Fajne fotki

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gość

Post autor: Gość »

Przepraszam Marku pomyłka, źle policzyłem kolejność. Moja uwaga dotyczy czwartego zdjęcia. Na trzecim może być krypa.
A w ogóle fotografie miodzik... Dziękuje
Andrzej J.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Marek T pisze:Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.

Crolick - na trzecim zdjęciu to są chyba krypy minowe?
szczerze, to nei wiem - kiedys jakis mily gosc podrzucil mi je na opczte mowiac ze w serwisie www.timepix.com jest tego duzo wiecej, ale jest on platny, wiec nigdy nie sprawdzilem tego...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gość

Jeszcze kilka uwag:
1. co to za angielska pieczatka "the ... colloction, Time Inc." ?
2. krypa jest chyba jedna
3. co to za port z górkami - Gdynia?
4. co to za wraki rozwalone - Mazur etc. ???
5. niemiecki porzadek na nabrzeżu!
6. czy to na 100% miny polskie wz.1908 (polskie wz.1908/39 były chyba nieliczne)?
Andrzej J.
Gość

dakoblue pisze:na odkrycy jest dyskusja co to za okret :-)
moze pomozecie?
Obrazek
Na mój nos na 90% jest to rufa lotniskowca eskortowego amer. typu Bogue, budowanego tez chyba w 3 wariantach dla Royal Navy. Razem jakies 50 jednostek. Pełny spis jest w dodatku T. Wywerki Prekurata do "Drugiej wojny światowej na morzu" J. Lipińskiego
Trzeba zajrzeć do t.2 Terzibaschitscha o CVE's oraz Hobbsa o lotn. RN i Commenwealthu.
Ponadto w czerwonym Conwayu 1922-1946.
Nie jest to typ Essex, ani inne (moim zdaniem) CVE's. Zwraca uwage zajebisty sponson pod burtową armate i skośna krawędź podpory pokładu lotniczego. Stanowiska na rufie miało wiele lotniskowców - choc tu mażna się pokusic o rozpoznanie kalibru armat/działek
Andrzej J.
Marek T

Post autor: Marek T »

ad.1. patrz wyżej.
ad.3. Gdynia - zwróć uwagę na charakterystyczne latarnie.
ad.4 Ten leżący na boku, to może być NUREK.
ad.6. spytaj np. Benedyczaka.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Anonymous pisze:1. co to za angielska pieczatka "the ... colloction, Time Inc." ?
the picture collection, time inc. - pieczatka serwisu
Anonymous pisze:2. krypa jest chyba jedna
chyba tak
Anonymous pisze:3. co to za port z górkami - Gdynia?
nie wiem, ale wydaje mi sie ze to oksywie
Anonymous pisze:4. co to za wraki rozwalone - Mazur etc. ???
wydaje mi sei ze mazur, ale lba nei dam
Anonymous pisze:5. niemiecki porzadek na nabrzeżu!
no tak, zdjecia sa niemieckie, po kapitulacji polskiej
Anonymous pisze:6. czy to na 100% miny polskie wz.1908 (polskie wz.1908/39 były chyba nieliczne)?
ooo tego nie wiem. nie znam sie...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gość

Marek T pisze:Wydaje się, że to raczej jest krążownik z pierwszej serii "Townów", a nie BELFAST.
Ale takie pomyłki są dość częste, nawet na tej stronie.
Masz rację. To Sheffield w kamuflażu zimą 1941/42 pokryty śniegiem z trałowcem Seagull (J 35). Foto zreprodukowane z ks. Dudleya Pope "73 North", a przedrukowane przez Jarosza w "Krążownikach typu Town" (polecam - z biblioteki MSiO) na s.45.
Andrzej J.
Gość

Marek T. wrote:
Ten leżący na boku, to może być NUREK.

Moim zdaniem ten przewrócony to nie Nurek
- pokład rufowy bez nadburcia
- komin znacznie wyższy
- pomost też chyba (???) wyższy
- jakas rura (komin kambuza?) w rejonie komina/pomostu
- rufa mimo że zaokraglona to jednak w szpic, tak jak kutry rybackie
Opierałem się na Albumie Piaskowskiego s. 28 wyd. Lampart 1996
Andrzej J.
Gość

ZH pisze:No nie mów , że to jest torpeda.
Ja tak w związku z artykułem w NTW o rakietach NOVATORA.
Tomasz Szulc nie pisze, że 3M-54E1 jest odpalana w pojemniku i stąd to pytanie.
Okręt jest oczywiście typ 877 pod banderą indyjską.
A więc co to jest?
ZH
Najprawdopodobniej jest to rosyjski pocisk rakietowy wystrzeliwany spod wody Klub-N (stąd pojemnik) [w Combat 2000-2001 jako Npvator Club-N = NATO SS-NX-27 Alfa]. Te indyjskie Kilo, które były w Rosji na remontach (np. S-56) zostały przystosowane do ich wystrzeliwania z wt. Tak samo nówka S-64.
Druga opcja, której nie wykluczam - wg Combat Fleets 2000-2001 - indyjskie rakiety dla o.p. wystrzeliwane spod wody Sagarika rozwijane od 1991 - miały być operacyjne od 2002
Andrzej J.
Gość

seawolf pisze:ze stronki podanej przez jarekska, fajne fotki maja
Obrazek
Obrazek
Ten dolny to co to?
Andrzej J.
Gość

To dolne zdjęcie już gdzieś widziałem i jeśli dobrze (?) kojarzę to któryś z późniejszych japońskich eskortowców (Mikura, Ukuru, C, D - ?????)
Marek S.
Gość

Dziękuje - rzeczywiście są takie okrety w Jentschurze, mało sie tylko różnią od siiebie.
Mnie zmylił okrąly wrzucie z góry pomost, myślałem, ze to jakis torpedowiec Mussoloniego. :-(
Andrzej J.
ZH

Post autor: ZH »

Andrzej J napisał:
Najprawdopodobniej jest to rosyjski pocisk rakietowy wystrzeliwany spod wody Klub-N (stąd pojemnik) [w Combat 2000-2001 jako Npvator Club-N = NATO SS-NX-27 Alfa]. Te indyjskie Kilo, które były w Rosji na remontach (np. S-56) zostały przystosowane do ich wystrzeliwania z wt. Tak samo nówka S-64.
Druga opcja, której nie wykluczam - wg Combat Fleets 2000-2001 - indyjskie rakiety dla o.p. wystrzeliwane spod wody Sagarika rozwijane od 1991 - miały być operacyjne od 2002
Właściwie to jestem przekonan do opcji pierwszej, tylko rodzina Club-N to kila różnych rakiet i o to chodzi. Co się tyczy opcji drugiej to hindusi chwalą się wszystkim, a dopiero życie weryfikuje to chciejstwo. Na oficjalnej stronie IN
http://www.bharat-rakshak.com/NAVY/Link4.html
jest mowa o OP typu KILO i rakietach Club-N, nic jednak nie wspominają o Sagarikach. Nie chodzi zapewne i o "zindizowanego" Yachonta bo w 91r nie mogło być o tym mowy. A nie brałeś pod uwagę min? Rosjanie mają w swoim arsenale również i to. Jest tylko problem z materiałami na ten temat (właściwie ze zdjęciami).
ZH
ZH

A jednak coś mam na ten temat.
Obrazek
Jest to mino-torpeda więc i rozmiary ma pokaźne (7830mm długości)
Jest jeszcze jeden (?) taki rosyjski system i może to to?
ZH
Gość

Nie wiem jaki jest wspólczesny stan realny i stan wiedzy najnowszych roczników flot (bo to nie to samo) - nie mam dostepu do combar 2002-2003 i JFS 2003-2004. Poczekajmy do czerwca-lipca , to może biblioteka Akademii Mar.Woj. kupi JFS 2004-2005 (koszt rzedu 3000 zł), lub ukaże się CFW ok. 2004-2005 (nic o tym jeszcze nie wim).
Sagarika ('Oceanic') to konstrukcja krajowa, jak wyglada - nie wiem, ale mysle, że w necie można znaleść - np. wpisując w google, yahoo i ialtaviscie z opcją IMAGE..
Mysle, że zwykłe miny ładuje sie pojedynczo, a nie w "dropsach".
Klub-N jest najbardziej prawdopodobny, aczkolwiek warto by się przyjrzeć Twojemu pierwszemu zdjeciu i skondronfowac ze wszystkim co możliwe, Tomka Szulca z Wrocławia nie wyłączając (e-mail via stopka NTW).
Andrzej J.
PS co to za bron ta minotorpeda - jakie ma oznaczenie?
PS II czy ktoś widział foty z wyjmowania rakiet SS-N-19, badań wraku i ewtl. złomowania złomowania kurska
ZH

Mino-torpeda jest to rosyjski odpowiednik amerykańskiego CAPTORa i stawia się to jak minę , tyle tylko że część bojowa to samonaprowadzająca się torpeda. Ustrojstwo aktywuje się kiedy hydrolokator miny zarejestruje odgłos OP przepływającego w jego zasięgu.
Rosyjskie oznaczenie to PMR-2E [lubPMK-1(sufiks E świadczy o eksportowym charakterze)] i jako ładunek zawiera rakietotorpedę (APR-2 lub 3?) i drugi PMK-2 zawierający torpedę POP(to ten na rysunku)
ZH

PS
Kursk - złomowanie?
Jedną widziałem, jak odszukam to wstawie, co do rakiettosa zdjęcia załadunku SSN-19 ale na inny OP tego typu.
ODPOWIEDZ