Od czego tonęły pancerniki?
Chodzi Ci o to krótkie spięcie? Skąd Ci się wzięło że załoga B przejęła się Piorunem jako takim? A strzelali tylko z 15 cm, stan morza był jhaki był więc nie trafili.
Żadaena zaloga nie dostaje okrętu do samozatopienia ale czasem muszą tak postąpić. Bez sensu argument. Pilot też nie dostaje samolotu żeby go opuszczać podczas lotu. Wieć co ma nieskakać jak go zestrzela?
A B został zatopiony przez załogę, dla mnie to prawie pewne. Powtarzam te pare torped nie mogło go puscic na dno. Pozdrawiam.
Żadaena zaloga nie dostaje okrętu do samozatopienia ale czasem muszą tak postąpić. Bez sensu argument. Pilot też nie dostaje samolotu żeby go opuszczać podczas lotu. Wieć co ma nieskakać jak go zestrzela?
A B został zatopiony przez załogę, dla mnie to prawie pewne. Powtarzam te pare torped nie mogło go puscic na dno. Pozdrawiam.
Drodzy koledzy. W TV był ostatnio film, o badaniu wraku Bismarcka. Batyskafy załogowe i bezzałogowe (miniaturowe) penetrowały wrak niemieckiego pancernika. Trafien torped nie zauwazono gdyż przy uderzeniu kadłuba o dno odpadły płaty dna. Po prostu jest wiele kilkunasto/kilkudziesiecio metrowych dziur. Byc moze w miejscu trafienia blachy oslabiły sie o potem odpadly. Nie ma jednak pojedynczych sladow po trafieniach torpedami.
Naliczono takze tylko 4 przebicia pancerza burtowego. Nadbudowki byly jednak zmasakrowane. Wieza dowodzenia byla wielkrotnie trafiona i przebita, rozbite byly wieże 150mm, reszta tez byla zniszczona. Nie pamietam lub nic nie bylo o trafieniach w wieze 38cm, wiez opadly dachem w dól i wbily sie w dno.
Tyle pamietam z TV. Tak wiec prawda jest głebokie zanurzenie Bismarcka i nienaruszenie przez pociski art. burt, przy jednoczesnym zniszczeniu wszystkiego co bylo ponad woda. Tak wiec trafilo napewno wiecej pociskow niz 3-4. Z torpedami nie wiadomo.
Naliczono takze tylko 4 przebicia pancerza burtowego. Nadbudowki byly jednak zmasakrowane. Wieza dowodzenia byla wielkrotnie trafiona i przebita, rozbite byly wieże 150mm, reszta tez byla zniszczona. Nie pamietam lub nic nie bylo o trafieniach w wieze 38cm, wiez opadly dachem w dól i wbily sie w dno.
Tyle pamietam z TV. Tak wiec prawda jest głebokie zanurzenie Bismarcka i nienaruszenie przez pociski art. burt, przy jednoczesnym zniszczeniu wszystkiego co bylo ponad woda. Tak wiec trafilo napewno wiecej pociskow niz 3-4. Z torpedami nie wiadomo.
no to prawie?, czy pewne Kris, bo to zmienia postać rzeczykris pisze: A B został zatopiony przez załogę, dla mnie to prawie pewne. Powtarzam te pare torped nie mogło go puscic na dno. Pozdrawiam.
zaś 80% opisów pojedynku ogniowego Piorun-Bosmarck opisuje stopniowe angażowanie do zniszczenia dokuczliwego Polaka kalibrów 105, 150 i 381, więc podaj mi te 20% które nie pisze tego (tylko nie Angielskich źródeł wstydliwie ukrywajacych pomoc Polaka)

Film chyba wszyscy oglądali
Ale nie w tym rzecz żeby liczyć wszystkie trafienia. Chodzi o te pociski które uderzyły w B do czasu kiedy jeszcze mógł walczyć. Jak spotkał PoW i Rodneya to zaraz rozwaliły mu SKO i tyle. Potem wieże jeszcze strzelaly sobie samodzielnie acz niecelnie az zostaly rozbite. To te pociski i torpedy które go unieszkodliwily zadecydowaly o zatonieciu B. A było ich naprawde niewiele. To ze B sam sie zatopil to juz kwestia drugorzedna tak czy inaczej i tak by poszedl na dno.
Ale nie w tym rzecz żeby liczyć wszystkie trafienia. Chodzi o te pociski które uderzyły w B do czasu kiedy jeszcze mógł walczyć. Jak spotkał PoW i Rodneya to zaraz rozwaliły mu SKO i tyle. Potem wieże jeszcze strzelaly sobie samodzielnie acz niecelnie az zostaly rozbite. To te pociski i torpedy które go unieszkodliwily zadecydowaly o zatonieciu B. A było ich naprawde niewiele. To ze B sam sie zatopil to juz kwestia drugorzedna tak czy inaczej i tak by poszedl na dno.
pozwól krzysiek, ze się nie zgodzę, bitwa i zatopienie odbywało się niemal przy wybrzeżu Francji, a gdyby zaryzykowano (jakże śmieszne w sytuacji liniowca słowo!) odstrzelenie walnietego lekką topedą steru, przy szybkości 23 węzły Rodney z rozpiepszonym napędem, który pozwalał mu tylko na 20 węzłów mógłby nasypać soli na ogon, a KGV sam by nań nie poszedł 

Niektórzy z ocalałych członków załogi B mówili o odpaleniu ładunków wybuchowych, ktore ostatecznie go zatopiły
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
krzysiu spojrzyj na sekwencję z udziałem Pioruna nieco szerzej, on zajął uwagę Teutonów na tyle skutecznie, że steru nie odstrzelili, Vian dołożył swoje i Towey miał potrawkę rano podaną do stołu, zamiast w St. Nazaire
nikt nie bał się Pioruna na Bismarcku, tylko Home Fleet którą Piorun miał zaszczyt reprezentować w nocnej walce artyleryjskiej
niszczyciel zagrodził im drogę do wolności...
Do jakiej wolnosci ? Z zablokowanym sterem ? Zreszta owa Royal Navy byla reprezentowana przez cala flotylle niszczycieli. Tylko Polacy go dostrzegli pierwsi. Czytajac wspomnienia Plawskiego jakos odnioslem wrazenie, ze chcial poporstu napisac "Podczas akcji poszukiwania i zatopinia Bismarcka panowal burdel na kolkach". Ubral to w ladne slowa, ale wrazenie pozostawilkarolk pisze:niszczyciel zagrodził im drogę do wolności...
Ostatnio zmieniony 2005-05-06, 13:25 przez Grom, łącznie zmieniany 1 raz.
NIe akurat 11, ale 11(mała róznica ale jednak...)Emden skąd ta pewność że Scharnhorsta trafiło akurat 11 torped?
- Szoszkiewicz podaje 13-15
- Gray podaje 11
- nie dawło mi to spokoju wiec poruszyłem na forum odpowiedziano mi 11-13 torped.
PS. poszuklam tego, bo jak zawsze wpierniczyłem to do jakiegoś wątku, nier zakładajac nowego tematu...
po ostrzelenieu steru, mając nawrotne turbiny tudzież śruby po obydwu burtach okręt liniowy mógł rozwinąć cała naprzód, czyli 22-23 węzły, co nawet ćwiczono na BałtykuGrom pisze: Do jakiej wolnosci ? Z zablokowanym sterem ?