Tekst jak dla mnie zgrabnie napisany a opis techniczny bardzo solidny. Tym bardziej to cieszy bo włoskich krążownikach strasznie mało zostało napisane na polskim rynku.
Mimo to kilka drobnych uwag
1. Geneza powstania okrętów trochę zbyt pobiezna (że budowano je w sumie na francuskie duże niszczyciele, że Cadorne zaczeto budować przed wejściem do służby okrętów poprzedniego typu itp)
2. Nie wiem może się myle ale zdanie że wieże art. głównej zasilane były wyłacznie spalinowymi agregatami prądotwórczymi jest dla mnie trochę podejrzane.
3. W sekcji o armatach nie ma jakiś podstawowych informacji - szybkostrzelność, pręd. wylotowa, rozstaw armat (cecha jakże charakterystyczna dla "Włochów"). Ja wiem że jest odsyłacz do MSiO 6/2003 ale to nie internet i nie każdy musi mieć ten numer
4. Nie znalazłem informacji o grubości "panerza" wiez art. głównej (23mm).
5. Kąt obrotu wież wynosił 310 stopni (a nie 300) - niby nie dużo ale zawsze

6. Nie podano nic na temat torped (typ, waga głowicy) a nie na temat bomb głębinowyc (typ, waga, miotacz czy zrzutnia cyt.: "zabierał bomby głębinowe i to nie tak mało" tzn ile po 18 na sztukę?)
7. Dalmierze były w wieżach 2 i 3 cyt.: "umożliwiały one prowadzenie ognia wieżom autonomicznie i w sekcjach" - chyba tylko w sekcjach.
8. Brak informacji że w ieżach 2 i 3 były przeliczniki artyleryjskiej ani informacji gdzie była głowna centrala kierowania ogniem (sam nie wiem ale chyba pod pokładem panc. - jak na innych włoskich krążownikach)
9. Opis malowania bardzo ubogi niestety

10. Pod pokładem lotniczym na wysokości działek przeciwlotniczych był prześwit. Widać to dobrze na rysunkach z kamuflażami. Tam sie kończyły tory minowe i był wspominany w tekście świetlik maszynowni.

BTW w tekscie też brakuje jakiś głębszych informacji o tych torach minowych (że np. składane czy jakiś rysuneczek)
Andrzej rysował z F. Gaya. Niżej orginalny rysunek Gaya. Na górnym prześwit jest na dolnym nie.

Czy pomylił się Gay podczas rysowania, czy była to jakaś przebudowa czy jednostki sie różniły? Ale w tekście o tym mowy nie ma.
BTW2 przy rysunkach przydałyby się podpisy na który to rok.
BTW3 acha przydałaby sie jeszcze dłuższa historia operacyjna (ale to już moje zboczenie