BISMARCK - jak bumerang

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

karolk

Post autor: karolk »

a wracając do tematu dyskusji, czyli DKM Bicmarck, jednak mimo widocznych przekłamań, muszę przyznać, że lepsze takie źródło, jak serwuje nam Mullneheim, niż nic .... ;)
W. K.

Post autor: W. K. »

karolk pisze:no tak, jednak taki Sverige w stosunku do Iowa musisz przyznać, że najwyżej rolę kanonierki może pełnić :)
Wszystko zależy od strefy działania i doktryny obronnej danego kraju.
Jakoś nie widzę "Bismarcków" i innych "Ajoł" działających w szkierach.
karolk

W. K. pisze: Przepraszam, czy z powyższego mamy rozumieć, że "Hood" dyponował systemem opancerzenia "All or Nothing"?
Szok! :shock:
Karol pisuje to chyba "dla jaj",
am I right?
przepraszam, ale tematem nie jest H.Hood tylko Bismarck :) a ten poszatkowany w pomieszczonka, jak dighy i dlatego przywodzi na myśl system znany mi dobrze z dyskusji na ussiowa.pl, czyli AoN pisząc poetycko :)
W. K.

karolk pisze:a wracając do tematu dyskusji, czyli DKM Bicmarck, jednak mimo widocznych przekłamań, muszę przyznać, że lepsze takie źródło, jak serwuje nam Mullneheim, niż nic .... ;)
Popieram.
karolk

W. K. pisze: Wszystko zależy od strefy działania i doktryny obronnej danego kraju.
nie chce mi się szukać fotografii, ale powiedz we fioerdzie norweskim taki wielgachny pancernik trochę podobny do bismarcka, to chyba fatamorgana co? :)
W. K.

karolk pisze:
W. K. pisze: Przepraszam, czy z powyższego mamy rozumieć, że "Hood" dyponował systemem opancerzenia "All or Nothing"?
am I right?
przepraszam, ale tematem nie jest H.Hood tylko Bismarck :) a ten poszatkowany w pomieszczonka, jak dighy i dlatego przywodzi na myśl system znany mi dobrze z dyskusji na ussiowa.pl, czyli AoN pisząc poetycko :)
Krótko - to nie był "All or Nothing"!!!
W. K.

karolk pisze:
W. K. pisze: Wszystko zależy od strefy działania i doktryny obronnej danego kraju.
nie chce mi się szukać fotografii, ale powiedz we fioerdzie norweskim taki wielgachny pancernik trochę podobny do bismarcka, to chyba fatamorgana co? :)
Szwedzkie strefy przybrzeżne są jeszcze ciekawsze.
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

karolk pisze:no tak, jednak taki Sverige w stosunku do Iowa musisz przyznać, że najwyżej rolę kanonierki może pełnić :)
A maluch przy mercedesie? Jakos się przyjęło mówić na jedno i drugie samochód...
karolk

W. K. pisze:
karolk pisze:
am I right?
na pewno? te IZ i te struktury kadłuba, te grodzie, te osłony ppoż szczelne i o dużej wytrzymałości ciśnieniowej, czy nie takie cóś opisują i w Bismarcku i w Iowa? :)
karolk

CIA pisze:
A maluch przy mercedesie? Jakos się przyjęło mówić na jedno i drugie samochód...
he he, rozumien aluzję, okręt przeznaczony do obrony portów może być na jednakowym poziomie z ... oj te nazewnictwo, oj :wink: foglarna sprawa
Awatar użytkownika
CIA

Karol to takie proste...
AoN - cały pancerz dajemy w najbardziej istotnych miejscach, w innych nie dajemy pancerza...grodzie nie maja tu nic do rzeczy!
W. K.

Re: BISMARCK - jak bumerang

Stary_Wraq pisze:Gdzieś czytałem, że BISMARCKA wychwalano pod niebiosa, a peany na jego cześć były "niczym nie popartą publicystyką prasową".

OSTROŻNIE Z TAKIMI OPINIAMI! ZATOPIENIE W TRZY MINUTY NAJWIĘKSZEGO OKRĘTU ŚWIATA TO BYŁ FAKT, I CHCECIE TO WIERZCIE, ALE JA SIĘ Z NIM LICZĘ.

"Bismarck" miał wady, ale był dobry. Bardzo dobry, a 24 maja 1941 roku był NAJLEPSZY NA ŚWIECIE (zob. wyżej - TO PRZEMAWIA!!!)
Największego? Pod jakim względem?
Jeśli nawet największego, to co z tego?
Jeśli pancerz jest z łatwością przebijany, to równie dobrze zamiast "Hooda" mógł w jego miejsce iśc transatlanttyk SMS "Queen Mary".
HMS "Hood" nie był okrętem liniowym. Nie był też ogólnie największym okrętem świata, a juz napewno nie najsilniejszym okrętem świata. Był starym, niedoinwestowanym krążownikiem liniowym.
karolk

CIA, bój się zemsty klonów! To Ty mnie dwa lata edukujesz, ze system All or Nothing to przedewszystkim struktura całego okretu o określonym opancerzeniu i stosownej do niego budowie witaliów, czyli grodzie miekkie, wspomniane osłony, zbiorniki z cieczami etc, Iz, a teraz mi mówisz, że to bajka, pic na wodę fotomontaż! Niedobry CIA (i niedobry Nala, bo to samo opowiadał) :(
W. K.

karolk pisze:
W. K. pisze:
karolk pisze:przepraszam, ale tematem nie jest H.Hood tylko Bismarck :) a ten poszatkowany w pomieszczonka, jak dighy i dlatego przywodzi na myśl system znany mi dobrze z dyskusji na ussiowa.pl, czyli AoN pisząc poetycko :)
na pewno? te IZ i te struktury kadłuba, te grodzie, te osłony ppoż szczelne i o dużej wytrzymałości ciśnieniowej, czy nie takie cóś opisują i w Bismarcku i w Iowa? :)
To nie jest system opancerzenia.
Swoją drogą jakie osłony ppoż., jakie szczelne włazy?
Mozna prosić źródło?

P.S. Pod względem osłony burty "Hood" bardziej przypomina "Bismarcka" (warstwy) niż okręty z systemem "AoN".
W. K.

karolk pisze:CIA, bój się zemsty klonów! To Ty mnie dwa lata edukujesz, ze system All or Nothing to przedewszystkim struktura całego okretu o określonym opancerzeniu i stosownej do niego budowie witaliów, czyli grodzie miekkie, wspomniane osłony, zbiorniki z cieczami etc, Iz, a teraz mi mówisz, że to bajka, pic na wodę fotomontaż! Niedobry CIA (i niedobry Nala, bo to samo opowiadał) :(
Nie znam sprawy, ale wyraźnie mylisz system ochrony podwodnej z systemem opancerzenia.
Awatar użytkownika
CIA

Re: BISMARCK - jak bumerang

W. K. pisze:
Stary_Wraq pisze:Gdzieś czytałem, że BISMARCKA wychwalano pod niebiosa, a peany na jego cześć były "niczym nie popartą publicystyką prasową".

OSTROŻNIE Z TAKIMI OPINIAMI! ZATOPIENIE W TRZY MINUTY NAJWIĘKSZEGO OKRĘTU ŚWIATA TO BYŁ FAKT, I CHCECIE TO WIERZCIE, ALE JA SIĘ Z NIM LICZĘ.

"Bismarck" miał wady, ale był dobry. Bardzo dobry, a 24 maja 1941 roku był NAJLEPSZY NA ŚWIECIE (zob. wyżej - TO PRZEMAWIA!!!)
Największego? Pod jakim względem?
Jeśli nawet największego, to co z tego?
Jeśli pancerz jest z łatwością przebijany, to równie dobrze zamiast "Hooda" mógł w jego miejsce iśc transatlanttyk SMS "Queen Mary".
HMS "Hood" nie był okrętem liniowym. Nie był też ogólnie największym okrętem świata, a juz napewno nie najsilniejszym okrętem świata. Był starym, niedoinwestowanym krążownikiem liniowym.
Wszystko zależy od dystansu walki.
Liczy sie system a nie pancerz.
Burtowy system Iowy był z łatwością przebijany na dystansie 10km, czego nie mozna powiedzieć o systemie Bismarcka. Natomiast system pokładów Bismarcka był z łatwoscia przebijany z odległości 25km, czego nie mozna powiedziec o Iowa...
ODPOWIEDZ