było i "śniegu" było trochę widać
karolk

to trzeba było nagrać, a nie siedzieć w domkoo i samemu lookać w telewizornię, nie wszyscy maja fuchę wakacji :P
Gość

Post autor: Gość »

karolk pisze:to trzeba było nagrać, a nie siedzieć w domkoo i samemu lookać w telewizornię, nie wszyscy maja fuchę wakacji :P
To było koło 22, ale ty już spałeś :P
karolk

bajki, obchody Trafalgaru o 22, ej młodzieńcze i podpisuj posty, bo tu bardzo nie lubią anonimowych mądrali :P
qtooś

Było na pewno późno, słońce w Wielkiej Brytanii już zachodziło, a ja skakałem po kanałach to chyba wiem tym bardziej że był napis "live" i opowiadali coś o tych okrętach na których byli (moja wiedza nie pozwala mi na odszyfrowanie, który jest który), a jak zrobiło się całkiem ciemno, to odpalili fajerwerki, i jestem pewien, że cały czas chodziło im o Trafalgar bo było "200th aniversary of the battle of Trafalgar" czy coś w tym stylu
karolk

no nie powiesz chyba, że nie rozróżniasz lotniskowca Charles de Gaulle od desantowca, czy brytyjskiego lotniskowca! To po kiego Morza są kupowane! :o aha zapomniałem dla mojej przyjemności :lol:
qtooś

ta, lotniskowiec był
Chłopiec z Placu Broni

Post autor: Chłopiec z Placu Broni »

http://wiadomosci.onet.pl/1986,21,7,,,,0,pokaz.html

Witam

Na Onecie są 42 fotki z parady i Inscenizacji Bitwy
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
karolk

pozabezpieczali, co za dziwaki ;)
karolk

dzięki za linka, młodzian istotnie nie bajerował, wieczorkiem sobie zrobili inscenizację :)
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Nasi też tam byłi...?!

Obrazek

Pozdrawiam,
Maciej
ODPOWIEDZ