ORLE, orla Twych lotów potęga...

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

W M Wachniewski

ORLE, orla Twych lotów potęga...

Post autor: W M Wachniewski »

... nie, bynajmniej nie zamierzam wyzwierzać się poetycko. Wręcz przeciwnie! Oto, co znalazłem u Wspaniałych Facetów z orzel.one.pl - jest to liścik, który trafił do Nich na forum. Nie wiem, kto go przysłał p Nowakowi (chyba jemu? - to ten Gość, co to szukał skarbów, wraków itd), ale poczytajcie sobie:

Otóż pokrótce napiszę panu o tym zdarzeniu: m/v Northern Horizon pływał po Morzu Północnym na polach naftowych. Do zadań należało kontrola rurociągów położonych na dnie świeżo z Large Barge, numeru nie pamiętam: duża barka, wypchana rurami i polskimi spawaczami. Statek posiadał na pokładzie Arovi - mały pojazd podwodny na kołach, który obejmował tymi kołami rurę i przesuwał się po niej kilometrami; jeżeli był problem, kasetę video z nagraną drogą przewoziło się pontonami na statki odpowiedzialne za produkcję. Na ogół statki te posiadały lądowiska helikopterów. Przewiozłem kasety na surveya i musiałem poczekać na inne dokumenty, ponieważ pogoda była ok. przycumowaliśmy do burty i zostaliśmy zaproszeni na kawę. W sali na monitorze leciała kaseta z poprzednich dni, i klatka po klatce, na podglądzie powoli, załoga tamtego statku oglądała leżący na dnie okręt podwodny.
Widziałem, jak kamera przechodzi nad pokładem o. p. z lewej burty na prawą. Uderzyło mnie, że na kiosku były duże bulaje, a przed kioskiem mniejsze pomieszczenie, tworzące z kioskiem całość. Na pokładzie dziobowym brak było działa jak na U-Boocie. Okręt stał na stępce z przechyłem może 5 stopni na prawą burtę. Nie chcę spekulować na temat ORŁA, ale tamten okręt posiadał bardzo łagodną linie kiosku, prostokątny otwór bez włazu. Kiedy podałem kasetę, tamci wyłączyli wideo i włączyli naszą. Zapytałem skąd mają ten film. Odpowiedź brzmiała, że dzisiaj nagrali;. Statek ten szedł przed nami, sprawdzając, czy dno jest wolne od przeszkód. Powiedzieli też, że wrak nie przeszkadza w kładzeniu rur. Lokalizacja wraku nie jest mi znana. Rury szły od brzegów Norwegi do Niemiec wzdłuż Półwyspu Jutlandzkiego.

Powoli staję się "kopistą" od przeróżnych staroci (post na Forum ORŁA jest z lutego '05 (tu trochę uporządkowany i z moimi podkr), ale czy nie sądzicie, że NALEŻAŁOBY TAM POSZPERAĆ POD WODĄ?

Jeśli to rzeczywiście jest ORZEŁ, to od razu powraca pytanie o przyczynę Jego utraty, bo natychmiast odpadają niemieckie bomby i śmierć na minach (zbyt ładnie ten wrak tam wygląda)!

Co Wy na to? Niecierpliwie czeka
Secretary to Mr Davy Jones
Bartosz Piotrowski

Re: ORLE, orla Twych lotów potęga...

Post autor: Bartosz Piotrowski »

Witam !

Orzel plywal z dzialem na pokladzie dziobowym tylko ze bez zamka. Chyba ze brytyjczycy zdemontowali dzialo ?

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

Ale działo znajdowało się w osłonie, co rzeczywiście, zwłaszcza na niezbyt wyraźnym zdjęciu może wyglądać że nie ma działa (zwłaszcza takiego jak na U-boocie)
karolk

Re: ORLE, orla Twych lotów potęga...

Post autor: karolk »

Bartosz Piotrowski pisze:Witam !

Orzel plywal z dzialem na pokladzie dziobowym tylko ze bez zamka. Chyba ze brytyjczycy zdemontowali dzialo ?

Pozdrawiam
Bartek
wydaje się, że działo było umieszczone w tym mniejszym kiosku w stronę dzioba okretu, dlatego może robić wrażenie, że go nie ma :) to byłaby sensacja dla nas i Angoli, jakby Go znalał ten statek...
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Witam
W ostatni rejs ORZEŁ wypłynął ze sprawnym działem. Szwedz przysłali nowy zamek w miejsce tego który został w Tallinie.
W M Wachniewski

ORZEŁ - temat-rzeka!

Pany, w czasie moich prac dla Strony ORŁA wynalazłem do czorta starych i młodszych artykułów prasowych, które Kolegom od Strony in extenso (tj. tak jak były) przepisałem i odtąd wzbogacają wspomnianą Stronę ORŁA (zob: www.orzel.one.pl, Artykuły). Zrobiłem też z nich coś w rodzaju pamiątkowej księgi Okrętu, uzupełnionej Jego historią i kalendarium służby. Prace nad nią jeszcze trwają, jak będzie gotowa, trafi m. in. do naszej słupskiej Morskiej SP Nr 9, noszącej imię kmdra por. Hryniewieckiego (tego od GROMA i ORKANA). Dzieciaki tam fantastycznie sobie radzą z tym i owym na tematy morskie; trzeba im pomagać!...

Warto by sprawdzić dwie rzeczy:
a) czy czasem gdzieś w Rosyth albo w Dundee nie pozostała Tablica z ORŁA (ta, którą umieszczono na Jego kiosku, poświęcając Okręt pamięci Marszałka Piłsudskiego)?
b) co stało się z banderą Okrętu, zabraną przez Estończyków podczas pożałowania godnego incydentu z tzw. "internowaniem" ORŁA?
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Bandera ORŁA pod którą wyruszył na wojnę jest w muzeum WP w Poznaniu na Starym Rynku.
krzysiek

Post autor: krzysiek »

Wie ktoś może co Estończycy zrobili z tym wszystkim co zdjęli z Orła?

Może to do dziś leży gdzieś w Tallinie :lol:
karolk

oj to raczej niemożliwe, tam Rosjanie gospodarzyli nazbyt długo, nie zebym cos miał przeciwko nim, ale w sprawach gospodarczych orłami bardzo specyficznymi byli :wink:
W M Wachniewski

Bandera

Iron Duke pisze:Bandera ORŁA pod którą wyruszył na wojnę jest w muzeum WP w Poznaniu na Starym Rynku.
Zob. w tej sprawie stronę Orła: www.orzel.one.pl Jest tam coś ode mnie...
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Mam małe pytanko odnośnie Orła.
Jego działo umieszczone było w swego rodzaju masce, przedłużce kiosku. Jak wyglądała sprawa strzelania na burtę? Całość (tzn. ta maska, nie cały kiosk :D ) się obracała wraz z działem?

Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Z tego co wiem byl to pojedynczy Bofors M25 105 mm L/41 [zapas amunicji 125 pocisków]. No i dzialko, jak widac na zdjeciu, mozna bylo tylko w gore i w dol. Chyba ze o czyms nie wiem ;)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
mac

Post autor: mac »

Trzeba by było zobaczyć od góry, może tył tej wieży był w kształcie obłym, wtedy mogłaby się obracać.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

mac pisze:Trzeba by było zobaczyć od góry, może tył tej wieży był w kształcie obłym, wtedy mogłaby się obracać.
Ale wtedy oslona dziala nie byla by po bokach ciagla. A jak widac na zalaczonej focie nie ma w niej przerwy. Ergo oslona sie nie krecila...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Jak dla mnie to takie rozwiązanie jest dość kontrowersyjne. Celowanie całym okrętem? W praktyce pewnie problematyczne.
Dobrze, że potem /na nowych op/ chcieli zastąpić to działo boforsami plot.
karolk

ej Boforsy chyba były w studni kiosku, a Sęp na dziobek dostał setkę wolnostojącą :)
ODPOWIEDZ