Fajne fotki
szczerze, to nei wiem - kiedys jakis mily gosc podrzucil mi je na opczte mowiac ze w serwisie www.timepix.com jest tego duzo wiecej, ale jest on platny, wiec nigdy nie sprawdzilem tego...Marek T pisze:Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.
Crolick - na trzecim zdjęciu to są chyba krypy minowe?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jeszcze kilka uwag:
1. co to za angielska pieczatka "the ... colloction, Time Inc." ?
2. krypa jest chyba jedna
3. co to za port z górkami - Gdynia?
4. co to za wraki rozwalone - Mazur etc. ???
5. niemiecki porzadek na nabrzeżu!
6. czy to na 100% miny polskie wz.1908 (polskie wz.1908/39 były chyba nieliczne)?
Andrzej J.
1. co to za angielska pieczatka "the ... colloction, Time Inc." ?
2. krypa jest chyba jedna
3. co to za port z górkami - Gdynia?
4. co to za wraki rozwalone - Mazur etc. ???
5. niemiecki porzadek na nabrzeżu!
6. czy to na 100% miny polskie wz.1908 (polskie wz.1908/39 były chyba nieliczne)?
Andrzej J.
Na mój nos na 90% jest to rufa lotniskowca eskortowego amer. typu Bogue, budowanego tez chyba w 3 wariantach dla Royal Navy. Razem jakies 50 jednostek. Pełny spis jest w dodatku T. Wywerki Prekurata do "Drugiej wojny światowej na morzu" J. Lipińskiegodakoblue pisze:na odkrycy jest dyskusja co to za okret
moze pomozecie?
Trzeba zajrzeć do t.2 Terzibaschitscha o CVE's oraz Hobbsa o lotn. RN i Commenwealthu.
Ponadto w czerwonym Conwayu 1922-1946.
Nie jest to typ Essex, ani inne (moim zdaniem) CVE's. Zwraca uwage zajebisty sponson pod burtową armate i skośna krawędź podpory pokładu lotniczego. Stanowiska na rufie miało wiele lotniskowców - choc tu mażna się pokusic o rozpoznanie kalibru armat/działek
Andrzej J.
the picture collection, time inc. - pieczatka serwisuAnonymous pisze:1. co to za angielska pieczatka "the ... colloction, Time Inc." ?
chyba takAnonymous pisze:2. krypa jest chyba jedna
nie wiem, ale wydaje mi sie ze to oksywieAnonymous pisze:3. co to za port z górkami - Gdynia?
wydaje mi sei ze mazur, ale lba nei damAnonymous pisze:4. co to za wraki rozwalone - Mazur etc. ???
no tak, zdjecia sa niemieckie, po kapitulacji polskiejAnonymous pisze:5. niemiecki porzadek na nabrzeżu!
ooo tego nie wiem. nie znam sie...Anonymous pisze:6. czy to na 100% miny polskie wz.1908 (polskie wz.1908/39 były chyba nieliczne)?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Masz rację. To Sheffield w kamuflażu zimą 1941/42 pokryty śniegiem z trałowcem Seagull (J 35). Foto zreprodukowane z ks. Dudleya Pope "73 North", a przedrukowane przez Jarosza w "Krążownikach typu Town" (polecam - z biblioteki MSiO) na s.45.Marek T pisze:Wydaje się, że to raczej jest krążownik z pierwszej serii "Townów", a nie BELFAST.
Ale takie pomyłki są dość częste, nawet na tej stronie.
Andrzej J.
Marek T. wrote:
Ten leżący na boku, to może być NUREK.
Moim zdaniem ten przewrócony to nie Nurek
- pokład rufowy bez nadburcia
- komin znacznie wyższy
- pomost też chyba (???) wyższy
- jakas rura (komin kambuza?) w rejonie komina/pomostu
- rufa mimo że zaokraglona to jednak w szpic, tak jak kutry rybackie
Opierałem się na Albumie Piaskowskiego s. 28 wyd. Lampart 1996
Andrzej J.
Ten leżący na boku, to może być NUREK.
Moim zdaniem ten przewrócony to nie Nurek
- pokład rufowy bez nadburcia
- komin znacznie wyższy
- pomost też chyba (???) wyższy
- jakas rura (komin kambuza?) w rejonie komina/pomostu
- rufa mimo że zaokraglona to jednak w szpic, tak jak kutry rybackie
Opierałem się na Albumie Piaskowskiego s. 28 wyd. Lampart 1996
Andrzej J.
Najprawdopodobniej jest to rosyjski pocisk rakietowy wystrzeliwany spod wody Klub-N (stąd pojemnik) [w Combat 2000-2001 jako Npvator Club-N = NATO SS-NX-27 Alfa]. Te indyjskie Kilo, które były w Rosji na remontach (np. S-56) zostały przystosowane do ich wystrzeliwania z wt. Tak samo nówka S-64.ZH pisze:No nie mów , że to jest torpeda.
Ja tak w związku z artykułem w NTW o rakietach NOVATORA.
Tomasz Szulc nie pisze, że 3M-54E1 jest odpalana w pojemniku i stąd to pytanie.
Okręt jest oczywiście typ 877 pod banderą indyjską.
A więc co to jest?
ZH
Druga opcja, której nie wykluczam - wg Combat Fleets 2000-2001 - indyjskie rakiety dla o.p. wystrzeliwane spod wody Sagarika rozwijane od 1991 - miały być operacyjne od 2002
Andrzej J.
Andrzej J napisał:
http://www.bharat-rakshak.com/NAVY/Link4.html
jest mowa o OP typu KILO i rakietach Club-N, nic jednak nie wspominają o Sagarikach. Nie chodzi zapewne i o "zindizowanego" Yachonta bo w 91r nie mogło być o tym mowy. A nie brałeś pod uwagę min? Rosjanie mają w swoim arsenale również i to. Jest tylko problem z materiałami na ten temat (właściwie ze zdjęciami).
ZH
Właściwie to jestem przekonan do opcji pierwszej, tylko rodzina Club-N to kila różnych rakiet i o to chodzi. Co się tyczy opcji drugiej to hindusi chwalą się wszystkim, a dopiero życie weryfikuje to chciejstwo. Na oficjalnej stronie INNajprawdopodobniej jest to rosyjski pocisk rakietowy wystrzeliwany spod wody Klub-N (stąd pojemnik) [w Combat 2000-2001 jako Npvator Club-N = NATO SS-NX-27 Alfa]. Te indyjskie Kilo, które były w Rosji na remontach (np. S-56) zostały przystosowane do ich wystrzeliwania z wt. Tak samo nówka S-64.
Druga opcja, której nie wykluczam - wg Combat Fleets 2000-2001 - indyjskie rakiety dla o.p. wystrzeliwane spod wody Sagarika rozwijane od 1991 - miały być operacyjne od 2002
http://www.bharat-rakshak.com/NAVY/Link4.html
jest mowa o OP typu KILO i rakietach Club-N, nic jednak nie wspominają o Sagarikach. Nie chodzi zapewne i o "zindizowanego" Yachonta bo w 91r nie mogło być o tym mowy. A nie brałeś pod uwagę min? Rosjanie mają w swoim arsenale również i to. Jest tylko problem z materiałami na ten temat (właściwie ze zdjęciami).
ZH
Nie wiem jaki jest wspólczesny stan realny i stan wiedzy najnowszych roczników flot (bo to nie to samo) - nie mam dostepu do combar 2002-2003 i JFS 2003-2004. Poczekajmy do czerwca-lipca , to może biblioteka Akademii Mar.Woj. kupi JFS 2004-2005 (koszt rzedu 3000 zł), lub ukaże się CFW ok. 2004-2005 (nic o tym jeszcze nie wim).
Sagarika ('Oceanic') to konstrukcja krajowa, jak wyglada - nie wiem, ale mysle, że w necie można znaleść - np. wpisując w google, yahoo i ialtaviscie z opcją IMAGE..
Mysle, że zwykłe miny ładuje sie pojedynczo, a nie w "dropsach".
Klub-N jest najbardziej prawdopodobny, aczkolwiek warto by się przyjrzeć Twojemu pierwszemu zdjeciu i skondronfowac ze wszystkim co możliwe, Tomka Szulca z Wrocławia nie wyłączając (e-mail via stopka NTW).
Andrzej J.
PS co to za bron ta minotorpeda - jakie ma oznaczenie?
PS II czy ktoś widział foty z wyjmowania rakiet SS-N-19, badań wraku i ewtl. złomowania złomowania kurska
Sagarika ('Oceanic') to konstrukcja krajowa, jak wyglada - nie wiem, ale mysle, że w necie można znaleść - np. wpisując w google, yahoo i ialtaviscie z opcją IMAGE..
Mysle, że zwykłe miny ładuje sie pojedynczo, a nie w "dropsach".
Klub-N jest najbardziej prawdopodobny, aczkolwiek warto by się przyjrzeć Twojemu pierwszemu zdjeciu i skondronfowac ze wszystkim co możliwe, Tomka Szulca z Wrocławia nie wyłączając (e-mail via stopka NTW).
Andrzej J.
PS co to za bron ta minotorpeda - jakie ma oznaczenie?
PS II czy ktoś widział foty z wyjmowania rakiet SS-N-19, badań wraku i ewtl. złomowania złomowania kurska
Mino-torpeda jest to rosyjski odpowiednik amerykańskiego CAPTORa i stawia się to jak minę , tyle tylko że część bojowa to samonaprowadzająca się torpeda. Ustrojstwo aktywuje się kiedy hydrolokator miny zarejestruje odgłos OP przepływającego w jego zasięgu.
Rosyjskie oznaczenie to PMR-2E [lubPMK-1(sufiks E świadczy o eksportowym charakterze)] i jako ładunek zawiera rakietotorpedę (APR-2 lub 3?) i drugi PMK-2 zawierający torpedę POP(to ten na rysunku)
ZH
PS
Kursk - złomowanie?
Jedną widziałem, jak odszukam to wstawie, co do rakiettosa zdjęcia załadunku SSN-19 ale na inny OP tego typu.
Rosyjskie oznaczenie to PMR-2E [lubPMK-1(sufiks E świadczy o eksportowym charakterze)] i jako ładunek zawiera rakietotorpedę (APR-2 lub 3?) i drugi PMK-2 zawierający torpedę POP(to ten na rysunku)
ZH
PS
Kursk - złomowanie?
Jedną widziałem, jak odszukam to wstawie, co do rakiettosa zdjęcia załadunku SSN-19 ale na inny OP tego typu.